Jackson, ABD’nin ilk siyahi kadın yargıcı oldu 

Kadın Haberleri —

Ketanji Brown Jackson / Foto: Wikipedia

Ketanji Brown Jackson / Foto: Wikipedia

  • Ketanji Brown Jackson’u ABD Senatosu’nda 47'ye karşı 53 oyla  ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk siyahi kadın yargıcı oldu. 

ABD’de Yüksek Mahkeme üyesi olan 83 yaşındaki liberal yargıç Stephen Breyer’in yerine kimin getirileceği belli oldu. 

ABD Senatosu ve başkanı Joe Biden tarafından aday gösterilen Ketanji Brown Jackson’u(51) Demokrat ve Cumhuriyetçiler'in 50'şer sandalyesinin bulunduğu Senato'da 47'ye karşı 53 oy yargıçlığı onaylandı.

Haziran ayında emekli olacak olan Breyer'ın yerine geçecek olan Jackson, 9 üyeden oluşan mahkemenin 233 yıllık tarihindeki ilk kadın siyah yargıç olacak.

Jackson'ın Yüksek Mahkeme üyeliğine getirilmesi, ABD başkan Biden açısından zafer olarak değerlendiriliyor. Jackson’un gelişi  6'ya 3 olan muhafazakar çoğunluğu değiştirmiyor.

Yüksek Mahkeme üyelikleri ömür boyu geçerli oluyor. Yani yaşı genç olan Jackson, daha on yıllar boyunca bu görevde kalacak.

1789'da kurulan mahkemede şu ana kadar toplam 115 yargıç görev yaptı. Bu yargıçların üçü dışında hepsi beyazdı.

Jackson, kuruduğu günden bu yana ABD’de Yüksek Mahkeme yargıçlığına getirilen 6. kadın aynı zamanda. 

Amerikan siyasetinin önemli bir parçası olarak görülen Yüksek Mahkeme, ABD'de halen çok tartışılan kürtaj, bireysel silahlanma, LBGT hakları ve idam cezası gibi konularda yetkili merci durumunda.

Ketanji Jackson kimdir?

ABD'nin başkenti Washington DC'de (District of Columbia) doğan Jackson, Harvard Üniversitesi mezunu.

Kariyerine yargıç katiplikleri ile başlayan Jackson, bir süre özel hukuk şirketlerinde çalıştı. Jackson, Yüksek Mahkeme'de koltuğunu devralacak Stephen Breyer'in de bir süre katipliğini yaptı.

Jackson bir dönem avukat olarak federal suçluların temyiz mahkemelerindeki davalarına da baktı. Eski ABD başkan Barack Obama tarafından aday gösterilmesinin ardından, 2010-2014 yıllarında ABD Ceza Komisyonu başkanlığını yürüttü.

Federal bölge yargıcı olarak sekiz yıl görev yaptıktan sonra Jackson, Biden tarafından geçen yıl ABD District of Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'ne atandı.

Oylama sürecinde Demokratlar onun "halkın yargıcı" olduğunu vurgulayarak Jackson'ı övdüler. Cumhuriyetçiler ise onun, özellikle Guantanamo sanıklarını savunmasından yola çıkarak, "bazı suçlara karşı yumuşak olmakla" suçladı.

Jackson, Anayasa Mahkemesi'nin ilk siyah üyesi Thurgood Marshall'dan bu yana, kariyerinde “suçluları savunmuş” ilk üye olarak değerlendiriyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.