Jandarmadan tehdit: Köyü yakarız

Kadın Haberleri —

Nagihan Akarsel'in doğduğu ev

Nagihan Akarsel'in doğduğu ev

  • Türk askerlerinin, Başûrê Kurdistan’da katledilen Nagihan Akarsel’in doğduğu köye giderek , “Sloganlar atılmayacak, zafer işareti yapanların parmağını kırarız, sessizce gömün, bir şey olursa bu köyü yakarız, sizi buradan süreriz” tehditlerinde bulunduğu öğrenildi. 

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 4 Ekim’de Türk devleti tarafından katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, akademisyen, yazar ve gazeteci Nagihan Akarsel’in cenazesinin uçakla Türkiye’ye götürülmesi engellendi. Akarsel’in cenazesi Hewlêr’den uçakla Ankara’ya buradan da önce Keçiören’de bulunan Adli Tıp Kurumu’na sonra da Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı Mahallesi’ne götürülmesi bekleniyordu. Ancak Akarsel’in cenazesi kargo uçağında sorun çıktığı iddiasıyla Ankara’ya götürülmesi engellendi.

Akarsel’in cenazesi önceki gün de Hewlêr’de bulunan Irak Sağlık Bakanlığı’nın cenazeye ilişkin onaylaması gereken birtakım belgeler olduğu ancak mesai saatinin sona ermesinden dolayı geciktirilerek cenazenin gönderilmesi genellendi.

Günlerdir resmi prosedürler bahane edilerek Ankara’ya getirilmesi engellenen cenaze, ailenin ve arkadaşlarının kararıyla karayolu ile götürüleceği öğrenildi.

Başaran: Birçok zorluk aşılarak cenaze yola çıktı

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran şunları belirtti: “Nagihan Akarsel bir hafta önce Süleymaniye’de katledildi. Bunun üzerine ailesiyle beraber milletvekillerimiz cenazeyi teslim alıp Konya’da defnedilmesi için günlerdir orada birtakım bürokratik engellerle karşı karşıya kalıyorlar. Bu açıdan da bir haftadır aile oyalanıyor, zorluklar çıkartılıyor. Bugün itibariyle birçok zorluk aşılarak cenaze teslim alınıp, bürokratik işlemler de bittikten sonra karayolu ile yola çıktı. Cenaze geldikten sonra defnedilmesiyle ilgili de gerekli çalışma yapılacak. Süreci çok yakından takip ettiğimizi ifade etmek lazım.” 

‘Sessizce gömün’ tehdidi

Bir haftadır Konya’nın Cihanbeyli ilçesinin Gölyazı'nda bulunan evlerinde taziyeleri kabul eden aileye, dün Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Mahmut Toğrul taziye ziyaretinde bulunarak, akşam aileyle birlikte kaldı. Akarsel'in Jineoloji Dergisi'nden çalışma arkadaşları da ailenin evine geldi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) üyeleri ve çok sayıda gazeteci, Nagihan'ın cenazesini karşılamak için köyde bulundu.

Köy halkının taziye evine geliş gidişlerinden kaynaklı jandarmanın Akarsel ailesine, "Sloganlar atılmayacak, zafer işareti yapanların parmağını kırarız, sessizce gömün, bir şey olursa bu köyü yakarız, sizi buradan süreriz" tehditlerinde bulunduğu öğrenildi.

Köylülere cenazeye katılmayın tehditi

Ailenin yanı sıra 10-15 araçlık sivil polis ve jandarma ekipleri, Gölyazı köyünde yaşayan insanların evlerine giderek, taziyeye ve define katılmamaları yönünde tehditlerde bulundu.

Gazeteciler karakola götürüldü

Taziye evinden ayrılan gazeteciler, köy girişinde jandarmalar tarafından durdurularak, karakola götürüldü. Karakolda, gazetecilere “Neden geldiniz” diye soruldu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.