Bu kapsamda sergilerden biri de dün Paris'te mezarının bulunduğu Pantheon binasında açıldı. 'Jean-Jacques Rousseau ve Sanat' adıyla açılan sergide, 150'den fazla eser yer alıyor. Sergide, Fransız Ulusal Kütüphanesi, Louvre Müzesi, Londra'daki British Kütüphanesi, İsviçre ve özel koleksiyonlardan getirilen eserler bulunuyor. 18 yaşından küçükler için girişi ücretsiz olan sergi, 30 Eylül'e kadar açık olacak. Rousseau'nun doğduğu kent Cenevre'de de birçok etkinlik yapılıyor.
Rousseau 2012 yılı boyunca yalnızca Fransa’da sayısı binlerle ölçülen faaliyetlerle anılıyor. Çok bilinen edebi-felsefi eserleri ve öncelikle Fransız Devrimi, Amerika’nın kuruluşu, çağdaş siyasi, sosyal yapılara, yapılanmalara, analizlere sağladığı ilkesel temeller kadar, özellikle müzik, bahçecilik ve botanik alanındaki özgün katkıları tanıtılıyor.
Rousseau'yu anma etkinlikleri kapsamında seminer, konferans, sergi tarzı akademik ve bilimsel çalışmaların yanısıra tarım seferberlikleri, bahçe, bitki ve sera yapımları, toplu/tematik basın-arşiv taramaları, resim ve heykel araştırmaları, çocuk ve bilgi oyunları, oyuncaklar; konserler, tiyatro, kukla, sinema gibi dünyayı en geniş biçimiyle kavrayan her türlü faaliyeti görmek mümkün.
PARİS