Jîna Amînî sembol oldu

Kadın Haberleri —

Bremen / Foto: Erdal Baz

Bremen / Foto: Erdal Baz

  • Jîna Amîni’nin katledilmesinden sonra İran'da başlayan protesto gösterilerine Almanya'nın Bremen kentinden destek geldi. Kürt, İran, Afgan ve Alman örgütleri bir araya gelerek yaptığı protesto gösterinde kadınlar saçlarını kesti, "Jin jiyan azadî" sloganları attı.

ERDAL BAZ / BREMEN

Jîna Amîni’nin katledilmesinden sonra başlayan protestolar, İran’da artık hiçbir şeyin aynı olmayacağını gösterdi. Tahran’da Jîna Amînî için başlayan eylemler, Rojhilatê Kurdistan’da greve dönüşürken, İran genelinde halk ayaklanmalarına yol açtı. İran ve Rojhilatê Kurdistan’da İran rejimin kadına yönelik şiddeti ve baskılarına karşı yapılan eylemlere uluslararası alandan da destek geldi. Ortadoğu, Avrupa, Amerika’ya yayılan eylemlere  Kürdistan’ın dört parçasından halk öncülük yaptı. Hafta boyunca Almanya’nın birçok kentinde de YJK-E eylem yaptı.

Almanya’nın Bremen kentinde de YJK-E öncülüğünde Kürt, İran, Afgan ve Alman örgütleri bir araya gelerek, Jîna Amînî’yi anma ve protestolara destek eylemi düzenlendi. Eylem, Frauenrat Sevê, Frauen Organisation 8. März ( Iran Afghanistan), Linke Iraniche Exilant:innen Bremen, Fluchtlingsrat Bremen, Kurdenzentrum e.V, Verein der Kurden in Bremen e.V, Kargeha Ziman ve Antira United adlı kadın örgütleri tarafından organize edildi.

.
Bremen / Foto: Erdal Baz

‘Jin jiyan azadî’ sloganları atıldı

Bremen Merkezi Tren İstasyonu önünde yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Ellerinde Jîna Amînî’nin posterleri taşıyan grup ise, hep bir ağızdan “Jin jiyan azadî” sloganları attı. İran rejimine öfkelerini dile getiren eylemciler, “Diktatörlere ölüm Kürdistan’a özgürlük” sloganları attı. Eylemde YPJ bayrakları ve kadın özgürlüğünü talep eden pankartlar taşındı.

.
Bremen / Foto: Erdal Baz

Kadın rengi hakimdi

Kadın renginin hakim olduğu eylemde her kadın kendi sloganı, pankartı ve çizimiyle katıldı. Dökülen kadın kanını temsilen de kadınlar yüzlerini kırmızıya boyadı. Onlarca kadın yanlarında getirdikleri makaslarla saçlarını kesti. Kestikleri saçları “Jin jiyan azadî” pankartın üstüne bırakan kadınlar, saçları gözüktüğü için İran rejimi tarafından kadınların katledilmesini protesto etti. Eylemde kadınlara destek olan erkeklerin de saçlarını kestikleri görüldü. Şah yanlılarının da bayraklarıyla katıldığı eylemde eylemci grup Şah yanlılarına tepki göstererek bayrakların kapatılmasını istedi.

.
Bremen / Foto: Erdal Baz
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.