Jîna’nın adı Viyana’da 

Dünya Haberleri —

.

.

  • İran polisinin katlettiği Jîna Amînî'nin ismi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir caddeye veriliyor. Kararı Viyana Belediye Meclis üyesi ve  AB Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Komite Başkan yardımcısı Marina Hanke ile NEOS Viyana Kadın Sözcüsü Dolores Bakos açıkladı.

Jîna Amînî 16 Eylül’de başörtüsü kuralını ihlal ettiği gerekçesi ile götürüldüğü Tahran’daki karakolda katledilmesinin üzerinden aylar geçti. Rojhlilatê Kurdistan ve İran’da kadınlar “Jin Jiyan Azadi” diyerek ayları bulan ve İran devletinin gördüğü en uzun protesto gösterilerine sahne oldu. “Jin Jiyan Azadi” devrimi olarak adlandırılan eylemler silsilesi tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Avusturya’nın Viyana Belediyesi Meclis üyelerinin önerisi ile başkent Viyana’da bir caddenin isminin kalıcı olarak Jîna Amînî yapılması kararına gidiyor. 

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Kürt kadınlarının öncülük ettiği halk hareketinin uluslararası yankıları devam ediyor. Avusturya medyasının duyurduğu habere göre, Jîna Amînî’nin adı Viyana'da bir caddeye verilecek. Önerinin 24 Mayıs’ta kararlaştırılacağını, Viyana Belediye Meclis üyesi ve  AB Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Komite Başkan yardımcısı Marina Hanke ile NEOS Viyana Kadın Sözcüsü Dolores Bakos açıkladı. 

Jîna’nın adı kalıcı olarak Viyana’da
İsim verme kararını açıklayan Marina Hanke, konuşmasında kendi kaderini tayin hakkına vurgu yaptı. Henke;“Bu mücadele özgürlük, demokrasi ve her şeyden önce kendi kaderini tayin hakkı içindir. Biz, Viyana Belediyesi olarak, Jîna (Mahsa) Amînî aracılığıyla harekete şehrimizde kalıcı bir yer vererek tüm bu cesur protestocularla bir kez daha dayanışma göstermek istiyoruz" dedi.  

Karardan gurur duyuyorum
Jîna Amînî’nin adının Viyana’da bir caddeye kalıcı olarak verilmesi açıklamasına katılan İranlı diplomat Şura Haşemi’de İran rejiminin insan haklarını ihlallerine dikkat çekti. Haşemi; “İranlı Kürt Jîna (Mahsa) Amînî'ye kendi adıyla bir cadde tahsis eden dünyadaki ilk şehir olmaktan İran kökenli bir Avusturyalı ve Viyanalı olarak özellikle gurur duyuyorum. İran halkının mollaların acımasız diktatörlüğüne karşı verdiği özgürlük mücadelesine desteğimizin altını çiziyoruz” dedi.

Bakos: Dayanışma sinyali olacak
NEOS Kadın Sözcüsü Dolores Bakos da karardan dolayı gurur duyduğunu ve bunun özgürlük mücadelesi verenler için dayanışma anlamı taşıdığına dikkat çekti. Dolores Bakos: "Viyana'da gerçek olacak olan ve bizler için bir ilk olan Jîna Mahsa Amînî caddesi, ülkelerinde özgürlük için mücadele eden tüm İranlılarla güçlü bir dayanışma sinyalidir." 

Jîna sembolleşti
İran’da köklü değişim ve toplumsal baskının kaldırılması mücadelesinde ‘İrşad Devriyeleri’ tarafından götürüldüğü karakolda katledilen Jîna Amînî’nin ismi daha önce de Belçika, Fransa ve Kanada'daki sokaklara verilmişti. 
Ayrıca Kanada Ottawa Belediye Meclisi, İranlı kadınlara destek amacıyla Kanada'daki eski İran büyükelçiliğinin önündeki sokağın bir kısmının adının "Mahsa Amînî" olarak değiştirilmesini de onaylamıştı. Paris belediyesi de kentteki bir meydana Mahsa Amînî adını verdi. VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.