Kaçan asker savaş suçlarının tanığı

Dünya Haberleri —

Avukat Mahmut Erdem

Avukat Mahmut Erdem

  • Türk ordusunun komando birliğinden firar eden asker, Rojava’daki savaş suçlarına daha fazla ortak olmamak için kaçtığını belirterek Almanya’ya iltica etti. Avukatı Mahmut Erdem, bu başvurunun Türkiye’nin savaş suçunun deşifre edilmesi için önemli olduğunun altını çizdi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Türk ordusunun komando birliğinde yer alan ve Rojava’daki savaşa daha fazla ortak olmamak için firar eden Türk askeri Haziran ayında Almanya’ya geldi. Hamburg’da iltica başvurusunda bulunan, güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen 24 yaşındaki Elazığlı bir Kürt-Alevi olan asker, terhisten sonra uzman asker olarak komando birliğine katıldı. “Türk ordusu insanlık suçu işliyor. Yaşananlara daha fazla dayanamadım” diyerek birliğinden kaçtığını söyleyen askerin avukatlığını yapan Mahmut Erdem gazetemize konuştu. 

Terhis ardından birliğe katıldı

Müvekkilinin 14 Haziran’da Almanya’ya geldiğini, 20 Haziran’da da iltica işlemleri için kendisine başvuru yaptığını belirten Avukat Mahmut Erdem, “Almanya’ya geliş sebebi bağlı olduğu özel komando birliğinden firar etmesi” dedi. Asker hakkında bilgi veren Erdem, “Türkiye’de liseyi bitirmiş. Askerdeyken sporda ve atıcılıkta başarılı olduğu için komutanları, komando olması yönünde kendisine telkinde bulunmuşlar. Teskereden sonra yaşadığı ekonomik koşular ve çevresindeki arkadaşlarının telkiniyle kabul etmiş” dedi. 

10 bin TL’ye Suriye’ye sürüldü

Müvekkilinin Sakarya’da yaklaşık 8-9 ay komando eğitimi aldığını ve bu süreçte kendisine 5.000 TL maaş verildiğini söyleyen Erdem, “Ardından maaşı yaklaşık 10.000 TL olmuş. Mavi Bereli bir birliğe verilerek Suriye’ye gönderilmiş” dedi. Süreç içinde birçok çatışmaya giren ve çok sayıda askerin yaralanma ve ölümüne şahitlik eden askerin bir süre sonra “iyi bir maaşı var ama kimlere karşı savaşıyorum” diyerek, kendini sorguladığını belirtti. 

8 yaşındaki çocuğu döverek öldürdüler

Askerin, YPG/YPJ, Türkiye ile işbirliği yapmayan İslamcı gruplar ve Suriye askerlerine karşı savaştığını aktardığını belirten Avukat Erdem, “Keskin nişancı olarak görev yapmış. Türk ordusu tarafından işlenen insanlık suçlarına da tanıklık etmiş” dedi. Halka da zulüm yapıldığına tanıklık eden askerin anlattığı iki olayı da bizimle paylaştı: “Bir köye gittik. Biz baskına giden askerlerin güvenliğini sağlıyorduk. 8-9 yaşındaki çocuğu ölesiye dövdüler. Yerde hareketsiz yatıyordu, vurmaya devam ediyorlardı. Büyük ihtimalle öldü, akıbetini öğrenemedim. Köy boşaltıldı, tüm köylüler bir araca bindirilerek buradan sürüldü. Evini terk etmek istemeyen babam yaşındaki bir adama akıl almaz işkenceler yapıldı. Adam onca acıya rağmen ağlıyor ama gitmek istemiyordu. Zorla sürükleyerek araca bindirdiler. ‘Nereye götürülüyorlar’ diye sorduğumda komutan ‘Bunların hepsi terörist ve buraları terk etmeleri gerekiyor’ dedi.”

Birlikte Kürt olanların bu yaşananlardan rahatsızlık duyduğunu belirten asker, “İşkenceyi yapanlar da daha çok milliyetçiler ve MHP’li olanlar” diye ekledi. 

Kendimden utanır hale geldim

 Müvekkilinin, “Tüm bu yaşanılanlardan sonra kendimden utanır hale geldim” diyerek firar etme kararı aldığını söyleyen Avukat şöyle devam etti: “Memlekette yaşadıklarını babasına, köy muhtarı olan amcasına anlatmış. ‘Başın belaya girer, firar etme’ demişler. ‘Ben vicdanımın sesine kulak vereceğim, kesinlikle dönmeyeceğim’ demiş. Daha sonra çevresinden topladığı parayla 6.500 euro karşılığında önce Makedonya sonra Almanya’ya gelmiş.”

15 yıla kadar hapis isteniyor

Firarın ardından müvekkili hakkında Urfa Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını söyleyen Erdem, “Müvekkilim ve arkadaşları özel bir sözleşme karşılığında komando birliğine katılmış. Müvekkilim Sakarya’da bulunan 7. Komando Tugayı’na kayıtlı. Firardan sonra bu sözleşme 24 Mart 2022’de iptal edilmiş. Firardan dolayı dava açılmış, Türkiye’deki avukatı 5 ila 15 sene arası ceza alabileceğini söylemiş” dedi. 

20 yıllık meslek hayatımda ilk

“Yaklaşık 20 yıllık avukatlık mesleğim boyunca bunun gibi bir olayla ilk kez karşılaşıyorum” diyen Avukat Erdem, “Alman yasalarına göre firar iltica hakkı almak için yeterli bir gerekçe değil. Büyük bir ihtimalle iltica başvurusu bundan dolayı reddedilecek. Ama Rojava’da yaşanılan insanlık suçlarının tanığı olduğu için Alman devletinin onu koruması gerekiyor. Türkiye’ye gönderilmesi durumunda en az 5 sene ceza alacak” diye konuştu. 

Aleni insanlık suçu işleniyor 

Alman devletinin uluslararası hukuk sözleşmelerine göre müvekkilini koruma altına alması ve oturum izni vermesi gerektiğini söyleyen Av. Erdem, “Kendisi hakkındaki tüm belgeleri Federal İltica Dairesi’ne verdik. Kendisi şu anda Schleswig-Holstein eyalet sınırları içerisinde bulunan bir iltica kampında kalıyor. Şimdilik basına konuşmak istemiyor” dedi. Ancak bu başvurunun Türkiye’nin savaş suçlarının teşhiri açısından önemli olduğuna vurgu yapan Erdem, “Türkiye’de birçok askerin firar edeceğini ve gördüklerini anlatacaklarına inanıyorum. Türk askeri, Rojava’da aleni bir şekilde savaş suçu işliyor” diye konuştu. 

* * * 

Kürtlerin başvurusu reddediliyor

Yeni hükümetin Kürtlere yaklaşımını da eleştiren Avukat Erdem, Kürdistan’dan gelen birçok kişinin iltica başvurusunun reddedildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Birçok politik insana iltica hakkı verilmiyor. Daha çok insani nedenlerden dolayı oturum veriliyor. İlerde durumlar ve koşulara göre bu insanların oturumları ellerinden alınabilinir. Bu aynı zamanda Anayasal bir hakkın gaspıdır. Almanya’da yeni kurulan hükümetin de bu konuda yeterli adım attığını düşünmüyorum. Sosyal Demokrat olduğunu iddia eden bir hükümetin daha büyük bir hassasiyet göstermesi gerekiyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.