‘Kadın düşmanı düzeni durdurabiliriz’

Kadın Haberleri —

Besime Konca

Besime Konca

  • 14 Mayıs seçimleri için Avrupa’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kürt siyasetçi Besime Konca, seçimlere 'Jin jiyan azadî’ ruhuyla gittiklerini söyleyerek, “Kadın düşmanlığı üzerine kurulu olan bu düzeni durdurabiliriz” dedi.

Seçim Beyannamesi’ni açıklaması ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) seçim çalışmalarına başladı. Avrupa’da da seçime giden 3 milyondan fazla seçmen de sandığa gitmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan seçimlere ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Kürt siyasetçi Besime Konca, Avrupa’daki seçim çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bu seçim bir değişim seçimidir 

14 Mayıs seçimlerinin tarihi bir seçim olduğunu belirten Konca, bu seçimde halkların, tekçi, cinsiyetçi ve militarist anlayışa karşı değişim talep edeceklerini söyledi. Özellikle son yıllarda kadınların değişime ilişkin taleplerinin çokça yükseldiğini kaydeden Konca, “Yüzyıllık tekçi devlet anlayışı başta Kürtler olmak üzere tüm farklılıkları yok saydı. Bugün bu devlet anlayışının değişerek demokratikleşmesi gerektiğine dair bir süreç yaşanıyor. Bu nedenle seçim aynı zamanda bir değişim seçimidir. Türkiye’deki bu değişimi hem ülke, hem de Avrupa istiyor” diye belirtti.

Kadınlar büyük bir çaba içerisinde

Yeşil Sol Parti’nin değişimin öncü gücü olduğunu kaydeden Konca, Avrupa’da seçmenin sandığa gitmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Çalışmalarda kadınların öncüne işaret eden Konca şöyle dedi: “Seçime dair tartışmalar yapıldı, kurumlar oluşturuldu, hazırlık için afişler hazırlandı. Hangi kitlenin nerede ve hangi yoğunlukta yaşadığının tespiti yapılıyor. Yine bu çalışmalar için basın hem de sosyal medya etkin bir şekilde kullanılıyor. 2 Nisan’da seçmen kayıt süresi bitti. Bu konuda ev ev dolaşma, stantlar açma, seçmenin sandığa gitmesi konusuna çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de olduğu gibi burada insanlar faşizmin yıkılışı ve seçimin güvenliği sağlanması için büyük çabalar sarf ediyor.  Cumhuriyetin ikinci yüzyılında halkların, inançların kültürlerin ve özellikle de kadınların daha özgür yaşayabileceği bir yaşamın inşası için Avrupa'daki yurttaşlar özellikle de kadınlar büyük bir çaba içerisinde.”

25 yıldır tecrit uygulanıyor

Seçim çalışmalarında kadınların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrittin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlaması yönünde de çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Konca, “Sayın Öcalan Kürt sorunun demokratik özgürlükçü bir temelde çözülmesi için mücadele ediyor. 25 yıldır Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Sayın Öcalan’ın mutlak özgürlüğünün sağlanması için kadınlar yıllarca mücadele yürüttü. Türkiye'deki kadın örgütleriyle buradaki kadınların talepleri arasında bir fark yok” dedi.

Yeşil Sol Parti önemli bir yerde duruyor

Türkiye'nin demokratikleşmesi için Yeşil Sol Parti’nin mutlaka güçlü bir milletvekili sayısıyla parlamentoda yer alması gerektiğinin önemine dikkat çeken Konca, “Türkiye’de şu anda ‘Erdoğan giderse her şey değişir’ algısı var. Dolayısıyla bunun bir rejim değişikliği olduğunu söylememiz gerekir. Yeşil Sol Parti ‘Üçüncü Yol’ ve demokratik bir çizginin gelişmesi için önemli bir yerde duruyor. Bunun için Kürt halkının, kadınların, gençlerin, sol ve sosyalist mücadele yürüten kitlelerin, seçimlerde Yeşil Sol Parti etrafında birleşmeleri gerekiyor” diye aktardı.

İran ve Afganistan sistemi Türkiye’de uygulanmak isteniyor

AKP-MHP iktidarının HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’yle ittifakına değinen Konca, “Bu rejimin kadın yaşamına ne kadar zarar verdiğini herkes biliyor. AKP-MHP faşizmi kadınlara saldırının startını İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılarak verdi. Şimdi de HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’yle kurulan ilişkiler üzerinden kadınlara mesaj veriliyor. İran ve Afganistan’da ne yaşanıyorsa, bunu Türkiye'de de geliştirmek isteyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu seçimle kadın düşmanı politikaları yasallaştırmak istiyorlar. Kadınların tüm haklarına, özgürlüğüne, kimliğine ipotek koymak isteniyor” dedi. 

Kadınların tercihi Yeşil Sol Parti olmalı

“Kadınlar bütün ideolojik, etnik ve dini düşüncelerini bir kenara bırakarak, bu gerici zihniyete karşı birlikte mücadele etmeliler” diyen Konca, kadınların tercihini özgürlükten, demokrasiden ve kadın kurtuluşundan yana yapmaları gerektiğini söyledi. Kadınların seçimde Yeşil Sol Parti’den yana tercihlerini kullanacağını ifade eden Konca, “Kadın düşmanlığı üzerine kurulu olan bu düzeni durdurabiliriz. İran’daki kadınlar Jîna Amînî şahsında gerici molla rejimine karşı, ‘Jin jiyan azadî’ sloganıyla direniyor. Biz de ‘Jin, jiyan, azadî’ ruhunu seçim sürecinde pratikleştireceğiz” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.