Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Êzîdî soykırımının 4. yıl dönümünde dünyanın dört bir yanında eylemler düzenliyor. “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” sloganıyla soykırımın gerçekleştiği 3 Ağustos’ta yapılacak eylemlerde, dünyanın her yerinde eş zamanlı olarak katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.
TJK-E yaptığı yazılı açıklamada, Şengal halkının bütün dünyanın gözü önünde DAİŞ çetelerinin soykırımına uğradığını hatırlattı.
Kadın kırımı yaşandı
Yaşananların bir kadın kırımı olduğunun altını çizen TJK-E; “Saldırıların asıl amacı, kadim Êzîdîlik inancını yeryüzünden silmekti. Bu nedenle sistematik bir şekilde Êzidi kadınlara yöneldiler. Soykırımın yanısıra bir kadın kırımıydı yaşanan. IŞİD çeteleri çoğunluğu kadın ve çocuk olan 3000’i aşkın Êzidi’yi katletti. On binlerce insan yaşadığı toprakları bırakarak yollara düşmek zorunda kaldı. Dağlara sığınmayı başaranların bir kısmı başta çocuklar olmak üzere açlık ve susuzluk sebebiyle hayatını kaybetti. Çetelerin eline sağ olarak geçen 5 bine yakın kadın ve çocuk sistematik işkenceye ve tecavüze uğradı, pazarlarda köle olarak satıldı. Hala çetelerin elinde tutsak olarak bulunan binlerce kişinin akıbeti ise bilinmiyor” dedi.
Öz savunma kaçınılmaz
Birleşmiş Milletler’in soykırım olarak nitelendirdiği bu saldırının Êzîdî halkı tarihinde yaşanan 74’üncü Ferman olduğunu belirten TJK-E, şöyle devam etti: “74’üncü Ferman da tıpkı diğerleri gibi tarihin sayfasına kanla yazıldı. Bu büyük felaketten geriye büyük bir soykırım, kadın ve çocuk kırımı ve göç kaldı. Soykırım sonrası Êzidi halkının kendisini ve inancını koruması için öz yönetimin ve öz savunmanın ne kadar gerekli ve kaçınılmaz olduğu daha da anlaşıldı ve kadınlar öncülüğünde Şengal’de ilk defa demokratik özerklik ilan edildi.”
Cezasız kalıyor
Bütün dünyada kadın kırımının hâlâ büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydeden TJK-E, “Dünyanın her yerinde kadınlar sadece cinsiyetinden ötürü büyük bir baskının yanısıra her türlü sistematik saldırıya uğruyor ve vahşice katlediliyor. Kadınlara yönelik taciz, tecavüz, psikolojik ve ekonomik şiddet tüm yoğunluğuyla devam ederken bu suçları işleyenler ne yazık ki doğru dürüst yargılanmıyor. Tıpkı soykırım saldırılarında olduğu gibi kadın kırımı da ulusal ve uluslararası arenada cezasız kalıyor” diye belirtti.
Eylem çağrısı
TJK-E, şu çağrıyı yaptı: “3 Ağustos gününün “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak tanınması için 3 Ağustos 2018 günü dünyanın her yerinde kadın hareketi öncülüğünde “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” şiarıyla eylemler gerçekleştirilecek ve saat 18.00’da katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılacaktır. Başta Avrupa ve dört parça Kürdistan’daki örgütlü kadınlarımız olmak üzere, kendisini devrimci ve demokrat olarak tanımlayan bütün insanları bu eylemlere destek vermeye ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.”
HABER MERKEZİ