Kadın Meclisleri yeniden yapılanıyor

Kadın Haberleri —

HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri

HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri

  • Kadın hareketlerinin ortak mücadelesini seçim çalışmalarımıza yansıtma kararı aldık, ancak seçim bildirgemizin içeriğine denk olacak bir çalışma bütünlüğünü sağlayamadık.
  • Bildirgemizde yer almasına rağmen engelli kadınlar, cinsel kimlikler, inançlar ve halklar gibi çoğulculuğu sağlayacak bir temsiliyeti siyaset olarak sağlayamadık.
  • Yaşadığımız eksiklik, bizler için kabul edilebilir değildir. Bizler, HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri olarak yeniden bir yapılanma sürecine giriyoruz.
  • Yerellerde başlatacağımız kadın toplantılarımızla mücadele hattını ortaya koyacağız. Eksikliklerimizi tamamlarken yeniden yapılanmayla örgütlenme seferberliği başlatacağız.

Kadın Meclisleri: Öz eleştirimizi daha çok çalışarak ve mücadeleyi büyüterek sağlayacağız

HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri, 14 ve 28 Mayıs seçim süreci ve sonuçları üzerinden değerlendirmelerini, eksik kaldıkları tarafları, hataları, sorunları sorguladığı ve çıkış yolu aradığı toplandısını gerçekleştirdi. Mücadele dışında bir seçeneklerinin olmadığını belirten HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri, “Mücadeleyi ve örgütlenmeyi güçlendirerek kendimizi savunacağız, çoğalacağız, birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçimlerin ardından seri toplantılar başlattı. Hafta başında toplanan HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri, seçim sonuçlarını değerlendirerek önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını ele aldı. Kadın özgürlük ve eşitlik mücadelesini savunma kararlılığıyla yeniden yapılanma sürecini tartışmanın başlangıcının yapıldığı toplantının ardından yazılı bir açıklama paylaşıldı. Açıklama özetle şöyle: 

İktidar oyunlarına geçit yok

Bizler her türlü eleştiriye açık ve öz eleştiri verilmesi gereken hususlarda öz eleştiriyi verecek sorumlulukta olan bir partiyiz, ancak ortaya atılan ve haddini aşan “eleştiri” adı altında kadın siyasetimizi itibarsızlaştıran her türlü iktidar oyunlarına da geçit vermedik, vermeyeceğiz. Bunun kadın özgürlükçü paradigmamıza yönelik bir saldırı olduğunu tüm kadınlar bilmektedir. Bu yöntemlerle ne kadın siyasetimizi durdurabilirsiniz ne de kadın mücadelemizin kazanımlarını geriye götürebilirsiniz.

Yeniden yapılanma hattı

Kürt sorununun demokratik çözümü yerine savaşa dayalı politikalar, kadın düşmanı politikaları yeniden üreterek derinleştirmektedir. İmralı’da mutlak tecrit devam ettikçe hepimiz biliyoruz ki; iktidar kadınlara ve kazanımlarına saldırmaya devam edecektir. O yüzden savaşa karşı onurlu barış politikaları için tecritin kalkması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Mücadele hattımız ve fikriyatımız cezaevlerinde kadın yoldaşlarımız şahsında rehin alınmak istenmektedir. Bizler her koşulda cezaevindeki siyasi tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi yükselteceğiz. Kadın Meclisimiz yeniden yapılanma hattıyla cezaevlerinden sokaklara kadın dayanışmasını büyütecektir.

Çalışma bütünlüğü sağlayamadık

Kadın hareketlerinin ortak mücadelesini seçim sürecinde de çalışmalarımıza yansıtma kararı aldık, ancak seçim bildirgemizin içeriğine denk olacak bir çalışma bütünlüğünü sağlayamadığımızı tespit ettik. Bildirgemizde yer almasına rağmen engelli kadınlar, cinsel kimlikler, inançlar ve halklar gibi çoğulculuğu sağlayacak bir temsiliyeti siyaset olarak sağlayamadık.

Eksiklikler kabul edilebilir değil

Yaşadığımız eksiklik, bizler için kabul edilebilir değildir. Bizler, HDP ve Yeşil Sol Parti Kadın Meclisleri olarak yeniden bir yapılanma sürecine giriyoruz. Yerellerde başlatacağımız kadın toplantılarımızla mücadele hattını kararlılıkla ortaya koyacağız. Bir yandan eksikliklerimizi tamamlayacağız, bir yandan yeniden yapılanmayla bütün kadınlara ulaşacak bir örgütlenme seferberliği başlatacağız. Bu süreçteki öz eleştirimizi daha çok çalışarak ve mücadeleyi büyüterek sağlayacağız.

Meclis'ten fazlayız, her yerdeyiz

Bizler seçim sonuçlarına göre mücadelemizin haklılığını ölçmeyiz. Kaybeden kadınlar olmadığı gibi kazanan da tek adam rejimi ve kadın düşmanı ittifak değildir. Bu dönem Meclis daha erkek egemen bir biçim almıştır, ancak bizler bir meclisten daha fazlayız. Temsiliyeti sokaklardan Meclis'e taşıyanlarız. Yaşamın her alanındayız. Bütün mücadele dinamikleri yeni döneme göre yeniden yapılanma içine girecektir. Hem toplumsal yaşamda hem partimizde hem de Meclis'te daha güçlü bir mücadele hattını yürüteceğiz. Bizler bu süreci her kurulumuzda, yerelde tartışmaya ve yol almaya hazırlanıyoruz. Hiç kimse bizleri itmeye çalıştıkları umutsuzluğa düşmesin. Kimliklerimizle, inançlarımızla, dillerimizle, emeklerimizle tüm farklılıklarımızla birlikte kadın dayanışmasını büyüteceğiz. Mücadele etmek dışında bir seçeneğimiz yoktur. Mücadeleyi ve örgütlenmeyi güçlendirerek kendimizi savunacağız, çoğalacağız, birlikte inşa edeceğiz.” ANKARA

 

*****

Kadınca eleştiriyle kongreye

HDP MYK üyesi Sultan Özcan, sahici, kadınca bir eleştiri-öz eleştiri mekanizması işleterek, büyük kongreye gideceklerini söyledi.

Özcan, başlatılan yeniden yapılanma sürecinde kadınlar açısından izlenecek yol ve yöntemlere ilişkin MA'dan Yüsra Batıhan'a konuştu. Özcan, “Kadınca bir eleştiri-öz eleştiri mekanizması işleterek, büyük kongreye gidiyoruz. Bu süreçte halkımızla, kadın yapılarıyla, çeşitli öznelerle birlikte bu süreci değerlendirip nerede tıkandık, nerede eksikliklerimiz oldu üzerine tartışıyoruz. Buna dönük siyasal ve örgütsel bir yenilenmeyle güçlenerek önümüzdeki dönemi karşılayacağız. Meclis'te, sokakta, hayatın her alanında bu ırkçı, tekçi, kendini milliyetçilikle güncelleyen ittifakın karşısında, toplumsal muhalefeti, yüzde 48’e varan hayır cephesini de gören bir yerde mücadele haritamızı çizeceğiz” dedi.

Parti binalarına sıkışmadan

Kongreye giden süreçte kadınların yaşam alanlarında olacaklarını ifade eden Özcan, şunları söyledi: “Ev emekçisi kadından tarım emekçisi kadına kadar bize eleştirisi, uyarısı, katkısı olabilecek bütün toplumsal kesimlerle sadece parti binalarına sıkışarak değil, parti mekanizmalarımızla konuşan, gidip halkı dinleyen, herkesin önerilerinden faydalanacağız. Tekrar yenilenmiş olarak, mücadele dönemini önemli dersler almış, halktan beslenmiş, halka öz eleştirisini vermiş olarak, büyük bir kongre ile taçlandırmayı hedefliyoruz. Tekrar vurguluyorum; parti binalarına sıkışan bir yaklaşımla değil, örgütümüzün ana iskeletiyle sahici, ortak soruları soran ve ortak yanıtları arayan bir metodoloji izleyeceğiz.”

Jin jiyan azadî fikriyati

İçinde derinliği, felsefesi ve hayata bakışı taşıyan kurucu bir irade olan 'Jin jiyan azadî' fikriyatıyla yeni dönemi karşılayacaklarını vurgulayan Özcan, Füruğ Füruzat’ın “İçim Acıyor Bahçeye” şiirinden, “Ben yüreğini yitirmiş bu zamandan korkuyorum” dizesini hatırlatarak, şunları ekledi: “Biz duygusunu yitirmiş siyasetten korkuyoruz. O nedenle duygumuzla, neşemizle, öfkemizle birlikte önümüzdeki dönemi örgütleme kararlılığımız bana umut verdi.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.