Kadın öz savunmasıyla güç veriyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın öncülüğünde gerçekleşen Rojava Devrimi’nin yıl dönümünde konuşan Minbicli kadınlar, devrimin yarattığı büyük imkanlara işaret ederek, özellikle kadının öz savunmasından büyük güç aldıklarını söyledi.

SÎDRO MAMO / JINNEWS

Suriye’de derinleşen krizle birlikte 19 Temmuz 2012’de Kobanê’de yakılan devrim kıvılcımının üzerinden 10 yıl geçti. Bu yıllar içerisinden dünyaya ilham olan Rojava Devrimi’ne katılan, komuta eden kadınlar iradesini tüm dünyaya gösterdi. Bugün de devrim ile önemli kazanımlar elde eden kadınlar, Türk devletinin işgale ve saldırılarına karşı direnişte yer alıyor.

.
Rabia Bekro

Arap kadınlar köleliğe başkaldırmalı

Minbic’deki Zenubya Kadın Topluluğu üyesi Arap halkından Rabia Bekro, 19 Temmuz Devrimi’nin kendilerine büyük bir irade kazandırdığını belirtti. “Rojava Devrimi bir kadın devrimidir” diyen Bekro, bunun nedeni olarak ise kadınların devrimde önemli ve etkili bir mücadele yürütmüş olmalarını gösterdi.  Devrimin tüm yükünün kadınların omuzlarında olduğunu ifade eden Bekro, “Özellikle kadının askeri alandaki varlığı bize güç verdi. Kadının silah aldığını görmek, bize büyük bir cesaret verdi, moral kaynağı oldu. Bu yüzden 19 Temmuz Devrimi’ni kutsal görüyoruz. Devrim olmasaydı durumumuz şimdi böyle olmazdı. Devrim mücadelesi içerisinde yer aldıktan sonra kişiliğimde birçok şey değişti. Bir şeylere karşı çıkma gücünü yakaladım. Yıllarca ‘hayır’ diyememiştim, bu sayede sesim yükselmeye başladı. Kendimi tanıdım ve doğru fikirlerle tanıştım. Öğrendiklerimi tüm kadınlara anlatabilme gücüm var” şeklinde konuştu.

Geleneksel ve dini etkilerin baskısı altına olan kadınlara seslenen Rabia Bekro, “Ne yazık ki, birçok kadınımız hala din ve geleneklerin baskısı altında. Kadınların buna karşı mücadele etmelerini ve bu durumdan çıkmalarını istiyoruz. Arap kadınlar artık köleliğe karşı başkaldırmalılar ve evden dışarı çıkabilmeliler. Baskı altındaki tüm kadınların gerçekleri görmelerini ve özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz. Bunun için de mücadele etmelerini istiyoruz” çağrısında bulundu.

.
Heyat Salêm 

Devrim büyük imkanlar sağladı

Zenubya Kadın Topluluğu’nun Türkmen üyesi Heyat Salêm de, Rojava Devrimi’nin Kuzey ve Doğu Suriye halkları ve bileşenlerinin birliği ile gerçekleştirildiğini söyledi. Salêm, “Bu devrim bizler ve tüm Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar için önemli bir adımdı. Önder Apo’nun düşünce ve felsefesi sayesinde tüm Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklar birlik oldu ve demokratik ulus perspektifini esas aldı. Devrim tüm dünyayı etkiledi ve varlığımızı ispatlamak için bize büyük bir imkan tanıdı. Ülkemizi işgalden kurtarmak için daha çok çalışıp mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

.
Senai Recep 

Haklarımızı elde edinceye kadar mücadele

Topluluğun Çerkes üyesi Senai Recep ise Çerkes halkı olarak kendilerini devrimle ispatladıklarını belirterek şöyle dedi:“Çerkes halkı olarak 19 Temmuz bizim varlık gerekçemiz oldu. Çünkü tek bayrak, tek millet, tek dil, tek ulus, tek din iktidarı altında yok olmakla karşı karşıya kalmıştık. Ancak şimdi bizler kendi dilimiz ve ulusumuz ile varız. Kuzey ve Doğu Suriye’de tüm halklar artık kendi kimlikleri ve dilleri ile var. Bu bizim için çok anlamlı. Bu yüzden tüm kadınların haklarımızı elde edinceye mücadele etmelerini istiyoruz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.