Mülteciler için oluşturulan kamplarda kadınları para karşılığı almak isteyen simsarların ortaya çıktığına dikkat çeken Ali, "Artık yavaş yavaş kadın simsarları ortaya çıktı. Yardımlar giderek azaldı. Açlık ve korku içindeyiz" dedi. Rojava devriminde kadının rolüne de değinen Ali, devrimin öncülüğünü kadınların yaptığına, kadınların başından beri sokaklara inerek, savunmacı bir ruhla çalışmalar yürüttüğüne vurgu yaptı.

Para karşılığı kadın istiyorlar


Serêkaniyê'de yaşayan Rojavalı mülteci Fehime Muhammed Ali, Rojava'nın çeşitli bölgelerinde başlayan saldırılar nedeniyle Serêkaniyê'ye birçok ailenin göç ettiğini, burada yoğunlaşan nüfus ve ardından başlayan çete saldırıları sebebiyle Serêkaniyê'nin kuzey tarafına geçmek zorunda kaldıklarını kaydetti. 4 çocuğu ile birlikte Serêkaniyê'de yaşayan Ali, "Saldırılar başladığında Rojava hemen hemen her anlamda tüm hazırlığını yapmıştı. Serêkaniyê halkı olarak başka yerlerden gelen kişilere yardım ettik ve elimizdeki herşeyi onlarla paylaştık. Orada başlayan saldırı ve yaşam alanlarının daralmaya başlaması ile birlikte, kuzeye göç etmek zorunda kaldık" dedi. Rojava'dan Türkiye'ye gelen kadınların ciddi sıkıntılarla karşılaştığını belirterek, "Kamplarda kalan kadınları sahiplenmeye çalışıyorlar. Artık yavaş yavaş kadın simsarları ortaya çıktı. Yardımlar giderek azaldı. Kamptan para karşılığı kadın isteyenler çıktı. Belli bir süre yardım verenler, daha sonra bunun karşılığı olarak ailelerin kadınlarını istediler. Açlık ve korku içindeyiz" diye konuştu. Kamplarda yaşamın artık çekilmez hale geldiğini aktaran Ali, "Türkiye geçişleri sağlandıktan sonra kamplara gelen insanlar iki ateş altında kalmışlar. Hayat sürdürülemez hale gelmiş durumda" diye konuştu.

Rojavalı kadınlar direniyor


Rojava'da inşa edilen demokratik sürecin öncülüğünü kadınların yaptığına dikkat çeken Ali, Rojava devrimindeki kadının rolüne de değinerek, şunları söyledi: "Rojava'da kadınlar devrimin çok önemli bir ayağını oluşturuyor, öncülük ediyorlar. Sokaklara iniyor, savunmacı bir ruhla çalışmalar yürütüyorlar. Her şey göz önünde zaten, bütün dünya Rojava kadınlarının nasıl bir rol aldığını görüyor." Rojava'da kadınların devrimin başından beri sahip çıktığını söyleyen Ali, "Rojava'da kadınlar devrimin başından beri sokaklara çıktı. Rojava'ya sahip çıkılması ve kanın dökülmemesi için sokaklara çıkıp barış rengiyle çağrılar yaptılar" diye belirtti. Baas rejiminin Kürtlerin dillerini yok sayarak halka kimlik vermediğini hatırlatan Ali, "İşte kadınlar alanlara çıkıp bu duruma tepki gösterdiler. Rojava ayaktadır, sonuna kadar da ayakta olacaktır" diye konuştu.

'Rojava zafere ulaşsın'


Rojava'da yaratılan ruhun her yere yayılmasını istediğini kaydeden Ali, "Rojava'da yaratılan ruh her yere yayılsın. İstiyorum ki; Rojava'dan çıkmak zorunda kalmış kadınlar geri döndüklerinde bu ruhu sonuna kadar yaşatsın. Bu savaş bitsin, zulüm eden rejimler yıkılsın, Rojava zafere ulaşsın. Kadının rolü daha da büyüsün ve herkese örnek olsun istiyorum" diye belirtti.


KADRİ ÖZKAN/SEVDİYE ERGÜRBÜZ-DİHA/İSTANBUL