Kadın tutsaklar sürgün edildi

  • Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ardıl Çeşme ve Efrînli Hacer Xelil Yusuf sürgün edildi. 27 yıldır tutsak olan Ardıl, Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’ne, Hacer ise Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. 

Ardıl ve Hacer’in ne zaman sürgün edildiklerine dair net bilgi ise aile ve avukatlarına verilmedi. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde  tutulan Evin Zapsu’nun da Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildiği öğrenildi.

Ardıl ölüm orucuna girmişti

Ardıl, 2018-2019 yıllarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi eyleminde 60 gün kaldıktan sonra eylemini ölüm orucuna dönüştüren tutsak grubunun içinde yer almıştı. Ardıl ve arkadaşları 27 gün ölüm orucu eylemini sürdürmüş ardından talepleri olan Öcalan ile görüşme sağlandığı için eylemlerini sonlandırmıştı.

Efrînli olan ve 27 yıldır tutsak edilen Hacer Xalil de aynı dönem başlatılan açlık grevi katılmış ve yaklaşık 7 ay eylemini sürdürmüştü.  KOCAELİ

 

Elazığ Cezaevi’nde işkence

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Hüseyin Bağ, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, yaşanan hak ihlalleri ve baskıları aktardı. Bağ, son 3 günde baskıların arttığını, koğuş baskınları yapıldığını ve tutukluların darp edildiğini aktardı.

Baskılara tepki gösteren aile, yaşanan hak ihlallerini şöyle aktardı: “İki arkadaşının darp edilmesi sonrası yüzlerinin kan içinde kaldığını söyledi. Ortada bir gerekçe yokken saldırıya uğruyorlar. Sürekli koğuşlara arama bahanesiyle baskınlar yapılıyor, eşyalar dağıtılıyor. Bir tutuklunun cezası bitmesine rağmen 5 aydır bırakılmıyor. Hasta tutuklular var durumları ağır ama bırakılmıyorlar. Tecrit ve hak ihlallerine karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevleri de var.”

Aile, İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuracaklarını belirterek, hak ihlallerine karşı insan hakları örgütleri ve hukukçuların harekete geçmesini istedi.  ELAZIĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.