Kadın ve erkek için ortak yaşam akademisi kuruluyor

Kadın Haberleri —

Rîma Mehmûd

Rîma Mehmûd

  • Kongra Star, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Hesekê Kantonu’nda kadın ve erkek arasında ortak yaşamı örmek, toplumsal eşitliği sağlayarak komünal yaşam anlayışını geliştirmek ve yaymak amacıyla bir akademi açmaya hazırlanıyor. 

Dünya kadınlarına ilham veren Rojava Devrimi’nin öncü gücü Kongra Star, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nde demokratik ulusun kadın özgürlük çizgisinde doğru temellerde gelişebilmesi yönünde çaba gösteren Kongra Star, Hesekê kentinde kadın ve erkekler için ilk ortak akademiyi açmaya hazırlanıyor.

Akademilerin,“Devrim temelinin kurumsallaşması ve kadın aydınlanmasının biçimi” olarak değerlendiren Kongra Star Hesekê Kantonu Koordinasyon Üyesi Rîma Mehmûd, iki aydır kadın ve erkeklerin yer alacağı bir akademi açmaya çalıştıklarını söyledi.

Komünal yaşamda eril zihniyete yer yok

Akademi çalışmaları için eksikliklerin tamamlanmaya çalıştıldığını kaydeden Rîma Mehmûd, kadınlar açısından eğitimin önemine dikkat çekti. Kadınların toplumsal şekillenişine değinen Rîma Mehmûd, akademik çalışmalarla geri, geleneksel olgularla mücadele edileceğini belirterek şöyle dedi: “Komünal sistem ve ortak yaşam, iktidardan, mülkiyetten, kadınlara öğretilen kimlikten uzak olmalıdır. Toplumsal farkındalık geliştirilmeli ve geleceğe yönelik planlar yapılmalıdır.”

Rîma Mehmûd, akademide ideolojik derslerin yanı sıra Rebêr Abdullah Öcalan’ın kadınlara yönelik perspektiflerinin, özgür bir kadının toplumda nasıl yaşaması gerektiği, devrimci halk savaşı ve Jineolojî biliminin tanıtılması gibi başlıkların ele alınacağını ifade etti.

Amaç; bir arada eşit yaşamayı öğrenmek

Akademiye neden ihtiyaç duyduklarını da aktaran Rîma Mehmûd, “Bir arada yaşama anlayışını ve kadın-erkek eşitliğini toplumda yaymak, ahlaki ve siyasi bir toplum inşa etmek için bu akademiyi açmak istedik” dedi

Kapitalist sistemin işgal projelerini hayata geçirmek için kadın ve erkekleri araç haline getirdiğini belirten Rîma Mehmûd, kadınlara, ahlaklı ve politik bir toplumun inşası için eğitim devrelerine katılması çağrısı yaptı. Eğitimlere katılımın bir koşulu olmadığını belirten Rîma Mehmûd, “Her kesimden kadın ve erkekler kendileri için açılan akademiye gitmeli. Çalışmayan kadınlardan kurum üyelerine kadar tüm kadınlar, eğitimlere katılabilir” dedi.

NOFA MIHEMED / HESEKÊ -ANHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.