Kadına şiddet sokakta arttı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Şiddetin yaygın olduğu Irak’ta şiddete en fazla kadınlar, yaşlılar ve çocuklar maruz kalıyor. Verilere göre Irak genelinde 2022 yılında kadınların yüzde 15’i aile içi, yüzde 15’i polis merkezlerinde, yüzde 12’i işyerlerinde ve yüzde 34’ü  sokakta şiddet ve tacize uğradı.

Irak’ta kadına yönelik şiddet verilerinde net bir bilgiye ulaşılamazken, yarı resmi verileri yayınlayan Rojnews, 2022 yılında Irak genelinde kadına yönelik şiddette 5 bin vakanın kaydedildiğini yazdı. Aile içi şiddetin yaygın olduğu ülkede kadınlar en fazla şiddete uğrayan kesim olarak ilk sırada yer alıyor. İkincisi sırada ise yaşlılar ve daha sonra çocuklar geliyor.

İlk 6 ayda 5 bin 292 aile içi şiddet vakası yaşandı

2022 yılında mahkemelere yansıyan veriler ise şiddetin boyunu daha net gösteriyor. Irak Yüksek Yargı Konseyi İletişim Merkezi daha önce 2022 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında mahkemelerde 1543 aile içi şiddet vakasının kaydedildiğini açıklamıştı. Bağdat-Resafe Temyiz Mahkemesi başkanlığına bağlı mahkemelerde de 1449 kadına yönelik şiddet vakası kaydedildi.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Liwa Seid Mien, 2022 yılının ilk 6 ayında 5 bin 292 aile içi şiddet vakasından 3 bin 637’sinin kadına yönelik şiddet vakası olarak kaydedildiğini açıkladı.

Şiddet neden yüksek?

Aile içi şiddetin yaygınlığına ilişkin konuşan gazeteci Nura Qebani, genel anlamda savaş, DAİŞ’a karşı savaş ve ekonomik kriz, göç ve işsizliğin oluşturduğu baskının bir sonucu olarak umudun yitirilmesi şiddetin artmasının nedeni olduğunu belirtti. Şiddetin artmasının diğer bir nedeninin de uyuşturucu madde olduğunu kaydeden Qebani, ülkenin psikiyatristlere ve gezen doktorlara ihtiyacı olduğunu ifade etti. Nura Qebani şöyle dedi: “Bu konuda yasalar caydırıcı olmalı ve uygulanmalıdır. Ayrıca şiddetin engellenmesi için halkın doğru bir şekilde bilinçlendirilmesi, ekonomik ve güvenlik anlamında istikrar sağlanmalıdır.”

Kadınlar yüzde 34’ü sokakta şiddete uğradı

Irak İçişleri Bakanlığı, 2022 yılının ilk yedi ayında Irak genelinde 3 bin 736 kadının evli oldukları erkek tarafından şiddete uğradığını açıkladı.

Verilere göre 2022 yılında kadınların yüzde 15’i aile içi, yüzde 15’i polis merkezlerinde, yüzde 12’i işyerlerinde ve yüzde 34’ü  sokakta şiddet ve tacize uğradı. Kadınların yüzde 16’sı ise dijital ortamda şantaj vb. metotlarla şiddete maruz kaldı. Cinsel saldırının da az olmadığı ülke, tam olarak hangi dönemleri içerdiği belli olmayan veriye göre kadınların yüzde 10’u cinsel saldırıya uğradı.

Birleşmiş Milletler Fonu, Iraklı kadınların yüzde 86’sının evli oldukları erkek tarafından şiddet gördüklerini açıkladı. Ayrıca insanların yüzde 14’ünün de toplum tarafından şiddete teşvik edildiği belirtildi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.