Kadına takılan boyunduruk: Burka

Kadın Haberleri —

Afganistan'da burka zorunluluğu / Foto: Afp

Afganistan'da burka zorunluluğu / Foto: Afp

  • Taliban, kadına yönelik insan halklarını kısıtlamada sınır tanımıyor. Kadına biat ettirmek, boyun eğdirmek için geçen hafta getirdiği burka uygulamasını bu kez medya kuruluşlarına getirdi. Bundan böyle spiker kadınlar burkasız ekrana çıkamayacak.

Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban’ın kadınlara yönelik fetvaları bitmiyor. Kadınları nefes alamayacak hale getiren Taliban, kadınlara yeni kısıtlamalar getirdi. 

Kadına yönelik kurduğu “Ahlaksızlığı Önleme ve Fazileti Teşvik” bakanlığıyla kadınlar otomatikman ahlaksız ilan eden Taliban, önce kadınların evden çıkmasını, daha sonra yanlarında erkek refakatçı bulunmadan dışarıya çıkmasını yasakladı. Erkeksiz seyahat etmesi, uçağa binmesi yasaklanan kadınların, arabaların ön koltuğunda oturması da yasaklara arasına girdi. Ehliyet almasına, okula gitmesine yasak getirilen kadınların çalışma hakları da elinden alındı. Açlığa mahkum edilen kadınlar dilenmeye zorlandı. Buna rağmende kadını biat etme, boyun eğdirmeye yönelik yasaklar ve baskılar devam ediyor.

Spikere burka fetvası

BBC’de geçen habere göre geçtiğimiz hafta yeniden burka zorunluluğunu getirin Taliban, medya kuruluşlarında çalışan kadınlara da burka giyme zorunluluğu getirdi.

BBC Peştu servisine konuşan Taliban’ın dini polis yetkilisi, kadınlara yönelik yeni yasağın medya kuruşlarına Çarşamba günü iletildiğini söyledi.

Reuters haber ajansı ise yasağın 21 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Taliban’ın “Ahlaksızlığı Önleme ve Fazileti Teşvik” bakanlığı kadınlara yönelik getirilen yasakları, “tavsiye” olarak nitelerken “tavsiye”ye uymayan kadınların başına ne getirileceğini açıklamıyor.

Kadınlar kırbaçlanıyor

19 Mayıs’ta Afganistan’dan Mezopotamya Ajans’ına konuşan R.M., adlı kadın burka giymeyi red eden 13 kadının gözaltına aldığını bildirdi. R.M., ayrıca 6 arkadaşının burka giymediği için bir kafede kırbaçlandığını, işkence gördüklerini ve o kadınların nereye götürüldüğünün bilinmediğini açıkladı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.