Kadının özgürleşmesinden korkuyorlar

Kadın Haberleri —

Nurten Ertuğrul

Nurten Ertuğrul

  • Devlet özel savaş politikası ile AKP ve ortaklarının kadın düşmanı zihniyetinin bütünleştiğini belirten Yeşil Sol Parti Batman adaylarından Nurten Ertuğrul, "Kadının özgürleşmesinden korkuyorlar" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne 16 gün kalırken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de seçim çalışmalarını hızlandırdı. Yeşil Sol Parti’nin Êlih (Batman) adaylarından 5’inden ikisi kadın. Listede 4. sırada olan Nurten Ertuğrul, bu iki kadından biri. Ertuğrul, Bingöl’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Bingöl’de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldu. Mali müşavir olarak çalıştı. Ertuğrul, birçok sivil toplum kuruluşunda aktivist olarak çalışmalarını yürüttü. Sosyoloji Anabilim Dalı Toplumsal ve Kültürel Çalışmalar programında yüksek lisansını tamamladı. 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Bingöl belediye meclisi üyesi seçildikten ve göreve başlamadan bir gün önce AKP'li belediye başkanı gayri resmi bir toplantı yapıp “Kusura bakmayın, benim görev sürecim boyunca kadın arkadaşlar başkan vekilliği, başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmayacaklar. Çünkü dinen uygun değil” dediği için karşı çıkarak istifa etti. İstifa ettikten sonra mobbinge uğradı. Edremit’e yerleşti. 2015'te Bingöl’e döndü. HDP ile tanıştı ve yanlış yerde siyaset yaptığını gördü. Seçimde HDP için çalıştı. Politik bir aileden de olan Ertuğrul, Yeşil Sol adaylığından önce birçok sivil toplum örgütü çatısı altında hak mücadelesi verdi. Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu üyesi olarak çalışmalarına devam etti.

Özel savaşın temel yolu

Jinnews'ten Şehriban Aslan'a konuşan Ertuğrul, doğduğu ve aday olduğu kentler farklı olsa da iki kentin sorunlarının benzer olduğuna işaret ederek, “Bingöl’de yaşananlar burada yaşanıyor. Burada yaşananlar Türkiye’nin genelinde yaşanıyor. Özel savaş politikaları, bir sistemi kurmanın en temel yoludur. Siz kadınları ve çocukları kırıma uğratırsanız hedefinize de ulaşmış olursunuz” dedi.

Kadın kırımı tablosu

21 yıllık süreçte 7 bin 500 kadının katledildiğini hatırlatan Ertuğrul, "Kadını katleden erkek iyi halden serbest bırakılıyor. Bu kadar kadının katledilmesine de kadın kırımı denir. Özellikle Kurdistan’da katledilen kadınlar için ses çıkarılmıyor. Tabii bunu ayrıştırıp, ötekileştirmek için demiyorum fakat buradaki kadın katliamlarına daha ideolojik bakılıyor. Mesela önümüzde bir Gülistan Doku örneği var. Gülistan neden bulunmuyor?” diye sordu.

Kürt sorunu çözülmedikçe

Ülkenin en temel sorununun Kürt sorunu olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, şunları ifade etti: “Kürt sorunu çözülmediği sürece ülke refaha kavuşamaz. Ekonomisi, iç ve dış siyaseti, kadın, eğitim, sağlık meselesinin çözülmesi Kürt sorununu çözmekle başlar. Gelecek iktidarın da bunu kabul etmesi lazım. Var olmak için mücadele ediyoruz ve bu ülkenin ötekisi değiliz. Kürt’ün adını vermedikçe, bizi kabul etmedikçe, tanımlamadıkça çözüm imkansız. Bir Kürt kadın olarak yapılan kadın kırımının mücadelesini vermek için de Batmanlılardan oy istiyorum.”

Kadının köleliğini istiyorlar

Artı Gerçek'ten Esra Çiftçi'ye de konuşan Ertuğrul, kuruluşundan itibaren kadın üzerine siyaset yapan AKP'nin İslam’ı kullanarak, kendine göre yorumlayıp sistemini oluşturmaya çalıştığını söyledi. AKP’nin güya profesörlerinin televizyonlara çıkıp kadının hiçbir şeyi sorgulamaması üzerine konuştuğuna işaret eden Ertuğrul, şunları dile getirdi: "İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmelerinin nedeni de bu. Kadının özgürleşmesinden korkuyorlar, kadının özgürleşmesi işlerine gelmiyor ve sürekli kadınları köleleştiren düzenlemelerin peşindeler. Aile birliğinden bahsediyorlar, şiddetin olduğu, kadının söz sahibi olmadığı bir yerde aile birliğinden söz edebilir miyiz? Allah 'okuyun' diyor, bunlar 'okumayın' diyor. Allah, 'sorgulayın' diyor, bunlar 'sorgulamayın' diyor. Allah, 'kadınlar-erkekler eşit' diyor, bunlar 'eşit değil' diyor. Bunlar kendilerine başka bir dil ve din inşa etmiş ve halka da bunun üzerinden gidiyorlar. Bu siyaset üzerinden kadınların dünyasını karartıp cehennemi yaşatıyorlar. Bu cehennemin kapısını kadınlar kapatacak." BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.