
Tarsus Cezaevi'nde, 13 kadın tutsağın başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi ikinci ayında. 16 kadın tutsağın daha girdiği açlık grevi eylemcilerinin sayısı 31 oldu. Kadınlar, talepleri kabul edilinceye kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı.
Cezaevinde tutsaklarla görüşen Mersin İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukatlar, baş dönmesi, kilo kaybı ve göz kararması gibi sağlık sorunlarının başladığını aktardı. Avukatlar tutsakların taleplerinin ise "İmralı ve genel cezaevleri koşullarının düzeltilmesi, tutukluların cezaevi yönetimi ile doğrudan irtibata geçmesi için kendi aralarında belirledikleri temsilciliğin tanınması, cezaevine giren tutuklulara çıplak arama uygulamasının kaldırılması, tutukluların iç görüş, iç posta ve sosyal etkinliklerinin çoğaltılması, kapalı görüşlerine gelen aile yakınlarının T.C numarası ile belirtilen kod numarası uygulamasının son bulması" olduğunu söyledi.
Avukatlar, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerine devam edeceklerini ve kamuoyunun da duyarlı olmasını istediklerini belirtti.
Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, "Mahkumların talepleri yasal mevzuata ve hukuk çerçevesinde karşılanabilir nitelikteki taleplerdir. Yaşam hakkı, her türlü kutsallığın üzerinde kabul edilmesi gerekir. Bu açlık grevi neticesinde ölümler ve kalıcı hasarlar ortaya çıkma ihtimali de düşünüldüğünde Cezaevi İdaresi'nin ve Adalet Bakanlığı'nın bir an önce mahkumların sorun ve taleplerinin ne olduğunu birinci elde dinleyip kabul edilebilir talepleri kabul ederek açlık grevi sonlandırılmalıdır" diye konuştu.
MERSİN