Kadınlar geri adım atmadı

Kadın Haberleri —

.

.

  • “Şimdi Gençlik Zamanı” sloganıyla 3. düzenlenen HDP Gençlik Meclisi Kongresi’ne katılan genç kadınlar,  2021 yılını değerlendirdi.  Her türlü saldırıya karşı kadınların mücadeleden taviz vermediğini ve geri adım atmadığını belirten kadınlar, 2022 yılında kadın katliamlarını durduracaklarını kaydetti.

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA

Amed’de gerçekleştirilen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Kongresi’ne genç kadınlar yoğun ilgi gösterdi. “Şimdi Gençlik Zamanı” sloganıyla 3. düzenlenen kongreye katılan genç kadınlar, coşkuları ve heyecanlarıyla, attıkları sloganlarla 2022 yılını güçlü bir örgütlülük ile karşıladıklarının mesajını verdi.

Son yılların en coşkulu kongresi olan Gençlik Meclisi Olağan Kongresi’ne katılan genç kadınlardan Beritan Tanışman, yaşadıklarını ve 2022 yılına dair umutlarını anlattı.

.
Beritan Tanışman

Yan yana durarak güçleneceğiz

Üniversite mevzunu ve uzun bir süre iş bulamayan Tanışman şöyle dedi: “Türkiye’nin herhangi bir yerinde kadın olarak mücadele edip ayakta durmak çok zor, çünkü her alanda kadın kimliğinizden dolayı size zorluk çıkarıyorlar. 2021’de devletin politikalarından kaynaklı ekonomik olarak çok zorluk çektim. Bir yerde var olmaya çalışmak çok zor geçti.”

Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da artan kadın katliamlarına, kadına yönelik cinsel saldırılara da değinen Tanışman, suçluların cezasız bırakılmasına dikkat çekti. Devletin kadın politikalarını, kadına yönelik düşmanlığının kendisinde bir sorgulama yarattığını dile getiren Tanışman şunları kaydetti: “Bu sorgulama ile beraber kendi alanımda var olmaya çalıştım. Bu şartlar altında ne yapabiliyorsam yapacağım. Kadınların çalışma alanı geliştirilmeli. 2022 yılında kadınların her alanda kendini var etmesi gerekir. Biz kadınlar olarak çok güçlüyüz. Birlik olup yan yana durduğumuz zaman daha da güç kazanacağız. Umarım önümüzde ki yıl daha dinamik ve mücadele içinde geçer.”

.
Nazlıcan Yıldız

Sistem politikalarına teslim olmayacağız

2021 yılını değerlendiren Nazlıcan Yıldız ise şöyle dedi: “İktidarın toplumsal cinsiyet eşitsizliği politikalarına karşı kadınların direnişte olduğu bir yıl oldu. Bu baskılar, kırım politikaları devam ettikçe kadın mücadelesi de kendini büyüttü. 2021 bizim için bu anlamda çok güçlü geçti. Hükümetin bu kırımları bize geri adım attırmadı.”

2022 yılına kadın katliamlarını durduracakları şiarıyla girdiklerini belirten Yıldız, 2022 yılının gençliğin ve kadının mücadale yılı olacağını kaydetti. Yıldız, “Kürdistan bölgesinde kadınlara yönelik izlenen politikaları hepimiz görüyoruz. Bu özel politikalar ile de neyi amaçladıklarını iyi biliyoruz. Kürt kadınları bunları durduracak. Bu politikaların esiri olmayacağız. Dediğim gibi 2022’de kadın mücadelesini geliştirip kadın katliamlarını durduracağız” dedi.

.
Sevda Adıbelli

Kadınlar her alanda öncü olmalı

2021 yılının kadınlar açısından kötü geçtiğini ifade eden Sevda Adıbelli, kadına yönelik artan katliam ve tecavüzlere işaret etti. Bakurê Kurdistan’da devreye konulan özel savaş politikalarına değinen Adıbelli 2022 yılı için temenilerini şöyle dile getirdi: “Daha fazla kadın katledilmesin, yine kadınlar her anlamda kendini geliştirebilsin diye direniyoruz. Bu konuda da en büyük temennim bu olabilir. Kadın hem ekonomik, hem sosyal hem de siyasal olarak kendini geliştirmeli. Gördüğüm ya da çevremdeki bütün kadınlara bu noktada destek olmaya çalışıyorum. Yeni yılda da umudum kadınların her alanda öncü olması. Bütün kadınlara buradan tek çağrım; örgütlenmelerini yapmalarıdır. Bütün kadınlar bilinçlenene ve kadın katliamları durana kadar mücadele edeceğiz. Bu örgütlülüğümüz durmadan büyüyerek devam edecek.”

.
Rojda Filiz

Kadınlar güçlü dursunlar

Kadınların zorlu bir yılı geride bıraktığını dile getiren Rojda Filiz, “Her güne kadın şiddeti ya da ölümleri ile uyandık. Kadınlar durmadan katledildi. Bu katliamların son bulması için kadınlar 2021 yılında çok mücadele etti” dedi. Kadınların bir arada yan yanayken daha güçlü olduğunu belirten Filiz şöyle devam etti: “Umuyoruz ki 2022 yılı kadınlar için daha güçlü geçecek. Kadınlar sokakta, evde her alanda zorluk çekiyor. Özellikle Kürt kadınları şiddete ve kırıma maruz bırakılıyor. Bu şiddet bu yönden bizleri her anlamda daha güçlü kılıyor. Kadınlar 2022 yılına birlik ve mücadele ile girsinler. Korkmasınlar, ne kadar şiddet olursa olsun güçlü dursunlar. Güçlü duralım ki bize dayattıkları bu sistemi asla kabul etmeyeceğimizi bilsinler. Bu kongrede de kadınlar çok yoğunluktaydı. Bu da bizi mutlu ediyor ve moralli olmamızı sağlıyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.