Kadınlar için bir hayat okulu: UTAMARA

Dosya Haberleri —

  • Aralıksız bir şekilde 16 yıldır kadınlara hukuki ve psikolojik destek ve danışmanlık hizmeti sunan UTAMARA, 2021 yılında pandemi koşullarında da çalışmalarını sürdürdü. UTAMARA, 2022 yılında da çalışmalarına ara vermeden devam etmeyi planlıyor.
  • Gazetemize konuşan UTAMARA çalışanı Cira Köhler, "Bizler günlük yaşamda ataerkil şiddetinin çok çeşitli sonuçları ile baş edebilmek için kadın dayanışmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. UTAMARA'daki çalışmamız ataerkil zihniyete karşı bir hayat okulu gibi" dedi.

REWŞAN DENİZ

Almanya’da kadınlara yönelik hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, 2006 yılından bu yana kadınlara hizmet veriyor. Uluslararası feminist hareketin bir parçası olan UTAMARA, yaşı, milleti, sosyal durumu ve dünya görüşü ne olursa olsun tüm kadınlara kapılarını açıyor. Ağırlıklı olarak şiddet, savaş ve göç tecrübeleri ile başa çıkma konusunda destek ve danışmanlık hizmeti sunan UTAMARA, 16 yıldır yürüttüğü aralıksız çalışmaları, 2021 yılı içerisinde de sürdürdü. UTAMARA çalışanı Cira Köhler, 2021 yılı çalışmaları ve 2022 yılına dair planlamalarına ilişkin gazetemizin sorularını yanıtladı. 

Öncelikle 2021 yılı pandemi ile geçti, bu süreçte çalışmalarınız nasıl yürütüldü?

Seminer ve eğitimlerin yanı sıra kadına yönelik şiddet üzerine konferanslar, kültürel etkinlikler, anadilde danışmanlık gibi çok sayıda çalışma yürüttük. Tabi bunları yaparken sosyal, yerel ve uluslararası ağlarla çalışmalarımızı yürütüyoruz. 2021 yılında pandemi ile nasıl baş edileceği bizim temel gündemimiz oldu. Burada temel amacımız kadınlara daha iyi nasıl ulaşabileceğimizdi. Pandemi ile birlikte sokağa çıkma yasaklarında hangi projeler verimli olacağı üzerine değerlendirme yaptık. Diyebiliriz ki; 2021 yılında şiddet daha vahim ölçülerde gerçekleşti. Bu konuya ilişkin yıl sonunda iki ayrı hafta sonu Workshop-eğitimlerini düzenledik. Burada birçok şeyi tartıştık. Yine kadınları nasıl güçlendirebileceğimizi konuştuk. Çalışmaya katılan kişilerden olumlu tepki aldık. 

Sizler aynı zamanda eşi tarafından katledilen Besma Akıncı davasını da takip ettiniz. Dava sizin için neden önemliydi?

Kadın kırımı üzerinden yürütülen şiddete karşı daha etkin mücadele edebilmek için 2020 Mayıs ayında Besma Akıncı’nın davası için feminist bir izleme grubu oluşturduk. Besma Akıncı’nın katil eşi Cemal Akıncı’ya karşı yürütülen davayı kamuoyunu duyurmak ve bir hassasiyet oluşturmak istedik. Nerede bir kadın öldürülürse öldürülsün bu hepimizi ilgilendiren bir konudur. Bu kapsamda davaya bu kadar önem veriyoruz. Cemal Akıncı davasını takip etmeye devam edeceğiz ve Besma Akıncı şahsında katledilen tüm kadınlar için adalet isteyeceğiz. 

Cira Köhler

Kadın kırımı konusunda diğer kadın inisiyatifleriyle bir iletişiminiz var mı?

Evet. Diğer feminist inisiyatifler ile ortak bir ağ kurmaya başladık ve kadın kırımı konusu üzerinden yürütülen eylem alanımızı Almanya'da güçlendiriyoruz. Diğer bir hedefimiz kadın kırımı üzerinden toplumsal ve siyasal bir bilinç oluşturmaktır. Bunun yapısal boyutlarını inşa etmek ve buna karşı mücadeleleri görünür kılmak istiyoruz. 2022 yılının Mart ayına kadar kadın kırımı konusu üzerine bir paket hazırlayacağız. Bu paketimizde davranış stratejilerini, destek yardımlarını ve bilgi materyallerini bir araya getireceğiz. Sokaklardaki aktivistler ile danışmanlık mekanları, kadın sığınma evleri ve diğer destek kuruluşlarını bir araya getirmek istiyoruz. Bunun için aktif bir inisiyatife ihtiyaç var.

Geçen yıl kadınlar için kurslar ve seminerler düzenlediniz. Bunlardan biraz bahsedebilir misiniz? 

Kurslara katılan kadınlar, kızlar ve çocuklar için hafta sonu seminerlerimiz oldu. Seminerlerin temel konuları kadın hikayeleri, toplumsal cinsiyetçilik ve kadınların güçlenmesiydi. Bunlar arasında spor ve yoga, bilim, doğa tıbbı, sağlık, doğa ve özsavunma seminer ve kursları yer aldı. 2020 Aralık ayı içerisinde üç yıl süren ‘kadın dünyaları’ isimli kültürlerarası projemiz sona erdi. Üç yıl boyunca ayda iki kez mülteci olan veya olmayan kadınlar için yerel ve mobil anlatımlı konu kafeleri düzenledik. Bu çalışmamıza koronavirüs kısıtlamaları da engel olamadı. Projelerimiz ağırlıklı olarak online devam ettik. İlgi yoğun olduğu için önümüzdeki süreçte benzer aktiviteler yapacağız. 

Bunun yanı sıra sanal danışmanlık hizmetimizi geliştirdik. Kadınların bizlerle daha iyi iletişim kurabilmeleri için çeşitli sosyal medya platformları kullandık. Şiddet ile başa çıkma konusunda kadınlara destek sunuyoruz. Genel olarak günlük danışmalıklarımızdan çok şeyler öğreniyoruz. UTAMARA'daki çalışmamız ataerkil zihniyete karşı bir hayat okulu gibi. Bazen kendi aramızda karşılıklı bilgileri paylaşıyoruz. En son aramızda yer alan Bolivyalı bir kadın bizlere kendi ülkesinde kadınların durumunu anlattı. Diğer kültürlerden kadınlar ile biz kadınlar kendi yeteneklerimizi ve ifade gücümüzü güçlendiriyoruz. 

Salgın çalışmalarınızı ne düzeyde etkiledi? 

Bizler günlük yaşamda ataerkil şiddetinin çok çeşitli sonuçları ile baş edebilmek için kadın dayanışmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu pandemi sürecinde daha da belirginleşti. Yüz yüze sunumları iptal etmek zorunda kaldık. Ancak buna rağmen çalışmalarımızı aksatmamaya çalıştık. UTAMARA bu dönemde de şiddetten ve baskıdan uzak bir ortam yaratma çabasında oldu. Bununla kadınların kendilerine güvenmelerini ve güçlendirmeleri için teşvik ettik. Hedeflerimizde bir değişim olmadı. Fakat çalışma şartlarımız değişti. Daha esnek hareket edebilme, güvenilir çalışabilme prensipleri ortaya çıktı. Özgür ve eşit bir yaşam için mücadele etmek her zaman ve her koşul altında gereklidir. Ve böylece gelecek yılda bu çalışmaları yüksek bir motivasyon ile devam edeceğiz. 

Salgın sürecinde artan şiddet oranına ilişkin UTAMARA olarak neler söylemek istersiniz? 

Pandemi sürecinde daha çok telefon üzerinden başvurular aldık. Yine daha çok yardım kuruluşları ile polise başvurular çoğaldı. Daha çok kadınların şiddetten kendilerini kurtarmaya çalıştıkları söyleyerek doğru bir tespit olacaktır. Çünkü şiddet daha da derinleşti. Bu da destek verenlerin daha yoğun çalışmalarına yol açtı ve uzman yardımına ihtiyaç büyüdü. Rakamlar daha da yükseldi ve izolasyon ile birlikte yardım alamama durumu özellikle çocukları etkiledi. Danışmanlık merkezi olarak bu pandemi süresinde çeşitli vakıflar üzerinden teşvik alabildik. Ve bundan dolayı gerektiği şekilde hızlı biçimde yardımlarda bulunduk. Bunlar arasında örneğin kadın sığınma evlerinde yolculuklar, hızlı test yaptırma yolları, mobil olmayan çok sayıda kadınları en yakın yardım merkezlerine ve kadın sığınma evlerine ulaştırdık. Yine şiddet ilişkilerinin tümü aileyi etkilediği doğru bir tespittir. Bunun için tüm aile için danışmanlık, genç kız ve  kadınlar için danışmanlık sunuyoruz. Sanal üzerinden sunduğumuz dil kurslarımız da dört duvar arasından çıkma olarak algılanıyor.  

 

17 ayrı dilde hizmet veriyor

Şiddet gören kadınlar nereye başvuru yapmalı? 

 ‘Aile trajedisi’ kadın kıyımı demektir. Aynısı ‘namus nedeniyle cinayet’ için de geçerlidir. Ancak bu cinayetlere karşı mücadele edebilmek için bunların motiflerini incelememiz gerekiyor. Şiddet ilişkisinde olduklarını anlayan kadınlar ve kızlara acilen yardım istemelerini öneriyoruz. ‘Kadınlara karşı şiddet yardım telefonu HILFETELEFON GEWALT GEGEN FRAUEN’ 17 ayrı dilde hizmet veriyor. Yıl boyunca buraya ulaşmak mümkün. Hizmet verdiği diller arasında Kurmancî ve Türkçe de var. www.hilfetelefon.de Online-çat üzerinden de buraya ulaşmak mümkün. Bazı erkekler eşlerinin telefonlarını denetledikleri için bu kadınlar kreş, okul, doktor veya eczaneler üzerinden de yardım talebinde bulunabilirler. 

 

Her kadının şiddetsiz bir yaşam hakkı vardır. Bu çocuklar içinde geçerlidir. UTAMARA özellikle özyönetiminde olan bir göçmen ve kadın buluşma merkezi olarak Almanya genelinde şiddete uğrayan kadınlara ve yakınlarına anadilde danışmanlık yapıyor. Çok sayıda gönüllü kadınlar ve aktivistler ile beraber yardım ve koruma mekanizmalarını kuruyor. Bu mekanizmalar devletin sunduğu yardım tekliflerinden daha da geniş kapsamlıdır. Örneğin acil sığınma alanlarında maddi masrafları olmaması için çaba sarf ediyoruz. Bunun üzerinden iltica statüsü henüz netleşmemiş olan kadınlara da yardım edebiliyoruz. Temel olarak şiddet gören her kadın polisi arayabilir ve kadın sığınma evine gönderilme hakkı vardır. Kızlar için özel koruma evleri vardır. Bu hayati tehlike durumunda en hızlı koruma yöntemidir.  

Her kadına hizmet var

UTAMARA eğitimlerin şiddete karşı korumanın yanında ayrıca kadınların, annelerin çocukları ile beraber veya kapalı bir kadın grubu olarak belli hafta sonlarında veya tatil günlerinde kurumda konaklamayı sağlıyor. Bunun için hangi şartlar gerekiyor?

Aslında dinlenme ve eğitim yan yana yürütülüyor. Çünkü şiddet ve stresten uzak bir ortamda kendimizi daha iyi eğitebiliriz. Yeteneklerimizi geliştirebiliriz. Özellikle Kürt kadınları ve onların özgürleşme çabaları UTAMARA'nın çalışma şekillerinde ve konseptinde önemli bir rol almaktadır. Çok sayıda kadınlar göç ve mülteci yaşamlarında travmatik tecrübelerinin psikolojik sonuçlarını yaşıyorlar. Toplumda ev içindeki şiddet sürekli bir sorundur. Ve bu sorun en son kadının bizim alanımızda koruma altında olduğu andan itibaren görünür oluyor. Bizlerde sığınmanın veya konaklamanın şartları yoktur. Tabi ki ev içi kurallarımız vardır ve evimizde yaşayan herkes bu kurallara uymalıdır. 

 

Nujîn projesini yine aktifleştirdik

2022 için planlarınız nedir. Ne gibi proje ve kampanyalarınız olacak?

2022 yılında da kadın kırımına karşı mücadele etmek temel gündemimiz. Bunun yanı sıra tüm meclislerde, kurumlarda, birliklerde ve birleşimlerde kadın kırımı konusunda eğitimler vermeyi planlıyoruz. Bize göre bir eğitim serüvenine ihtiyaç var. Çünkü ancak birlikte ataerkil şiddetin bu ölümcül yapısını tanıyabiliriz ve mücadele edebiliriz. Bunun için kendimize şunu sormalıyız: Bizler nasıl özgür ve eşit bir şekilde yaşamak istiyoruz? Hangi alternatifler yaratmak istiyoruz? Bundan dolayı ‘demokratik bir aile’ için veya ‘özgürlük içerisinde birlikte yaşam’ konseptleri üzerinden beraber tartışmalıyız.  

2022 yılında ele almak istediğimiz diğer bir konu ise kadın sağlığıdır. Bunun için dil ve kültür araçlarını geliştireceğiz ve onları her anlamda bilinçlendireceğiz. İlgili olanlar bizlere telefon veya e-mail üzerinden ulaşabilirler. Yoğun talepler sonucunda 2022 yılı boyunca kadın kursları düzenleyeceğiz. Programın ayrıntıları için bizimle iletişime geçebilirler. Sekiz buçuk yılık bir aradan sonra Ekim’den bu yana Nujîn projesini yine aktifleştirdik. Bu kapsamda ülke genelinde savaş veya tutukluluk/esirlik gibi travma yaşamış kadınlar için kendi kendine yardım etme grupları (Selbsthilfegruppen) özellikle Êzîdî kadınlar için hızlandıracağız.   

2022 yılının yaz tatilinde tekrardan çocuk aktiviteleri düzenleyeceğiz. Kızlar ve genç kadınlar için eğitim ve boş zaman aktivitelerini düzenleyeceğiz. Anne-çocuk kurslarını sunacağız. Bunun yanında erkek seminerlerini de yaparak ataerkil zihniyetlerini kendi içlerinde ve başkalarında sorgulamalarını ve değişime yol açmalarını sağlayacağız. Daha geniş alanlara ulaşmak için ulaşım yollarımızı genişleteceğiz ve bunun için sanal medya platformlarını kullanacağız. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.