Kadınlar Kabil’de yürüdü

Kadın Haberleri —

Afgan kadınlar/foto: AFP

Afgan kadınlar/foto: AFP

  • Taliban’ın iktidara gelişinin birinci yılında Afgan kadınlar başkent Kabil’de protesto yürüyüşü düzenledi. "Kadınlar, bu hükümete razı göstermiyoruz" dedi. Taliban güçleri ise gösteriye saldırdı, gerçek mermi kullandı. 

DİAA HADİD/NPR-KABİL

Yaklaşık iki düzine kadın, Kabil'in ana caddesinde, “Ekmek, iş, özgürlük", “Siyasi katılım istiyoruz" ve “Köleliğe hayır" sloganları ile yürüdü. Protesto gösterisini engellemeye çalışan polis, gerçek mermi kullandı. 

Yapılan gösteride protestocular, Taliban'ın yeniden iktidara gelişinin yıldönümünü Afgan kadınlarıyla dayanışma günü ilan eden büyük bir pankart açtı. Kadınlar uluslararası toplumun kendilerine yardım etmesi için adım atmasını istedi.

Protestodan sonra NPR'ye konuşan genç bir kadın, “Protestomuz Taliban’ın yönetime gelmesinin birinci yıldönümü nedeni ile  önemliydi ve bu hükümete rıza göstermediğimizi söylemek istedik" dedi. Taliban yetkilileri tarafından kimliğinin tespit edilememesi için isminin açıklanmamasını isteyen genç gösterici; "Bu hükümetin bir yıllık dönemi bitti ama durumda bir iyileşme, değişim yok. Biz de susmayacağımızı gösteriyoruz. Afganların bunu kabul etmediğini dünyaya göstermek önemli. Adaletsizliğe karşı direneceğiz" dedi.

Başkent Kabil’deki kadın yürüyüşüne tahammül edemeyen Taliban, gösteri esnasında Afgan gazeteciler ve uluslararası medya için çalışan muhabirlerin telefon ve kameralarına el koydu. Olay yerinde fotoğraf çeken bisikletli bir çocuğunda telefonuna el koyan polis çocuğu darp etti.

Protesto gösterisinde yürüyen kadınlar, Taliban’ın  organize şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Mermilerin havada uçuştuğu protesto gösterisinde kadınlara göz dağı verilmeye çalışıldı. Olay paniğe yol açarken çok sayıda gazeteci de gözaltına alındı. Üç gazeteci halen gözaltında tutulurken Taliban, WhatsApp grubundan tespit ettiği ve eylem esnasında kamerasına el konulan bir kişiyi arıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.