Kadınlar kararı reddetti

Kadın Haberleri —

Foto: ETHA

Foto: ETHA

  • ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını koruyan ‘Roe v Wade’ yasasını bozması sonrasında dünya genelinde kadınların endişesi arttı. Fransa’da kararı protesto eden kadınlar tepkisini ortaya koyarken, ABD’nin başkanı Joe Biden, eyalet sınırlarında kadınların tutuklanabileceğini söyledi.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını garanti altına alan ‘Roe v Wade’ yasasını kaldırması ardından ülke genelinde yapılan protesto eylemi Avrupa’ya da yayıldı. 

Etkin Haber Ajansı’nın (ETHA) geçtiği habere göre, Fransa’nın birçok kentinden binlerce kadın sokaklara çıkarak, ABD’de kürtajın yasaklanmasına tepki gösterdi. Paris, Bordeaux, Lyon ve Marsilya'nın da aralarında bulunduğu 30 noktada binlerce kadın kürtaj hakkının Fransa Anayasa'sında da yer almasını talep etti. Eyleme Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) de içerisinde bulunduğu çok sayıda kadın örgütünün yanı sıra sendika ve siyasi parti de katıldı.

‘New York'tan Paris'e, ücretsiz kürtaj’ 

ABD'de alınan bu kararın başka ülkelerde de uygulanmak istenmesinden endişe ettiklerini ifade eden kadınlar, "Benim bedenim benim kararım", "Çocuk sahibi olmak bir seçenek, kürtaj olmak bir haktır" sloganlarını atarak kürtaj yasağını kabul etmediklerini haykırdı.

"New York'tan Paris'e, ücretsiz kürtaj" sloganının dikkat çektiği eylemlerde, çocuk sahibi olmanın seçenek olduğu vurgulandı. 

.
Foto: ETHA

Paris’te yapılan eylemde Kürtaj hakkının Fransa Anayasa'sında yer alması için önerilen yasaya atıfta bulunulan kadınlar “Kürtajın Anayasa'da yer almasını istiyoruz" dövizlerini taşıdı.

‘Avrupa'da Kürtaj Kadınlar Karar Veriyor Kolektifi’ adına konuşan Suzy Rojtman, "şok dalgasından" söz etti, diğer pek çok ülkenin, ABD'nin kararını emsal göstererek kadınların kazanılmış kürtaj hakkını gasp etmesinden korktuklarını dile getirdi.

‘Bedenlerimiz üzerinde tasarrufta bulunuyorlar’

Bordeaux'daki mitinge de yaklaşık bin kişi katıldı. Sanatçı Johanna Tilché-Jean, "Bu sadece kürtaj hakkı değil, bedenlerimiz üzerinde özgürce tasarrufta bulunma hakkıdır. Bu sadece Fransa'daki değil, tüm dünyadaki kadınları ilgilendiren temel bir haktır" dedi.

‘Gururluyuz, kadınız, radikaliz ve öfkeliyiz’

Emekli hemşire ve Gironde Aile Planlaması üyesi Nicole Blet de, kürtaj hakkını düzenleyen yasalar ve uygulamaların her zaman kırılgan olduğunu söyleyerek, erkek egemen kapitalist sistemin kadınların bu hakkını gasp etmek için çabaladığına dikkat çekti.

Strasbourg ve Marsilya’da yapılan eylemlerde kadınlar, “Gururluyuz, kadınız, radikaliz ve öfkeliyiz" diyerek kazanılmış haklarına sahip çıkacaklarını ortaya koydu. 

.

Foto: Sabri Bölek

‘Otokratik rejimlere karşı mücadele edeceğiz’

Fransa’nın Lorient kentinde de kürtaj hakkını koruyan yasasın bozulması protesto edildi. Kentteki siyasi parti, sendika, dernek ve feminist kadın örgütleri belediye binası önünde eylem yaptı.

Kürdistanlıların da destek verdiği eylemde kadınlar, “Benim bedenim benim kararım”, “Ücretsiz kürtaj hakkı” yazılı dövizler ile taleplerini dile getirdi. Eylem boyunca sloganlar ve şarkılar eşliğinde taleplerini yükselten kadınlar, “Otokratik rejimler, kadınların haklarını gasp etmeye çalışıyor. Her alanda buna karşı mücadele edeceğiz” mesajı verdi. 

.

Foto: Sabri Bölek

Kürtaj için eyalet sınırları aşılabilir

ABD Yüksek Mahkemesi’nin 50 yıllık kürtaj hakkını koruyan ‘Roe v Wade’ yasasının bozması ardından tek tek eyaletlerde kürtaj yasağının önü açılırken, bazı eyaletlerde kürtaj yapan klinikler kapanmaya başladı.

BBC’nin geçtiği habere göre, kürtajın yasaklandığı ya da kısıtlandığı eyaletlerdeki kadınlar, kürtajın yasal olduğu bölgelere gitmek için eyalet sınırlarını aşmak zorunda kalabilir.

.
Foto: Afp

‘Kadınlar tutuklanabilir’

Demokrat eyalet valileriyle video konferans yoluyla yapılan toplantıda konuşan Biden, bazı eyaletlerin kürtaja erişim için eyalet sınırlarını geçen kadınları tutuklamaya çalışabileceğini belirtti. "İnsanlar buna inanmıyor olabilir, ama bu olacak" diyen 

Biden, çözüm olarak; hükümetin, kürtajın yasak olduğu eyaletlerde düşüğe yol açan haplara erişimi sağlayacağını söyledi.

Google: Konum bilgileri silinecek

Kürtajı sınırlayan eyaletlerde polisin, hamileliği sonlandırma planları yapan kişilerin akıllı telefonlarındaki arama kayıtlarına ve coğrafi konum verilerine erişmeye çalışabileceği kaygılarına karşı Google açıklama yaptı.

Google, önümüzdeki haftalarda sistemlerinin bir kürtaj kliniğine, danışma merkezine, aile içi şiddet barınağına veya "özellikle kişisel" hizmetler sunan diğer tesislere yapılan bir seyahati tespit ettiğinde bilgileri silmeye başlayacağını açıkladı.

Bir kullanıcının konum geçmişindeki bilgiler, hassas olarak değerlendirilen bir yere yapılan ziyaretten kısa bir süre sonra kaldırılacak.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.