
Darbe girişiminin ardından hükümet tarafından 3 ay süreyle ilan edilen ancak sürenin bitimi ile birlikte bir kez daha uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarıyla yaşam alanlarına en çok müdahale edilen kesimlerin başında hiç kuşkusuz kadınlar geliyor. Geçtiğimiz günlerde HDP ve HDK Kadın Meclislerinin startını verdiği "Biz kadınlar OHAL'e karşı herhalde direniyoruz" kampanyası ile ev ev dolaşılarak kadınlara OHAL’in ne anlama geldiği bir dizi etkinlikle anlatılacak.
OHAL’in kaldırılması için toplumda duyarlılık oluşturmayı amaçlayan ve tüm kesimden kadınlara ulaşmayı hedefleyen kadınlar, paneller düzenleyerek, sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerle dayanışacak.
Kampanya ile ilgili bilgi veren Zeynep Altınkaynak, OHAL ile beraber ‘ülkeyi kurtarıyoruz’ adı altında aslında kadın özgürlük mücadelelerinin kazanılmış tüm hakların gasp edildiğini belirterek, OHAL’in kaldırılması için direniş cephesini en geniş kesimlere ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
OHAL neleri değiştirdi
Toplumsal duyarlılığı oluşturmak adına Ankara, Adana Mersin, İzmit, İstanbul gibi büyük kentlerde en geniş kadın kesimlerini kapsayacak paneller düzenleyeceklerini belirten Altınkaynak, "OHAL’den öncemiz ve sonramız neydi diye sorup tartışmak istiyoruz. Orada en ufak bir hatırlatmada bile OHAL’in bizde neleri değiştirdiğini, hayatımızda neleri normalleştirmeye çalıştığını bir kez daha göreceğiz" dedi.
Altınkaynak, kampanyanın bir ayağı olarak da Kürt illerinde yıkıma uğratılmış kentlerin ihtiyaçlarını karşılamaya dönük olduğunu vurguladı.
Eşbaşkanlık OHAL’e terkedilmeyecek
OHAL’in, dünyanın ilgisini çeken eşbaşkanlık sistemini hedeflemesine karşı da direneceklerini ifade eden Altınkaynak, “Eşbaşkanlık sistemi en fazla hedef olan kurumlarımızdan biri oldu. Bunu sahiplenen kadınlar olarak eşbaşkanlık sistemini OHAL’e terk etmemek gibi bir ısrarımız var. Tutuklu kadın vekilleri ve dernek yöneticisi arkadaşlarımızla da sadece dayanışmak değil, devletin elindeki rehin pozisyonundan çıkartana kadar da kesintisiz bir şekilde mücadele etmek gibi çok net bir kararımız var" dedi.
Altınkaynak, kampanyanın ilerleyen aşamalarında da ”Tüketmiyoruz" kampanyasını örgütleyeceklerini, bununla toplumu yerel ekonomiye tekrar yönlendirmeyi hedeflediklerini aktararak, bütün kadınları kampanyaya destek vermeye çağırdı.
DİHABER / İSTANBUL