Kadınların kilamları sahneye taşınıyor

Kültür/Sanat Haberleri —

"LaWje’yên Jinan"

  • Geleneksel Colamêrg kilam ve stranlarını derleyerek yeni bir tarzda dinleyiciye sunan LaWje, yeni bir çalışmayla sahne alacak.

Geleneksel Colamêrg kilam ve stranlarını derleyerek yeni bir tarzda dinleyiciye sunan LaWje, yeni bir çalışmayla sahne alacak. 2003 yılından bu yana derleme çalışmaları ve konser performanslarıyla farklı bir duruş sergileyen LaWje, farklı tarihlerde düzenlenen atölyeler kapsamında oluşturduğu kadın korosuyla birlikte sahne alacak. Kurdistan’ın Botan ve Behdînan bölgelerine ait kadın kilamlarından örneklerin sunulacağı konsere Defjen def topluluğu ve LaWje’nin bugüne kadar divanını paylaştığı müzisyenler de eşlik edecek.

Kuruldukları günden bu yana temel motivasyonlarının müzikal birikimlerini oluşturan Kültürel dinamikleri dinleyiciye aktarmak olduğunu belirten LaWje, 20 Ocak’ta İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Moda Sahnesi’nde konser düzenleyecek. Daha önce Kürt sanatçıların hafızalara kazınmış aşk parçalarını “LaWje’yên Evini” adıyla sahneye taşıyan grup şimdi ise “LaWje’yên Jinan” çalışmasıyla sahne alacak. 

Atölyelerde oluşan koro

Çalışma, LaWje’nin kurucu üyelerinden olan Ali Tekbaş’ın yürütücülüğünde, yoğunlukta İstanbul merkezli olup ama dünyanın ve ülkenin çeşitli şehirlerinde de (Müzik Köyü-Fethiye, 2017-2018-2019, Mozaic, ‘Found Sound Nation’ Müzik Festivali-NewYork-2019, Geleneksel Kürt şarkıları ve söyleyiş biçimleri atölyesi- NewYork Üniversitesi-2019 ) atölyeler sonucunda oluştu. 

Bu atölye çalışmalarında sözlü kültür geleneğinin özellikleri, müzikal formlar referans alınarak repertuar çalışmaları ve icra yöntemleri üzerine eğitimler verildi. Bu kapsamda oluşan projede atölyede bir araya gelen kadınların oluşturduğu koro da sahne alacak. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.