Kadınları sömürü çarkı korunuyor

Kadın Haberleri —

BESE ERZINCAN

BESE ERZINCAN

  • Afganistan’da kadınların savaşa kurban edildiğini belirten KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan, kapitalist modernist sistemin kadını yedekleyerek sömürü çarkını koruduğunu belirtti. 

KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan gündemdeki konular üzerine ANF’nin sorularını yanıtladı.

Kürt halkı, kadınları ve gençlerinin zorlu ve kritik bir dönemden geçtiğini aktaran Besê Erzincan, özgürlük temelinde bir çıkışın güçlü bir örgütlenme ile yapılabileceğini söyledi.

Yaratılan imkanların görülmesi gerektiğini belirten Erzincan, mücadeleyi radikalleştirme çağrısı yaptı. “En fazla direnişi, örgütlülüğü geliştireceğimiz bir dönemdeyiz” diyen KJK Koordinasyonu Üyesi Besê Erzincan açlık grevlerine değindi. “Tarihsel olarak hiçbir insan ve halk önderi böylesine uzun zamanlı, her günü ve anı kapsamlı bir işkence sistemini kapsayan bir düzenek içinde bırakılmamıştır” diyen Erzincan, tecritten herkesin etkilendiğini kaydetti.

İmralı işkence sisteminin sadece Türk devletinin bir oluşumu olmadığını hatırlatan Erzincan, “Uluslararası devlet sisteminin en ağır insanlık dışı yöntemlerinin süzülmüş hali İmralı’da uygulanmaktadır” dedi. 

Herkes yurtseverlik görevlerini yapmalı

Değerlendirmesinde “Türkiye’de Erdoğan-Bahçeli faşist ittifakı da büyük bir sarsıntı yaşamaktadır. Hükümet yetkililerinin mafyalaştığı; yolsuzluk, hırsızlık, uyuşturucu kaçakçılığının; demokratik güçlere, kadınlara ve halklara karşı düşmanlığının haddi hesabı yoktur” diyen Erzincan, Türk devletinin savaş suçlarına dikkat çekti. Orman yakmaktan, insan kaçırmaya, günübirlik şiddet ve işkenceden Kürt soykırımına kadar birçok konuya değinen Besê Erzincan, herkesi yurtseverlik görevlerini yapmaya çağırdı.

Türk işgalciliğine karşı Medya Savunma Alanları’nda Kürdistan tarihindeki en kapsamlı ve şiddetli bir özsavunma savaşının verildiğini belirten Erzincan,  YJA Star kadın ordusunun olağanüstü direnişini hatırlattı: “Bugün Kürdistan’da fedailiğin adı YJA Star’dır” diyen Erzincan, kadın ordulaşmasının Heftanîn, Metîna, Zap, Avaşîn savaşında farklı bir evreye geçtiğini belirtti.

Demokratik modernite gerillacılığının kadınlar öncülüğünde geliştiğine dikkat çeken Erzincan şöyle devam etti: “Tarihimizin en fazla özgün kadın eylemliliğinin geliştiği bir süreç oldu ve bu bilançolarla da açıklandı. Dolayısıyla Kürtler açısından varlık yokluk döneminde kadın gerillacılığı olağanüstü bir şekilde gelişmekte ve temsil edilmektedir.”

Afganistan’da kadınlar savaşa kurban verildi

Afganistan’daki son gelişmelere de değinen Erzincan şunları dile getirdi: “ABD, Afganistan’dan çekilerek, bu toprakları Taliban’a bıraktı. Bunda ABD’nin kendi içindeki zayıflıkları, ekonomik olarak zorlanmaları bir neden olarak gösterilse bile esas plan Rusya, Çin, İran gibi devletleri Taliban ile uğraştırmak ve zayıflatmaktır. İran hedeftedir. Yeni bir dünya düzeni, bu temelde oluşturulmak istenmektedir. Afgan kadınları ve halkı da dengelerin yeniden oluşturulması savaşında kurban olarak verilmiştir.”

Kadın özgürlük çizgisinde yoğunlaşılmalı

ABD, Afganistan’ı işgal ettiğinde temel sloganın kadınları özgürleştirmek olduğunu hatırlatan Erzincan, Biden’ın kadın kabinesine ve sistemin kadına yönelik politikalarını değerlendirdi. Sistemin kadını içine çekerek denetime aldığını ifade eden Erzincan, “kadınların sömürü çarkı korunuyor” tespitini yaptı. Erzincan, birçok kadın hareketinin ABD ve Avrupa’nın kadın özgürlüğünü saptıran, yanıltan, bireycileştiren, erkeğe benzeştiren sistemi sorguladığını belirterek, hakiki kadın  özgürlük çizgisinde yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

Erzincan, “Amerika’dan beklentili olmak demek, kendini Amerika’ya bağlamak, özünde erkeğe bağlamak anlamına geliyor. Kadının kendi öz örgütlülüğünü, özsavunma sistemini,  ittifaklarını, ortaklaşmasını geliştirmesi gerekir. Kadınlar yaşamın her alanında kendi kararlarını kendileri vermeli ve kendi kendilerine yetecek bir sistem kurmalıdır” dedi.

Kürt kadınları ile Afgan kadınları birlikte, ortak mücadele etmeli ve birbirlerinden öğrenmeliler” diyen Erzincan, “Kürt kadınları bu bölgede öncülük rolünü hem kadınlar hem de halklar açısından oynamalı” diye konuştu.

Sistemden kopuş önemli

“21. yüzyılı kadın yüzyılı yapma iddiası giderek güçlenmekte” diyen Erzincan, kadına yönelik şiddetin hala çok yüksek olduğunu kaydetti. Toplumsal demokrasinin özgürlüğü garantileyebileceğini belirten Erzincan, kadınların bilinç ve örgütleme çalışmalarına öncelik vermesi gerektiğini dile getirdi. Erzincan şöyle devam etti: “Sistem, düşünemeyen, iradesiz, köle kadınları yaratmaya çalışıyor. Bu kabul edilemez. Kapitalist modernist yaşamın her anı kadınlar tarafından sorgulanmalıdır. Sistemden kopuş, egemen erkekliğin günlük yaşam modellerinden kopuş çok önemli olmaktadır. Şu anda egemen sistem, içselleştirilmiş köleliği geliştirmeye çalışmaktadır.” 

Herkese uygun örgütlenme modeli
Konuşmasında, “21. yüzyılı kadın yüzyılı, halkların özgürlük yüzyılı yapacağız” Erzincan, “Yaşanan kaos ve krizlerden örgütlenmelerimizi güçlü oluşturursak özgürlük temelinde bir çıkış yapabiliriz. Bunun imkanları her zamankinden daha fazladır. Bu imkanları görelim, bu temelde zamanın ruhuna uygun mücadeleyi radikalleştirelim. Kazanan kesinlikle biz oluruz” dedi. “Elit, üstten, bürokratik kadın çalışma tarzının” bırakılmasını söyleyen Erzincan, “Her kesime uygun örgütlenme modellerini kendimiz yaratarak örgütlü hale gelelim. Örgütlü olursak, kendimizi eğitip bilinçlendirirsek özsavunmamızı da çok iyi bir şekilde yapabiliriz” diyerek yeni ve alternatif yaşamın inat ve kararlılıkla kurulabileceğini ifade etti.
 HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.