Kadınsız siyaset meşru değildir

Kadın Haberleri —

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu

  • HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu 3 Aralık’ta yaptığı ara dönem toplantısının sonuç bildirgesinde, kadınsız ya da kadınların özne olmadığı hiçbir siyasetin toplumsallaşamayacağı gibi meşru olmadığını belirtti.

Şirnex’in (Şırnak) Silopya (Silopi) ilçesinde 3 Aralık’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu ara dönem toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının sonuç bildirgesini “Gaspçı iktidarınız kaybedecek, kadın özgürlük mücadelemiz kazanacaktır” açıklayan Kurul, AKP-MHP iktidarının Kürt kadınlarına yönelik şiddet, baskı ve sindirme politikalarına dikkat çekti.

Kadına yönelik şiddet rejimi

Kürt kadınların mücadele ve kazanımlarını kayyumlar eliyle bertaraf edemeyen iktidarın, gözaltı ve tutuklamaları sıradanlaştırmaya çalıştığı belirtilen sonuç bildirgesinde, “TJA’ya yönelik siyasi şiddet tüm Türkiye’deki kadın hareketlerine ve mücadelelerine dönük bir siyasi şiddettir. İktidar tarafından kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet bir rejim olarak kendisini ortaya koymaktadır. Kadın seçilmişler olarak defalarca gözaltı operasyonlarına maruz kaldık. Ancak hiçbir şekilde mücadelemizden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz. Kayyumlarla irademizi gasp eden bu anlayışın kadın mücadelesinden korktuğunu ve bu yüzden seçimlere doğru kadınlara dönük şiddetini arttığının farkındayız. Erkek egemen ittifakınız, gaspçı ve talancı anlayışınız kaybedecek. Kadın özgürlük mücadelemiz kazanacaktır” denildi.

Kadının özne olmadığı siyaset toplumsallaşamaz

Toplantıda 25 Eylül 2021 tarihinde Ankara’da düzenlenen konferans sonrası yürütülen çalışmaların ele alındığı belirtilen bildirgede, mücadele hattına yönelik tartışmaların yürütüldüğü ve kadın temsiliyetinin olmadığı yerel yönetim sisteminde demokratik işleyişin mümkün olamayacağı ifade edildi. Bildirgede, kadınsız ya da kadınların özne olmadığı hiçbir siyasetin toplumsallaşamayacağı gibi meşru olmadığı da ayrıca belirtildi. 

Kadın özgürlükçü sistemimizden vazgeçmeyeceğiz

“Her yerdeyiz, bu yüzden eşbaşkanlık sistemimizin toplumsallaşmasını sağlayacağız” denilen açıklamada, “Kürt ve kadın düşmanı bu rejime karşı kadın özgürlükçü sistemimizi her yerde savunmaktan ve inşa etmekten vazgeçmeyeceğiz. Eşbaşkanlık, kadın iradesinin örgütlü temsili ve karar mekanizmalarına kadın katılımının demokratik sistemidir. Kayyum atamalarıyla eşbaşkanlık sistemimiz hedef alınmış ve ortadan kaldırılmak istenmiştir. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyetin kurumsallaşmasını ve toplumsallaşmasını sağlamak en önemli görevimiz ve mücadele hattımız olduğunu belirtiyoruz. Kadınlara ve topluma karşıt her erkle mücadele ederek demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü yerel yönetimleri yeniden inşa için tartışmalarımızda kararlaşmalara gidilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Kadın kazandıkça halk kazanır

‘Jin, jiyan, azadî’ sözünün Ortadoğu’da ve dünyada etkisine değinilen bildirgede şunlar kaydedildi: “Hakikat şudur ki; kadın özgürleştikçe toplum özgürleşir, kadınlar kazandıkça halk da kazanır. Bunu tüm dünya görmektedir. Baskıcı ve savaş rejimi haline gelen AKP-MHP ittifakı bu yüzden HDP belediyelerine kayyım atayarak, kadın özgürlükçü modeli çökerterek, kadınları ve Kürt halkını statüsüz ve iradesiz kılmak istemektedir. Bu anlayış Türkiye halklarını da savunmasız bırakmaktadır.”

Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu, ‘yeniden inşa stratejimizi’ kadınların kazanımlarını savunmak, yeniden örmek ve yükseltmek üzerine kuracaklarını belirterek devamla şöyle denildi: “Tüm seçilmişlerimiz bu konuda yoğun bir emek ve yoğunlaşma sürecine girecektir. Yeniden inşa deklarasyonumuzla mücadelemizin kararlılığını ve nasıl öreceğimizi tüm kadınlarla paylaşacağız. Hep birlikte tüm tahribatlara karşı umudun, özgürlüğün ve eşitliğin çözüm yolu olacağız”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.