Kalan Yayınları’ndan dört yeni kitap

Kültür/Sanat Haberleri —

.

.

  • Kalan Yayınları Kürtler, Dersim Aleviliği ve İsmaililer’e dair dört yeni kitabı okuyucunun ilgisine sundu.

Kalan Yayınları, geçtiğimiz ay tarih ve folklor alanında ikisi İngilizceden Türkçeye çevrilen olmak üzere dört kitab yayımladı. Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan’ın sahibi olduğu Kalan Yayınları’nın yayımladığı dört kitap Kürdistan ve Mezopotamya tarihi ve folkloruna ilgi duyanların dikkatini çekecek nitelikte.

İlk kez kitap halinde çevirildi

‘Dersim Dağı’ndaki Araştırma Notlarıyla Ermenistan, Kürdistan ve Yukarı Mezopotamya Gezi Günlüğü (1866)’ kitabı 1860’lı yıllarda İngiltere’nin Kürdistan Konsolosu J.G. Taylor’ın gezi-araştırma notlarından oluşuyor. Kürtlerle ilgili araştırmalarda sıklıkla referans gösterilen bu kaynak, ilk kez kitap halinde Türkçeye Fatma Büşra Helvacıoğlu tarafından çevirildi. Bu çalışmada Dersim olmak üzere Erzincan, Erzurum, Malatya, Gümüşhane, Sivas, Elazığ, Diyarbekir, Urfa, Mardin, Suriye ve Irak gibi geniş bir coğrafyanın insanı ve doğasına dair ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

Kirmanckî, Kurmancî dua ve gulbanglar

Seyfettin Elaldı ve Hüseyin Çakmak, ‘Dersim Aleviliği Raa Haqi-Riye Heqi’de Cenaze Kaldırma Geleneği’ kitabında Raa Haqi/Riye Haqi inancının unutulmaya yüz tutmuş, cenaze ritüellerini hatırlatıyor, kadim ve zengin bir inançtan geriye kalan az sayıdaki fakat bir o kadar da önemli bilgilere yer veriyor. Ayrıca kitapta Kirmanckî, Kurmancî dua ve gulbanglar Türkçe çevirileri ile beraber bulunuyor.

 

Bir köyün monografisi

Ahmet Demirdöğen ‘Dersim’de Bir Köy: Kozluca (Bir Köy Monografisi)’ kitabı, bir zamanlar yüksek nüfusuyla bölgedeki en canlı köylerden biri olan Dersim’in Ovacık ilçesindeki Kozluca köyünün monografisine dayanıyor. Köyün çoğunluğunu oluşturan Aslanuşağı aşiretinin genel yapısından bahseden ve onun tarihteki izini süren Ahmet Demirdöğen, daha geniş ölçekteki Şeyh Hasan aşiretine kadar uzanan bir toplumsal tarih yazımı sunuyor. Kozluca köyünün toplumsal tarihini hem yazılı hem de sözlü tarih çalışmalarına dayalı şekilde kaleme alan kitap, büyük boy ebatta basılmış ve 780 sayfadan oluşmakta.

Pamir İsmaililiği

Kibar Taş tarafından İngilizceden ilk kez Türkçeye çevrilen ‘Pamir İsmailileri –Efsaneler, İnanç ve Tarih’ kitabı İsmaililer konusunda uzman bir tarihçi olan Abdulmamad Iloliev’in konuyla ilgili kimi makalelerinden oluşuyor. Şii İslam’ın önemli kollarından biri olan İsmaililer, Sünni İslam’ın takibine uğramış, birçok zorluk yaşamış, buna rağmen İmam, hüccet, dâ’i ve talip örgütlenmesi ile Fatımi, Alamut, Nizari, Yemen Süleyhi/Sulayhid Hanedanlığı ve Sind (bugünkü Pakistan’da) Multan devletlerini kurmayı başarmış, entelektüel açıdan da birçok düşünür ortaya çıkarmıştır. Aleviliği anlamak için genelde İsmaililik, özelde ise İsmaililik’in Pamir kolu ayrıca önem arz ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.