
Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi'nin 1 Eylül 2012'de Avrupa'da başlattığı 'Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Siyasi Tutsaklara Özgürlük İmza Kampanyası' dünyanın birçok merkezinde tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan yaklaşık 2,5 milyon Kürdistanlı'nın yaşadığı Avrupa'da, kampanyanın beklentilerin altında seyretmesi ise, eleştirilere neden oluyor.
65 bin Kürdistanlı'nın yaşadığı İsviçre'de yürütülen imza kampanyasındaki yetersizlikler, aynı zamanda Avrupa'da yürütülen imza kampanyasının bir modeli olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'daki Kürdistanlıların en derli ve toplu yaşadığı İsviçre'de imza kampanyası neden istenilen bir düzeyde ilerlemiyor? Hangi sorunlar ve yetersizlikler yaşanıyor? Daha iyi bir çalışma için nelerin yapılması gerekiyor? gibi soruların cevabını kampanya çalışmalarına ilk günden aktif katılanlara sorduk.
Hedef 150 bin imza
1 Eylül 2012'de Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi'nin başlattığı 'Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Siyasi Tutsaklara Özgürlük İmza Kampanyası dünyanın birçok yerinde devam ediyor. Kampanya startı verildiğinde, İsviçre'de çalışma yürüten Kürt dernekleri ile halk meclisleri başta olmak üzere, tüm Kürdistani kurum, kuruluş ve örgütleri harekete geçirdi. Bu temelde çalışmalar, Bern ve çevresi, Basel ve çevresi, Zürih ve çevresi olmak üzere 3 ana bölge şeklinde örgütlendirildi.
İsviçre Kürt Dernekler Federasyonu'na (FEKAR) bağlı 12 dernek, halk meclisleri, kadın, gençlik ve kültür meclisleri ile yine bunlara bağlı toplam 23 komisyon, Kürdistanlılar, İsviçreliler ve değişik yabancı halklardan imza toplamak üzere kendilerini planlayarak çalışmalarını sürdürdü. İsviçre için öngörülen imza hedefi 150 bin olarak belirlendi. Ve sözkonusu planlama doğrultusunda ilk 2 ayda Kürdistanlıların birinci gündem maddesi imza kampanyası oldu. Ancak daha sonra dağınık, kendini örgütleyemeyen, kollektifleşmeyen bir çalışma tarzı ortaya çıktı. Bunun sonucunda da doğal olarak, kampanya meclisler ve meclislere bağlı örgütlerin gündeminden düşmeye başladı.Kampanyanın, atfedilen öneme rağmen, geniş imkan ve olanaklara sahip Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılarda sıradan bir şekilde yürütülmesi ise, en büyük eleştiri konularından biri.
Erkeklerin çabası yetersiz
İsviçre'de kampanyanın yürütücülerinin görüşleri, aslında Avrupa'daki Kürdistanlıların imza kampanyasındaki duruşlarının ipuçlarını veren nitelikte. Ayrıca bu çalışmanın esas yürütücüleri birçok yerde olduğu gibi, İsiviçre'de de Kürdistanlı kadınlar.
Kampanyaya aktif katılanlardan bazıları yaşanan yetersizlikleri ve çözüm yollarını gazetemize şöyle değerlendirdi:
Elif Demirtok -Basel Ronahi Kadın Meclisi Üyesi: Basel başta olmak üzere, aslında İsviçre genelinde biz kadınlar imza kampanyasını sırtladık bir anlamda. İlk başlarda erkek arkadaşlarda bir duyarlılık vardı. Ama bu sürekleşmedi. Paris Katliamı'nı protesto eden 'Adalet İstiyoruz' stantımız Basel Claraplazt meydanında 40 haftadır devam ediyor ve burada imza kampanyamızı devam ettiriyoruz. Şu ana kadar bu standtta 10 bin imza topladık. Erkek veya değişik Kürdi kurumlara mensup kesimlerden destek olmadı. Oysa, bu şehrin üç-dört merkezinde standlar açabilecek güçteyiz. Değişik etkinliklerle onbinlerce imza toplayıp Önderliğimizin özgürlüğünü talep edebiliriz.
Gençler öncülük etmeli
Züleyha Çakal-Basel Ronahi Kadın Meclisi Üyesi: Her Çarşamba bu meydandayız. Basel ve çevresinde 15 bin Kürdistanlı yaşamasına rağmen yalnızca 5-6 kadın bu çalışmayı yürütüyoruz. Bir çok kez değişik kesimlerle yapılan planlamalar malesef hayata geçirilmedi. Açıkca belirteyim ki; ne kültür ne gençlik ve öğrenciler ne dış ilişkiler ve FEKAR gibi kurumlarımız kampanyada gereken bir çalışmayı yürütmedi. "Bunun nedeni ne olabilir?" diye çok tartıştık. İki sonuca ulaştık. birincisi organizesizlik ve ikinci husus da gereken duyarlılığın gösterilmemesi. Bunları aşmanın yolu da sorumlu bir yaklaşımdan geçiyor.
Fatma Matur-Basel Ronahi Kadın Meclisi Üyesi: Malesef kampanyanın esas yürütücüleri biz kadınlar olduk. Bundan rahatsız değiliz. Severek, isteyerek yürütüyoruz. Ama eleştirilerimiz de var. "Önderliğime bağlıyım" diyen tüm kesimler emek sahibi olmalıydı. Her Kürt, kapı komşusundan başlayarak, sokakta, okulda, iş yerinde, oturduğu kafede, evine gelen misafirden imza alabilirdi. Özellikle erkek arkadaşların genel anlamıyla sınıfta kaldığını belirtmek istiyorum. Yurtsever ailelerimizin dil bilen, meslek yapan gençleri bu kampanyanın en önemli ayağını oluşturmalarına rağmen ciddi bir çaba göstermedi. Biz dile hakim değiliz. Keşke gençlerimiz bize öncülük edip, aktif katılım sağlasalardı.
Eksikliğin mazareti yok
Zeynep Kurtalan: Zaman zaman kadın arkadaşlarla birlikte haraket edip imza topluyorum. Ama pek bir şey yapamıyorum çünkü dil bilmiyorum. İnsanlar soru soruyor, ben cevaplayamıyorum. Buna rağmen destek sunmaya çalışıyorum. Avrupa'da binlerce dil bilen gencimiz, insanımız var. Onları malesef bu çalışmada göremedim. Kültür kollarında çalışan yüzlerce genç var. Defleriyle ve milli kıyafetleriyle sokağa çıksalar bile, binlerce imza alabilirler.
Ali Terzi-Basel Kürt halk Meclisi Başkanı: Kampanyanın istenilen bir düzeyde seyretmemesinin mazeret gösterilecek bir tarafı yok. Ciddi bir ortaklaşma ve koordine sağlayamadık. Diğer bir sorun ise, imza kampanyasını çeşitli aktivitelerle zenginleştirip yaygınlaştırabilirdik. Buna olanaklarımız el vermesine rağmen yapamadık. Çok genellemeci bir yaklaşım istenilen başarının önünde engel oldu. Bireysel öz verilerle yapılan çalışmalar bir süre sonra emek veren bu kişileri de daralttı. Ne yapmamız gerektiği aslında açıktır. Çeşitli gösteri ve sosyal-kültürel etkinliklerle sokağa çıkıp kampanyayı güçlendirebiliriz. Kadın arkadaşlarımızın inancı, özverisi ve kararlılıkları bizim için derslerle doludur.
İsviçre'de imza sonuçları
Zürih, Basel ve Bern bölgelerinde imza kampanyasını yürüten Kürt Halk Meclisleri'nin verdiği son bilgilere göre, şimdiye kadar toplanan imza sonuçları şöyle: Zürih'te çalışma yürüten Berîtan Kadın Meclisi'nin çabaları kampanyaya katkı sunmaya devam ediyor. Bu temelde Zürih bölgesinde şimdiye kadar toplam 70 bin imza toplandı.
Basel bölgesinde de, Ronahi Kadın Meclisi'nin 40 haftadır sürdürdüğü nöbet eylemlerinde 10 bin imza toplandı. Bununla birlikte bölgede toplanan imza sayısı 24 bine ulaştı.
Bern'de ise, 9700 imza Kürt kadınları tarafından toplanırken, genel imza sayısı 30 bin olarak açıklandı.
İsviçre geneli için Kürt Halk Meclisleri'nin hedeflediği imza sayısı 150 bin idi. Şu ana kadar da toplam 124 bin imza toplanmış durumda.
ALİ ONGAN/BASEL