Kamu bütçesi için çanlar çalıyor

Saruhan Oluç

Saruhan Oluç

  • HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 192 milyar TL bütçe açığının, iktidarın kamu bütçesini de koruyamadığını gösterdiğini ve çanların kamu bütçesi için çaldığını söyledi. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündemi değerlendirdi. Ekonomik göstergelerle konuşmasına başlayan Oluç, “Ocak- Aralık döneminde bütçe giderleri ve gelirleri arasındaki fark 192,2 milyar TL olarak belirlendi, yani 192 milyar TL bütçe açığı, bütçenin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Üstelik bütçe açıklarının bu kadar büyük olması kamu bütçesi açısından çanların çaldığını gösteriyor. Bu iktidar özel sektörü ve yurttaşları koruyamıyor. Kamu bütçesini de artık koruyamaz duruma gelmiş vaziyette. Aralık ayı itibarıyla merkezi yönetim bütçe giderindeki faiz harcamaları 8 milyar 960 milyon TL olmuş. Bir yıllık faiz harcamaları 180 milyar 850 milyon TL. 2022 bütçesi için öngörülen ÖTV gelirleri 220 milyar TL’dir. 2022 bütçesinde yandaşlara, 5’li çeteye, holdinglere vergi muafiyeti ise 335 milyar TL’dir” dedi. 

Son rakamlara göre Kasım 2021 ile Kasım 2022 arasındaki 12 ayda ödenmesi gereken dış borç miktarının, 108 milyar doları özel sektöre ait olmak üzere 167,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Oluç, “Merkez Bankası’nın swaplardan kaynaklanan 26 milyar dolardır, kamu bankalarının 28 milyar dolardır. Döviz ihtiyacı bu tablodan kaynaklanıyor. Herkes inim inim inlerken elektrik, doğalgaz zamları ardı ardına gelirken Saray harcamaları 2022 için 400 milyon TL’nin üstünde. Bugüne kadar inşaat, tadilat şu bu Saray harcamalarına 4,5 milyar TL ayrılmış. İşte bir tarafta israf, şatafat her türlü harcamayı kendisi için yapmak, öbür tarafta zamlarla boğuşan bir toplum” şeklinde konuştu. 

Şirketleri de tehdit

Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilen 4 maddelik vergi usul kanunu ve kurumlar vergisi kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin teklife işaret eden Oluç, şöyle devam etti: “Teklifin ikinci maddesi ‘kur korumalı TL mevduat’ hesabı finansal ürünüyle alakalı. ‘Kur korumalı TL mevduat’ hesabı uygulamaları tüzel kişiler/şirketler desteklerse yani şirketler döviz ve altın hesaplarını bozup ‘kur korumalı TL mevduat’ hesabına geçerlerse onlara vergi indirimi yapacağız, diyor. Gerçekten durum vahim. İktidar şirketlerin dövizlerine göz koymuş, sadece dövizlerine de göz koymamış ama bu yasa çıkartıldıktan sonra eğer şirketler kendi döviz hesaplarını TL’ye çevirmezlerse onların başında vergi teftişi sallanıyor olacak. Aslında iktidar, gerçek kişilerden sonra tüzel kişileri de tehdit etmektedir.”   ANKARA

 

Bütçenin Aralık açığı 145,7 milyar TL

Merkezi Yönetim bütçesi, Aralık’ta 145,7 milyar TL açık verdi. Bütçe açığı 2021’de toplam 192,2 milyar TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2021’in Aralık ve Ocak-Aralık dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bütçe dengesi 2021’de 192,2 milyar TL, faiz dışı denge 11,39 milyar TL açık verdi. 2020’de toplam bütçe açığı 175,2 milyar olarak gerçeklemişti. Merkezi yönetim bütçesinin dördüncü çeyrekteki açığı ise 131,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Merkezi bütçeye 1,40 trilyon TL gelir elde edilirken bütçe giderlerinin toplamı 1,59 trilyon oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.