Kanser hastası tutsak hastaneye götürülmedi

  • Patnos Cezaevi’nde hastaneye gitmek için üç ay hücrede bekletilen Abdurahman Aşkan’a, tahliye olması ardından gittiği hastanede gırtlak kanseri teşhisi konuldu. 

Ağrı/Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde son bir yılda hasta tutsaklar Mustafa Akyol, Kinyas Gülcan, Takyeddin Özkahraman ve Ali Boçnak yaşamını yitirdi. Yaklaşık dört yıl Patnos Cezaevi’nde kaldıktan sonra 8 Temmuz’da cezaevinden çıkan Abdurrahman Aşkan, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta tutsakların maruz kaldığı uygulamaları anlattı. Yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezası alan ve “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” gerekçesiyle infazı yakıldığı için tahliyesi 6 ay ertelenen Aşkan, cezaevinde gırtlak kanserine yakalandı. 

Patnos Cezaevi’nde sistematik işkence uygulandığını belirten Aşkan, şunları söyledi: ”Bu uygulamalar ailelere de uygulanıyor. Patnos Cezaevi’nde ölüm ve yaşam arasında gidip geliyorduk. Suların içinde kurtçuk çıkıyordu. Kışın ortasında kalorifer petekleri bilinçli olarak kapatılıyordu. Yüzlerce hasta arkadaş tedavi edilmiyordu. Bir yıl boyunca hastaneye sevkleri yapılmayan hasta tutuklu arkadaşlar vardı.”

Düşmanca bir tutumla kendilerine yaklaşıldığını kaydeden Aşkan, “Dilekçe verdiğimizde cevap verilmiyordu. Dilekçelere cevap verilmediği için hasta tutuklular tedavi edilmedi ve durumları ağırlaştı. Cezaevinde bulunan siyasi tutukluların yüzde 80’inin hastalıkları vardı” dedi. 

Cezaevine girmeden önce herhangi bir hastalığının bulunmadığını dile getiren Aşkan, şunları dile getirdi: “Cezaevinde ne ölmeni ne de yaşamanı istiyorlar. Cezaevinde mide hastalığım ile birlikte boğazımda kan gelmeye başladı. Boğazımda sürekli artarak kan gelmesi ve ağrıması nedeniyle tekrar hastaneye götürülmek için dilekçe yazdım ama hücreye götürüldüm. Hastaneye sevk edilmem için üç ay bekletildim ve hastaneye götürülmeden tahliye edildim. Daha sonra hastaneye gittim ve bana gırtlak kanseri teşhisi konuldu. Bunun nedeni de hiç kuşkusuz cezaevi yönetiminin ihmalidir.”   VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.