Kapısız ve penceresiz de olsa ev bizim evimiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • DAİŞ’in katliamından kaçan ve 7 yıldır yurtlarına dönemeyen  Êzîdî aileler,  Başûr’ Kurdistan’daki kamplarda çıkıp kolay kolay yurtlarına dönemiyor.. Dönemeyi başaranlar ise mutlu.  Til İzer’e dönen kadınlardan Misri Xelef, “Her ne kadar evimiz kapısız ve penceresiz olsa da bizim evimizdir ve o çadırlardan daha iyidir. Burada nefes alabiliyorum” dedi.

BARÎN SERDEM/NÛJINHA

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yaptığı katliam ardından yerlerini, yurtlarını bir günde terk etmek zorun kalan Êzîdîler, Şengal’e dönem için çabalıyor. 7 yıldır Başûrê Kurdistan’da zor koşullarda kamplarda tutulan Şengal’in Til İzer ilçesinden birçok aile zor da olsa toparlarına geri döndü.

Dört çocuğu ve eşi ile birlikte Başûrê Kurdistan kamplarında yaşayan 34 yaşındaki Zine Mamo, 7 yıl aradan sonra yeniden Şengal’e gelmenin sevincini paylaşarak o günleri şöyle anlattı: “Ferman zamanında evimizden 3 erkek DAİŞ tarafından katledildi ve 6 kadın kaçırıldı. 6 kadın şans eseri aynı gün kendilerini DAİŞ’in elinden kurtarabildi. Mecburiyetten Başûrê Kurdistan’a yönümüzü verdik. Ancak orada sağlıklı bir yaşam görmedik. Çadırlarda yaşamak zordur. İnsan evinde kendini daha rahat hisseder. 7 yılın ardından evimize döndük.”

 

İş imkanlarının sağlanmasını umuyoruz

Til İzer’deki yaşamlarının kamplardaki yaşamdan çok daha iyi olduğunu dile getiren Zine Memo, “Burada güven içindeyiz. Komşularımız ile birbirimizi tanıyoruz ve birbirimize zarar vermeyeceğimizi biliyoruz. Daha önce su ve elektrik sorunu nedeniyle dönemiyorduk. Ancak şuan bu sorun çözülmüş. Evlerimizin çoğu kapı ve penceresiz. Yaşamlarını idame edecek iş imkanlarının sağlanmasını umut ediyoruz. Engelli bir oğlum var. Yardımlaşma kurumlarının oğlumun tedavisi için destek vermelerini istiyorum” diye belirtti.

Evimde nefes alabiliyorum

Kadınlardan Misri Xelef da, “Her ne kadar evimiz kapısız ve penceresiz olsa da bizim evimizdir ve o çadırlardan daha iyidir. Burada nefes alabiliyorum. İnsan kendi evinde her zaman daha rahattır” diye konuştu.

Buradayız ve çok mutluyuz

On gündür evine dönen 4 çocuk annesi 39 yaşındaki Marin Şemo, fermandan bu yana Başûrê Kurdistan’daki kamplarda kaldıklarını belirtti. 7 yıllık göçmenlik sürecinde birçok zorluk ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Merin Şemo, “Artık çadırlarda yaşayamıyorduk. Birçok aile Til İzer’e döndüğü için bizde döndük. Eğer bütün göç eden Şengalliler geri dönerse yaşamın eskisinden daha güzel olacağına inanıyorum. Şuan içinde bulunduğumuz ev bizim değil, ancak ne olursa olsun çadırlardan daha iyidir. Şengal’e ulaşacağımıza inanmıyordum, ancak buradayız ve çok mutluyuz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.