Katalonya, Özerk Yönetimi tanımaya hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi

  • İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni tanımaya hazırlanıyor. Hükümet partileri ve muhalefet bu amaçla parlamentoya bir karar tasarısı sundu.

 

MAXİME AZADÎ/ANF

Rojava Devrimi’nin dokuzuncu yıldönümü olan 19 Temmuz’da Katalonya Parlamentosu’na Özerk Yönetimi tanımayı ve her alanda dayanışmayı hedefleyen bir karar tasarısı sunuldu.

Dört parti adına hazırlanan karar tasarısında “Suriye'nin kuzeydoğusunda, Kürt halkının Araplar ve Hıristiyanlar gibi diğer azınlıklarla bir arada yaşadığı durum farklıdır” denildi. Karar tasarısında “Rojava'da başlayan devrimden doğan ve Ortadoğu'da özgür belediyecilik temelinde demokratik ve bir arada yaşamın geliştirildiği barışçıl bir çözüme” vurgu yapıldı.

Aynı zamanda “feminist ve sosyal ekolojiyi savunan Demokratik konfederalizmin siyasi doktrininin bir parçası olan bu projenin” Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi aracılığıyla örgütlendiği belirtilen karar tasarısında, “Katalonya ile Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında toplumsal hareketler ve Katalan sivil toplumu arasında yakın ve güçlü bir enternasyonalist dayanışma bağı vardır” ifadeleri kullanıldı.

Özerk Yönetim ziyaret edilmişti

22 Haziran günü Katalonya’dan parlamenter bir heyet Özerk Yönetim’i ziyaret etmişti. Heyette Milletvekilleri Lulia Regovat ve Robin Wagensberg ile Barselona meclisi üyesi Laura Breeze yer almıştı.

Heyetin dönüşünden sonra hükümet partileri ve muhalefetin imzasıyla sunulan karar tasarısı, sembolik olarak Rojava Devrimi’nin yıldönümüne denk getirildi.

Karar tasarısında daha önce onaylanan 2019-2020 Kalkınma İş Birliği Ana Planı’na gönderme yapılarak, Katalonya bölgesinin Kürt, Sahravi ve Filistin halklarına özel önem vermesi gerektiği sonucuna varıldığı belirtiliyor.

Karar tasarısında neler var?

“Bu nedenle Katalan yönetimleri Kürdistan ile yeni bir dostluk hareketini teşvik etmelidir” diyen Katalan gruplar, parlamentonun Özek Yönetimi tanıması için şu önerileri geliştirdi:

  • 1. Siyasi bir özne olarak demokratik konfederalizme dayalı Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetiminin varlığını kabul eder ve Katalan kurumları, bu yönetimle kurumsal ilişkiler kurar,
  • 2. Ortadoğu'da belediyecilik, feminizm ve sosyal ekoloji temelinde barışçıl, kapsayıcı, demokratik ve bir ortak yaşam çözümü olarak demokratik konfederalizmin potansiyelini vurgular. 
  • 3. Kuruluşları, sivil toplumu ve Katalonya vatandaşlarını, bölgenin yeniden inşasına katılmak ve hem ülkenin maddi yeniden inşası hem de kalıcı veya geçici mültecilerin karşılanması için vatandaşlarıyla kardeşlik içinde bir dayanışma ağını teşvik etmeye çağırır.
  •  4. Generalitat de Catalunya Hükümetini, bu dayanışma ağını geliştirmek için farklı idareler, kuruluşlar ve sivil toplumdan oluşan bir kurul oluşturmaya çağırır. 

Bir ilk olacak

Karar tasarısı çoğunluğun desteğiyle parlamentoya sunulduğu için geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Tasarı Escuerra Republicana (Cumhuriyetçi Sol) Parlamento Grubu üyesi Ruben Wagensberg Ramon, Junt Per Catalunya’dan (Katalonya İçin Birlik) Parlamento Grubu Dış Eylem, Şeffaflık ve İşbirliği Komitesi sözcüsü Francesc de Dalmases i Thio, En Comú Podem’den (Birlikte Yapabiliriz) Parlamento Grubu Dış Eylem, Şeffaflık ve İşbirliği Komitesi sözcüsü Susanna Segovia Sánchez, CUP (Halk Birliği Adaylığı) Parlamento Grup Sözcüsü Eulàlia Reguant i Cura tarafından sunuldu.

Katalonya hükümeti Cumhuriyetçi Sol ve Katalonya için Birlik partilerinin oluşturduğu koalisyondan oluşuyor. CUP ile hükümete katılmadan dışarıdan destek veriyor. En Comú Podem ise Podemos’un da aralarında olduğu sol bir koalisyon olarak muhalefette yer alıyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.