Kate'in neden kürtaj olmasına izin verilmiyor?

Kadın Haberleri —

.

.

  • ABD’deki kadınlar Roe-Wade kararının bozulmasının ardından, kürtaj hakkına erişemiyor ve eyalet mahkemelerinin ‘insafına’ bırakılıyor. Hayatları tehlikeye atılan kadınlar buna rağmen ellerinden alınan hakları için mücadele ediyor.

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 31 yaşında Kate Cox isimli 20 haftalık hamile kadın, fetüsünde ölümcül anormallik bulunması sebebiyle eyalette yasak olmasına karşın kürtaj izni için mahkemeye başvurdu. Teksas Eyalet Mahkemesi'ne sunulan şikâyette, Kate Cox’ın doktorları tarafından kendisine kürtaj yapılması gerektiği ve kürtaj olmamasının hayati bir tehlikeye yol açabileceği yönünde ifadeler yer aldı.

Teksas Yüksek Mahkemesi ise Teksas Eyalet Mahkemesi'nin sağlık gerekçesiyle verdiği geçici kürtaj izninin yürütmesini durdurdu. Karar, Teksas Eyalet Savcısı Ken Paxton'ın itirazı üzerine 8 Aralık Cuma günü alındı.

 

Kate Cox / Foto:AFP

 

Cox için geçici bir kürtaj izni vereceğini açıklayan hakim Maya Guerra Gamble, “Bayan Cox ve doktorları için geçici bir kürtaj izni imzalayacağım. Bayan Cox'un umutsuzca ebeveyn olmak istemesi ve kürtajın yasak olması sebebiyle onun bu yeteneğini (doğurganlığını) kaybetmesine neden olabileceği fikri, şok edici ve gerçek bir adalet hatası olacaktır” demişti.

Eyalet Savcısı Ken Paxton, karara tepki göstererek kürtajın uygulanması durumunda mahkeme kararının hiçbir hastane ve sağlık görevlisini korumayacağını belirtmişti.

ABD’de kürtaj hakkı

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Bu kararla kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin aldığı Roe-Wade kararını bozma kararı, kararın bozulacağının basına sızdığı Mayıs-Haziran 2022 döneminde ve sonrasında ülke çapında protestolara neden oldu. Kürtaj hakkının temel bir hak ve sağlık hakkı olduğunu dile getiren binlerce kadın ve kürtaj hakları savunucusu pek çok eyalette 'Yasalarınızı bedenimden çekin', 'Benim bedenim, benim tercihim' ve 'Kürtaj hakkı, sağlık hakkıdır' yazılı dövizler taşımıştı.

Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Buna eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor. TEKSAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.