Katledildi ve kapandı

Mehmet Hanefi Bilgin

Mehmet Hanefi Bilgin

  • 30 yıllık tutsak Mehmet Hanefi Bilgin’in tahliyesine 5 ay kala katledilmesine ilişkin açılan soruşturmada, avukatın talepleri yerine getirilmeden takipsizlik kararı verildi. 

 

Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Bilgin, rahatsızlanması üzerine 30 Ocak’ta kaldırıldığı Bolu Abant Baysal Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Ölüm nedeninin belirlenmesi için Ankara Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildi. Otopsi işlemlerinin ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen soruşturma başlatıldı. Ailenin avukatı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Emrah Baran da “şüpheli ölüm” bağlamında ele alınarak, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Baran, Bilgin ile aynı odada bulunan Ahmet Abdi İbrahim ve Cabbar Palabıyık’ın ölümünden üç gün sonra İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuruda bulunduğunu, tutsakların revire götürülmediğini söylediğini hatırlattı. Baran, ihlallerin soruşturma kapsamında cezaevine sorulmasını talep etti. Baran, ayrıca cezaevine müzakere yazılarak, ölümün gerçekleştiği tarihten bir ay önce ve bir ay sonraki tarihleri kapsayacak şekilde salgına yakalanan tutuklu, hükümlü ve cezaevi infaz kurumu personelinin bulunup bulunmadığının sorulmasını talep etti. Baran, Bilgin’in yaşamını yitirdiği hastaneye de müzakere yazılarak, salgın testinin yapılıp yapılmadığının sorulmasını istedi. 

Baran’ın talepleri yerine getirilmedi. Ankara ATK’nin Bilgin’in “kesin ölüm sebebine” ulaşılmadığı bilgisine yer verilmesi dikkat çekti. Bu nedenle raporun İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildiği ve ATK’nin 29 Temmuz’da Bilgin’in ölümüne dair kalp damar hastalığını gösterdiği belirtildi. ATK’nin raporunun gerekçe gösterildiği soruşturmada, şüpheli bir ölümün olmadığı ileri sürülerek, 8 Eylül’de takipsizlik kararı verildi.  BOLU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.