Katletmek serbest, açıklamak yasak

Kadın Haberleri —

.

.

  • Başûrê Kurdistan Aydınlanma Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddet ve katliam oranlarının açıklanması ve haber yapılmasını yasaklamasına karşı değerlendirmede bulunan avukat Zîlan Usman Heme, “kadınların sesi kısılmak isteniyor” dedi.

Kadına yönelik şiddetin arttığı Başûrê Kurdistan’da, “intihar” ve ölümlere ilişkin haberlerin yayınlanması yasağına tepkiler sürüyor.

Günlük dava 160’a çıktı

Aydınlanma Bakanlığı’nın yapmış olduğu yasaklamaya tepki gösteren avukat Zîlan Usman Heme, günlük olarak 160 şiddet ve kadına yönelik katliam davalarının görüldüğünü kaydetti.

Şiddetin en fazla Silêmanî kentinde görüldüğünü dile getiren Zîlan Usman Heme, “Geçtiğimiz yıllarda mahkemelerde günlük 60 dava görülüyordu. Ancak şimdi ise bu sayı 160 çıktı. Bunun sebebi de var olan zihniyettir. Egemenler de bu zihniyete göre politikalarını yürütüyor ve şiddet ile ölüm olaylarına çok sıradan yaklaşıyorlar” diye belirtti.

Kadının sesi kısılmak isteniyor

Kadınların sesinin kısılmak istendiğini ifade eden avukat, “Kadınların sesi şiddet ve ölümle tamamen kesilmek isteniyor. İçişleri Bakanlığı gerici yasalara göre karar veriyor. Yıllardır şiddet ve ölüm olayları yaşanıyor ancak hükümet bunun önüne geçmek için tek bir adım atmıyor. Bu tarz haberlerin yayınlanmasını yasaklıyor. Bu şekilde şiddet ve ölüm olaylarının istatistiğinin topluma yansımasının önüne geçilmek isteniyor. Eğer bir kadın ailesi veya akrabaları tarafından katledilirse hükümet bu noktada herhangi bir adım atmayacak. Yürütülen işlemlerin de detayları hakkında kamuoyu bilgilendirilmeyecek. Yani neden ve niçin öldürüldüğü açıklanmayacak” diye konuştu.

Kadın katliamlarına dönük tepkilerin açığa çıkması için bu tarz haberlerin yapılıp, yayılmasını sağlamak gerektiğini dile getiren  Zîlan Usman Heme, “Artık ciddi adımların atılması gerekiyor” dedi.

Kadınlar için oturtulmuş bir politika yok

Irak’ta kadınlar için oturtulmuş bir politikanın olmadığını ifade eden Zîlan Usman Heme, hükümetin çıkardığı kanunlarla şiddet ve ölümlerin önünü açtığını belirtti. Bu durumun değişmesi gerektiğini belirten Zîlan Usman Heme, “Hükümetin şiddet ve ölüm olaylarına karşı somut adımlar atacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.