ABD’li yetkililerden “Türkler Kürtleri katlediyor” açıklamasında tepki gösteren Çavuşoğlu, Afrin’de de YPG ile mücadele ediyorduk. O zaman niye, “Türkler Kürtleri katlediyor” demiyordunuz?” ifadesini kullandı.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Suriye’de Türklerin Kürtleri katletmesinin önüne geçmek Amerika’nın bir misyonu” ifadesine karşı çıkarken, Efrîn işgaliyle yaptıklarının bir katliam olduğunu da itiraf etti.
Çavuşoğlu, AKP’nin bir toplantısına katıldığı Antalya’da ABD’nin Suriye’den asker çekmesi ve bu politika değişikliği ile birlikte ortaya çıkan Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.
Çavuşoğlu, “Neymiş efendim terörle mücadele edince Kürtleri katlediyormuş. O zaman Afganistan’da Irak’ta, Libya’da terörle mücadele ettiğiniz zaman Afganistanlıları Iraklılara Libyalıları katletmiş oluyorsunuz. Dertleri başka. Biz kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlıyız. Bizim PKK, YPG ve diğer terör örgütlerine DAEŞ’e karşı mücadele verirken kimseden icazet almadığımızı geçmişte gördüler. Afrin’de de YPG ile mücadele ediyorduk. O zaman niye, ‘Türkler Kürtleri katlediyor’ demiyordunuz? Çünkü bu tarafta onlarla iç içesiniz. Silah veriyorsunuz, beraber çalışıyorsunuz. Hani terörle mücadelede en önde ülkeydiniz?” dedi.
Çavuşoğlu bu sözlerle Efrîn’de Türk devletinin ‘YPG ile mücadele’ adı altında Kürtlere saldırdığını ve ABD’nin ise buna o dönemde destek verdiğini itiraf etmiş oldu.
‘Kuzey Irak’taki senaryomuz...’
Çavuşoğlu, Türkiye’nin bir NATO üyesi ve Batı’nın da Ortadoğu’daki jandarması olduğunu da unutarak
“Terörle mücadele ediyorsun, işine gelince tamam işine gelmeyince ‘Türkler Kürtleri katlediyor’. Siz geçmişte de Kürtleri kullandınız. Türkiye Cumhuriyeti gerçekleri söyledi ve Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimize ne söylediysek bizim tavsiyelerimizi dinlemediler ama ortaya koyduğumuz senaryonun hepsi onların aleyhine gerçekleşti” iddiasında bulundu.
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Minbic ve Fırat’ın doğusuna yönelik geliştirdiği tehditlerden sonra ABD’nin Suriye’de asker çektiği iddiasında da bulunan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kararına karşı farklı itirazların geldiğini söyledi.
Çavuşoğlu “Sahada güvenlik güçleri diğer unsurlardan farklı sesler gelebilir. Ama Cumhurbaşkanımızın muhatabı da Başkan Trump’dır. İki defa Cumhurbaşkanımıza ‘Çekileceğiz’ dedi daha sonra da açıklamaları var. Bugün Pompeo ile birlikte telefonda son gelişmeler değerlendirdik, atılması gereken adımları değerlendirdik. Daha önceki yaptığı açıklamalarına karşı bugün yaptığı açıklama yani Türkiye’nin rahatsızlık duyduğu unsurların ortadan kalkması için yaptığı açıklamayı da doğru buluyoruz. Bolton’un da ve diğerlerinin İsrail’den veya oradan buradan Türkiye’ye hiçbir zaman kabul edemeyeceğimiz bir üslupla Türkiye’ye yönelik böyle gelmesini de kabul etmiyoruz ve kınıyoruz.”
Erdoğan randevu vermemişti
Çavuşoğlu ‘Bolton ve diğerleri’ dediği Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton da İsrail’de, ABD’nin Türk devletinin Suriye’de Kürtlere saldırılarının önüne geçmek istediğini ifade etmişti.
Bolton ve yanındaki heyet 8 Ocak’ta Ankara’ya ziyaret gerçekleştirmiş ancak Bolton, Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan ile görüşemeden Türkiye’den ayrılmıştı.
Çavuşoğlu, Erdoğan, Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ABD’li yetkililerin “Türkler, Kürtleri katlediyor” açıklamasından oldukça tedirgin olduklarını gösteren açıklamalar yapmıştı.
Pompeo’nun temasları sürüyor
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Trump’ın Suriye’den asker çekme kararının ardından geçen hafta başladığı Ortadoğu temaslarını sürdürüyor. Irak, Güney Kürdistan ve Mısır’daki temaslarının ardından Pompeo, Birleşik Arap Emirlikleri’nde Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al-Nahyan ile de görüştü.
Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile telefonla görüşen Pompeo yaptığı açıklamada Türkiye ile bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu söyledi. Suriye konusunda Türkiye’nin ‘kaygılarını’ anladıklarını ifade eden Pompeo, YPG/YPJ’yi kastederek “Bizimle birlikte savaşanların da korunmayı hak ettiğini biliyoruz” dedi. Çavuşoğlu ile telefon görüşmelerinden de bahseden Pompeo, “Çok sayıda detay üzerine daha çalışmak gerekiyor ama iyi bir sonuç elde etme konusunda umutluyum” diye konuştu.
Pompeo’nun Ortadoğu ziyaretinin temel gündem maddesi ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Suriye’nin geleceği. Böyle olunca da ABD, bir Türk işgalinin yanı sıra İran’ın bu ülkedeki varlığına ilişkin de açıklamalarda bulunuyor. Pompeo, Mısır ziyareti Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “Suriye’den son İran postalı çıkana kadar müttefikleriyle birlikte çalışacağız” demişti. Pompeo “Amerika terörle savaş bitene kadar çekilmeyecek. IŞİD’ı, El Kaide’yi ve hem bizim hem de sizin güvenliğinizi tehdit eden diğer cihatçıları da yenene dek yanınızda, yorulmadan çalışacağız. İran’ın bu bölgedeki ve dünyadaki kötücül nüfuzunu ve hareketlerini durdurana kadar vazgeçmeyeceğiz” ifadesini kullanmıştı.
HABER MERKEZİ