Katolikler aşırı sağa oy verdi

Dünya Haberleri —

Aşırı sağcı Marine Le Pen (solda), solcu Jean Luc Melenchon.

Aşırı sağcı Marine Le Pen (solda), solcu Jean Luc Melenchon.

  • Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Katolikler aşı sağcı adaylar Le Pen ve Zemmour’a, Müslümanlar ise solcu aday Melenchon’a oy verdi. 

Ifop araştırma şirketinin düzenlediği ankete göre, Müslüman seçmenin yüzde 69’u, yüzde 20 oy alarak cumhurbaşkanlığı seçimini üçüncü sırada bitiren solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin (LFİ) lideri Jean Luc Melenchon için oy verdi.
Yine aynı ankete göre seçim yarışını ilk sırada bitiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Müslüman seçmenden sadece yüzde 14 oranında oy alabildi. Protestan seçmenin en fazla oy verdiği siyasetçi ise yüzde 36 ile Macron oldu.

En çok oy Le Pen’e gitti
Katolik seçmenin oylarının yüzde 40’ı ise aşırı sağcı adaylar Marine Le Pen (yüzde 27), Eric Zemmour (yüzde 10) ve Nicolas Dupont-Aignan (yüzde 3) için kullanıldı. İlk turu yüzde 23'lük oyla ikinci sırada tamamlayan Le Pen, oyların 28’ini alarak seçimden birinci çıkan Macron’un iki hafta sonraki ikinci tur için rakibi oldu. Araştırma Katoliklerin sadece yüzde 29’unun Macron için oy verdiğini ortaya koydu. Sol adaylara oy veren Katolik seçmenin oranı ise yüzde 14’te kaldı. 

Merkez partiler kan kaybetti
Fransa’da son iki seçimde aşırı sağ ve aşırı sol oylarını artırırken Macron’un dışında merkezdeki sağ ve sol partilerin ciddi bir kan kaybı yaşadığı görülüyor. 

Aşırı sağa kayış kaygı verici
İkinci turun yapılacağı 24 Nisan’da aşırı sağcı Marine Le Pen’in olası zaferinin ise Fransa ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olacağı değerlendirilmesi yapılıyor. Le Pen’in seçilme şansının 2017’deki seçimden çok daha yüksek olduğunu belirten çok sayıda yorumcu, Macron’un favori olduğunu, ancak Fransa’daki aşırı sağcı ve göçmen karşıtı seçmen oranının yüzde 30’un üzerine ulaşmasının Fransa ile birlikte Avrupa’nın geleceği açısından endişe verici bir gelişmenin sinyalini verdiğini vurguluyor. Zira aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Le Pen seçilmesi halinde kamusal alanda başörtüsü takılmasını  tümden yasaklamak istiyor. 

Almanya’ya da etkisi olur
Almanya’da yayın yapan Süddeutsche Zeitung gazetesindeki bir yorumda, Fransa’nın "çok kültürlü ve cumhuriyetçi siyaset çizgisinden hızla uzaklaşarak, azınlıkların dışlanmasının doğal olarak algılandığı, ırkçı ve popülist siyasetçilerin politik gündemi belirlediği bir ülkeye dönüştüğü, bunun başarılı olmasının Almanya’daki ileriye yönelik gelişmeler açısından da kaygı verici olduğu" ifade edildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.