Kayıp Halepçe’li Mardin’in hikâyesi

Toplum/Yaşam Haberleri —

MARDIN HALEBCE

MARDIN HALEBCE

  • Elma kokusunun getirdiği ölümle yakınlarını kaybetti, İranlı bir aileye evlatlık verildi ve 12 yıl sonra tüm gerçeği öğrenip kendini bulma yolculuğuna başladı Halepçeli Mardin Mahmut Fettah… Resmi kayıtlara ölü diye yazıldığı için adına yapılan mezarının başında anlatıyor hikayesini…

MİHREBAN SELAM KAKAYÎ

JİNHA/HALEPÇE

 

Halepçe’nin kaybolan çocuklarını, kızlarını duydunuz mu? İşte Mardin de onlardan biri. Yıllarca izine rastlanmadığı için adına bir mezar yapıldı ve Mardin yaşarken o mezara gömüldü ve resmi kayıtlara da ölü olarak geçti.. Ve Mardin Mahmut Fetah’ın yolculuğu başlar…

“Adım Mardin Mahmut Fetah. Halepçe’nin kaybolan çocuklarından biriyim. 16 Mart 1988’de Halepçe’ye kimyasal saldırısı gerçekleştirildiğinde ailem ile birlikte bir bodrum katındaymışım. İranlı askerler Halepçe saldırısından sağ kurtulanlara yardım etmek ve onları tedavi etmek için kente geldiklerinde beni de sağ olarak bulurlar ve kendileriyle birlikte İran’a götürürler. Bir hastanede üç ay boyunca tedavi edildikten sonra beni İranlı bir ailenin yanına evlatlık olarak verirler. 12 yıl boyunca o ailenin yanında kaldım.

Bir gün sokakta oynarken benim bir arkadaşım bana ‘Sen bu ailenin çocuğu değilsin, Halepçelisin’ dedi. Son olarak da İranlı annemin birgün bir arkadaşı geldi, sohbetlerine tanık oldum ve benim Halepçeli bir çocuk olduğumu söylediklerini duydum. Ondan sonra bana gerçeği itiraf ettiler. Yıllarca babam olarak bildiğim insan hasta düştü ve ölmeden önce de benim gidip gerçek ailemi bulmam onun da bana vasiyetiydi” diyerek, İran’dan Halepçe’ye olan yolculuğunu ve kendini tanıma, bulma arayışına yer verir. 

 

Gerçek ailesini bulmak için…

Mardin kendisi için zorlu bir yolculuk ve arayış olacağının farkında olsa bile tüm cesaretini ve kim olduğunu bulmanın umuduyla yola koyulur. 1998 yılında İran’dan Güney Kürdistan’a geçer. Kayıp ilanı verir ve geride kalmışsa ailesinden birileri gelip onu bulmasını bekler. Mardin yolculuğunu ve o anlara dair hafızasında kalanları şu sözlerle anlatmaya devam ediyor: “Gerçek ailemi bulma yolculuğum kolay olmadı tabii. Nihayetinde Irak’a geçtim ve Halepçe’ye geldim. Medya da o zaman çok yaygın değildi, iletişim olanakları çok yoktu. Mevcut imkanları kullanarak medya yoluyla Halepçe’nin kayıp kızlarından olduğumun ilanını verdim. Geride kalan akrabalarımı buldum ve hala Halepçe’de yaşıyorum.” 

 

Mezarının başında hikayesini anlattı

Mardin hikayesini, kendisine de ait bir mezarın bulunduğu ve üzerinde adının yazıldığı Halepçe Şehitliği’nde anlattı bize. Kendi mezarının başına oturarak, “Burada yatan benim, ama gerçekte yaşıyorum” diyerek, adına neden bir mezar yapıldığı gerçeğini de şöyle anlatıyor Mardin: “Şu yanına oturduğum mezar da benim mezarım. Irak hükümeti Halepçe katliamında kaybolan ve izine rastlanmayanlar için bir yasa çıkararak hepsini ölü ilan etti ve Halepçe mezarlığında temsili mezarlar yapıldı onlar için. Ben de yaşayan ama aynı zamanda resmiyette ölü olarak geçen Halepçelilerdenim.”

 

Kaybolan çocuklar için dernek kurdu

Mardin gerçek ailesini, akrabalarını bulduktan sonra hayata yeniden başlar. Kendisini yeniden tanımlamanın, gerçek adıyla, kimliğiyle bir kez daha doğmanın mutluluğu kadar iki farklı coğrafyada farklı kimliklerle hayata devam etmenin zorlukları da olur onun için. Ama o bunun üstesinden kayıp başka çocukları bulmaya ömrünü adayarak gelir ve ‘Kaybolan Çocukları Bulma Derneği’ni kurar. Yıllar önce babasını kaybeden Mardin şu an Halepçe’de annesi ile yaşıyor.

Hala başkanlığını yaptığı dernek yoluyla kaybolan çocukların izini sürmeye devam eden Mardin, “Ülkeme döndükten sonra okudum ve kendim gibi kaybolan Halepçeli çocukların peşine düştüm. Daha sonra çoğaldık, bana omuz veren ve benimle birlikte çalışanlarla Halepçe’nin kaybolan çocuklarını arıyoruz. Derneğimizin ismini sadece ‘Halepçe’nin Kaybolan Çocuklarını Bulma Derneği’ yapmadık, çünkü farklı farklı sebeplerden dolayı kaybolan çocuklar var, Kürdistan bölgesi ve Irak genelinde. Benimle birlikte çalışanların tümü yakınları kaybolan insanlar.” diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.