MURAT KUSEYRİ / ANF/STOCKHOLM
İsveç parlamentosu üyesi Doğu Kürdistan asıllı milletvekili Amineh Kakabaveh Türk devletinin Kürt halkının iradesini kayyumlarla gasp etmesine karşı mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulundu. Kakabaveh, ısrarla konuyu İsveç parlamentosunun gündemine götüreceğini söyledi. Kakabaveh, Erdoğan ve AKP hükümetinin anayasa ve yasalarla güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkını kayyum uygulamalarıyla ortadan kaldırmasına Kürtler ve dış dünyanın kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.
Israrla gündeme getireceğim
Avrupa ve dünyanın Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgalini kınadığı bir dönemde HDP’ye yönelik tutuklamaların ve Kürt belediyelere el konulmasının güçlü bir direniş olmaksızın gerçekleştiğine dikkat çeken Kakabaveh, kayyumlara karşı mücadelenin önemine şu ifadelerle vurgu yaptı: “Türk devletinin kayyumlarını İsveç Parlamentosu’nun gündemine daha önce getirdim ve yeniden getireceğim. Bunu bıkmadan ve usanmadan ve sonuç alana kadar gündemde tutmalıyız. Artık Avrupa ülkelerinde meydanlara çıkmak da yeterli değil. Tepkileri geniş kesimleri içine alan siyasal bir mücadeleye dönüştürmek gerekir. Avrupa, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da Kürtler ve sol ayağa kalkmalı. Kayyumları ve tutuklamaları kabul etmiyoruz demeli.”
Kolombiya’da işgale öfke hakim
Kakabeveh, geçtiğimiz haftalarda, yerel seçimleri izlemek ve düzenlenen barış konferansına katılmak için İsveç Parlamentosu’nu temsilen Kolombiya’ya giden heyet içinde yer aldı. Kolombiya’da bulunduğu 10 gün içinde parlamenterler, kadın ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve sendikalarla görüştüklerini söyleyen Kakabaveh, izlenimlerini şöyle anlattı. “Görüştüklerimin tümü Rojava’daki durumu yakından izliyordu, Türk devletinin işgaline öfke duyuyor ve Rojava’ya nasıl yardım edebileceklerini soruyorlardı. Toplantılarında ve gösterilerinde Rojava’yla dayanışma için İspanyolca konuşmalar yaptıklarını ve marşlar söylediklerini anlattılar. ”
Saldırıların kaynağı ‘terör’ listesi
İsveç’te Kürt Halkı ve Rojava’yla dayanışmanın çok güçlü olduğuna ve siyasi partilerin tamamının işgale karşı tutum aldığına dikkat çeken Kakabaveh, “Ama bu dayanışmada eksiklik ve zaaflar olduğunu düşünüyorum. Siyasi partiler ve toplum çok önemli bir konuyu gözden kaçırıyor” dedikten sonra şunları kaydetti: “Kürtler ve PKK terör listesinde durdukça Türk devleti, Kürdistan’ın tüm parçalarına saldırı yapma hakkı olduğunu savunacaktır. Bugün Rojava ve Güney Kürdistan’a saldıran Türk ordusu yarın İran’daki Kürtlere de saldırabilir. Dayanışma önemli ama Erdoğan’ın durdurulması için somut girişimlerde bulunulması gerekiyor. ”