Kazanırsak örgütlenmemizin önü açılır

Kadın Haberleri —

.

.

  • Sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan Sevcan Gülboy’un işe iade talebiyle açtığı dava devam ediyor. Yaşadığı süreci anlatan Sevcan, işçi örgütlenmesi ve dayanışmasının engellendiğini belirterek, “Patron adalet değil gerçek adalet istiyoruz” dedi.

JINNEWS/İZMİR

Sendika düşmanlığıyla sık sık gündeme gelen SF Trade’de iki yıl önce Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’na (DERİTEKS) üye olan iki kadın işçi işten atılmış, işçiler fabrikanın önünde direnişe geçmişti. Ardından 2 kadın işçinin daha çıkarılmasıyla direnişteki işçi sayısı 4’e yükselmişti. Öte yandan patron, 1 yılı aşkın bir süreden beri direnişte olan işçilerin her birine ‘ticari kuruluşunun rekabet gücünü azalttığı’ iddiasıyla 200’er bin liralık dava açmıştı.

Direnişteki işçilerden Sevcan Gülboy, yaşadığı süreci anlattı.
 
Sendikalı olduğu için atıldı

2 yıldır sendikalı olduğunu, ancak 1 buçuk senedir de sendikalı olduğu için yargı süreciyle uğraştığını dile getiren Sevcan, “Performansım yüksekti. Bundan dolayı işten çıkarılmayacağımı düşünüyordum ama sendikaya üye olduğumu öğrendikleri zaman gerekçe bulamadıkları için yerimden 30 saniye kalkıp arkadaşımın yanına gitmemi bahane göstererek, beni işten çıkardılar, tazminatsız bir şekilde” dedi. İşverenlerin kendilerine “İçeride örgütlenenleri işten çıkaracağız” tehdidinde bulunduğunu ifade eden Sevcan, 3 arkadaşı ile birlikte işçileri sendikalı yapmak istedikleri için işten çıkarıldıklarını kaydetti.
 
İnsani şartlarda çalışma istedik

İşyerinde sürekli hakarete uğramak ve zorunlu mesaiye kalmak istemediklerinde “Sen kim oluyorsun mesaiye kalmıyorsun” şeklinde baskıya maruz bırakıldıklarını söyleyen Sevcan, “Sürekli hakaret, baskı olduğu için artık dayanamıyorduk. İçeride bir emek veriyorduk ama dakika usulü çalıştığımız için baskı uyguluyorlardı, daha fazla çalıştırmaya çalışıyorlardı. İşveren bize maaş veriyor ya da biz orada çalışıyoruz diye hakaret ve baskı altında yaşamak zorunda değiliz. Bu gidişata bir dur demek için insani şartlarda çalışmak ve haklarımızı almak için sendikaya üye olduk ama maalesef patronlar bu yönetim şekliyle çalıştırmak istiyor. Sendikaya üye olduğu anda işine son veriyor” şeklinde konuştu.
 
Otoritelerinin sarsılmasını istemiyorlar

Sendikalaşmanın işçinin özgürlüğü anlamına geldiği için işverenlerin hiçbir şekilde sendikalaşmayı kabul etmediğini belirten Sevcan, “Otoriteleri sarsılacak diye kabul etmiyorlar. Patron ‘Bizim yapamadığımızı sendika mı yapacak? Burayı biz işletiyoruz. Burada bizim sözümüz geçer’ gibi şeyler söylüyor. Patron parasına güveniyor, onun için böyle davranabiliyor. Bize sürekli davalar açıyor. O davaları açmak masraflı işler. Yani diyor ki ben o parayı veririm, masraf ederim ama sendikayı buraya getirtmem. Hepimize yüklü miktarda tazminat davaları açtı. Bir şekilde hepimizi susturmaya, ezmeye çalışıyorlar” dedi.

Sevcan, işten çıkarmalarla işçilerinin üzerinde “işini kaybetme korkusu” oluşturmaya çalıştıklarını, bu durumun da işçilerin dayanışmasına zarar verdiğini belirtti. “Sendikalaştığımız için işten çıkarıldığımızı duyan bütün arkadaşlarımız işten çıkarılma korkusu yaşamaya başladı” diyen Sevcan, “Bizimle konuşmayı bile kestiler. Onlara selam vermemizi bile istemediklerini söylediler. Patron görürse işlerinden olurlar diye. Bizim için zorlu bir süreç ama bugünleri de atlatacağız” ifadelerini kullandı.

Pandemi direniş şeklini değiştirdi

Haklarını kazanana kadar direnişe devam edeceklerini belirten Sevcan, “Pandemiden dolayı direnişimizi dışarıda sürdüremiyoruz. Önce destekçilerimiz vardı. Bir şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyorduk, eylemlerimizi yapıyorduk ama pandemi direniş şeklimizi de değiştirdi. Taleplerimiz kabul edildiği zaman sendikalaşmış bir şekilde işimize geri dönmeyi amaçlıyoruz” dedi.
 
Adalete inanmak istiyoruz

Davayı kazanmalarının sadece kendilerine değil birçok işçiye umut olacağını kaydeden Sevcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “26 Nisan’da görülecek davamız şahitlerin dinlenmesi aşamasında. Adaletin işçiden yana olacağına inanmak istiyoruz. Bu davaları kazanırsak, bize ve sendikaya yeni üye olacak insanlara umut olacak. Davayı kazanmamızın örgütlenmenin önünü açacağına inanıyoruz. Mahkeme sürecimiz bitse dahi biz bu yola baş koyan herkesin yanında olacağız ve kendi haklarına, emeklerine sahip çıkmalarına destek olacağız. Patron adalet değil gerçek adalet istiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.