KDP cezaevinde ölüm orucu

  • Hewlêr’de tutuklu bulunan Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, aileleriyle yaptıkları telefon görüşmesinde, yaşadıkları hak ihlallerine karşı bugün itibarıyla 9 gündür ölüm orucu eyleminde olduklarını aktardı. 

Hewlêr’deki Huqqabaz isimli restoranda, Türkiye’nin Hewlêr Başkonsolosluğu’nda görevli olduğu ileri sürülen ama MİT’in Federe Kürdistan şefi olduğu ortaya çıkan Osman Köse ve iki kişinin 17 Temmuz 2019’da öldürülmesinin failleri oldukları iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan Kuzey Kürdistanlı Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'e daha önceden hazırlanmış bir ifadeyi imzalatmak için işkence yapıldı. KDP Asayişi, MİT sorumlusuna eylemin ardından Hewlêr-Kerkük, Hewlêr- Süleymaniye ve Hewlêr -Mexmûr yollarını trafiğe kapattı. Tüm yollar bir süre sonra açıldı, ancak Mexmûr yolu açılmadı. Hewlêr’de 18 Temmuz 2019'da gece saat 01.30-02.00 arasında yapılan baskınlarda 16 genç kadın gözaltına alındı. Türk devletine yaranma çabasını iyice abartan KDP, Mazlum Dağ’ın fotoğraflarını da Kürdistan Güvenlik Ajansı aracılığıyla yayınladı. Hewlêr’e yığılarak mahalle, sokak aralarında bile kimlik kontrolü arama yapmaya başlayan Türk devleti, Mexmûr Mülteci Kampı’nı bombaladı. KDP de Mexmûr Kampı’nı ablukaya alıp ambargo uygulamaya başladı. Hewler’de hastane veya farklı kurumlarda çalışan çoğu kişi işten çıkarıldı. Hewlêr’e geçişlere izin verilmedi. Ambargo halen devam ediyor. Ambargo ve abluka yüzünden Hewlêr’deki hastanelere dahi gidilemiyor. Hewlêr 2. Ceza Mahkemesi’nde savunmaları bile alınmadan apar topar idam cezası verilen Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, Hewlêr’de tutuklu bulundukları cezaevinde 9 gündür ölüm orucunda

Dağ ve Er, aileleriyle dün yaptıkları telefon görüşmesinde, tutuklu bulundukları cezaevinde yaşadıkları hak ihlalleri ve cezaevi değiştirme taleplerinin cevapsız bırakılmasına karşı 13 Şubat’ta ölüm orucuna başladıklarını aktardı. Dağ ve Er, kötü koşullar nedeniyle defalarca cezaevi değişikliği talebiyle dilekçe verdiklerini, ancak taleplerinin cevapsız bırakıldığını söyledi. Dağ ve Er, hak ihlallerine karşı görüştükleri emniyet yetkililerinin, kendilerine “Diplomatı öldürdüğünüz için bunları yapıyoruz” dediğini aktardı.

Aileler, Dağ ve Er’in sağlık durumlarının kötüye gittiğini, kilo verdiklerini ve kan kusmaya başladıklarını belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.