KDP'den Irak'a 'saldır' baskısı

  • Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndaki KDP temsilcisi, Irak hükümetinden YBŞ ve YJŞ savaşçılarına karşı askeri güç kullanma çağrısında bulundu.

 

KDP’nin Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndaki temsilcisi Liwa Abdulxaliq Tilet, partisinin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, 9 Ekim 2020 Şengal Anlaşması'nın uygulanması gerektiğini söylerken, ‘Şengal’in güvenlik açısından durumunun kötü olduğunu’ iddia etti.

Liwa Abdulxaliq Tilet, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri’nden (YJŞ) ‘milis’ olarak söz etti. Liwa Abdulxaliq Tilet, “Şengal’de bazı silahlı güçler var. Bu güçler Şengal’i terk etmezse Irak hükümeti onlara karşı güç kullanarak Şengal’den çıkarmalıdır” dedi.

KDP yetkilisinin bu açıklaması, Türk devletinin KDP iş birliği ile gerillalara saldırı başlatmasına ve Kazimi'ye bağlı ama Türk istihbaratının etkisinin Musul merkezli Irak güçlerinin provokasyonlarına denk geliyor. 

Usulsüzlük nedeniyle Irak Cumhurbaşkanlığı adaylığı kabul edilmeyen KDP Politbüro Üyesi Huşyar Zebari de 22 Nisan gecesi Twitter hesabında PKK’yi ‘terörist’ olarak nitelendirmiş, ancak kendisine karşı gösterilen büyük tepki nedeniyle mesajını geri çekmek zorunda kalmıştı.

Saldırı varsa, direniş meşrudur

Bu arada Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eşbaşkanı Rîham Hesen ve yöneticilerinden Heso Îbrahîm, MA'ya konuştu. MXDŞ Eşbaşkanı Rîham Hesen, Irak ordusu tarafından yapılan saldırının planlı olduğunu belirterek, “Türkiye, KDP ve Irak arasında bir anlaşma sağlandıktan sonra Şengal’e saldırı oldu. İlk hedefleri Êzîdxan Asayişi’ydi. Bu saldırıyla Asayiş'i ortadan kaldırmak istediler. Asayiş bu saldırılara cevap verdi, direndi ve Êzîdxan Asayişi’ni onlara teslim etmedi” dedi. 

Hesen, her saldırıya karşı Êzîdîler’in hazırlıklı olduğunu söyleyerek, direnişle cevap vereceklerini belirtti. Hesen, iki tarafın görüştükten sonra çatışmaların bir nebze de olsun durduğunu ifade ederek, “YBŞ ve YJŞ’liler hala yerlerinde bekliyor. Şimdi Şengal’de sessizlik var. Tabi çatışmalar olmayacak, demiyoruz. Irak’ın, Türkiye ve KDP ile ortaklığı var. 9 Ekim ‘Şengal Anlaşması’nı uygulamaya sokmak istiyorlar. Bunun uygulamaya geçmemesi için de bizlerin çabaları var. Ne olursa olsun direneceğiz. Şengal’de herkes kendini savaşa hazırlamış. Êzîdîlerin tekrardan başka bir fermanı yaşamamaları için hazırlığımız var. Êzîdîlerin iradesi ve yeniden inşa edilen Şengal’in özerkliği kabul edilene kadar bizler direnişimizi sürdüreceğiz. Bugüne kadar cevaplarını net bir şekilde verdik. Bundan sonra da yürüdüğümüz bu yolda net ve kararlılıkla yürüyeceğiz. Bugüne kadar geri adım atmadık, atmayız” diye konuştu. 

Şengal Özerk Yönetimi’nden Heso Îbrahîm de, Türkiye’nin talebi üzerine Şengal’e saldırıldığını belirterek, “Şengal’de tekrardan bir savaş hazırlığı yapılıyor. Türkiye ve KDP bir kez daha Êzîdîleri kendi topraklarından göç ettirmek istiyor. Bu amaçla yeni bir ferman yaşatmak istiyorlar. Başûr ve Şengal’e yapılan saldırıyı birbirinden ayrı olarak ele alamayız. Artık Irak diye bir hükümet kalmadı. Irak hükümetinden geriye bir grup kaldı. Başbakanı, Türkiye ve KDP’nin etkisi altında. Türkiye ve KDP de Şengal’e Irak’ın eliyle girmek istiyor. Saldırı varsa direnmek meşrudur” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.