KDP içinde bir grup savaş istiyor

  • KDP güçlerinin HPG gerillalarının bulunduğu alanlardaki hareketliliği artıyor. Metîna’da gerilla mevzilerine saldıran KDP,  Şêladizê’den Rênçbiraxa hattına kapsamlı bir sevkiyat hazırlığı içinde olduğu ortaya çıktı.

KURTAY SERHAT 

KDP’nin 5 Haziran’da gerilla alanlarına yönelik başlattığı askeri hareketlilikten sonra Kürt halkı ve kamuoyundan iç çatışmayla ilgili ciddi tepkiler gelmeye başladı. Kürt halkının dostları başta olmak üzere, Kürt sanatçılar ve aydınlar birçok girişimde bulundu. Kamuoyunun baskısı ve Kürt halkının iç çatışmayla ilgili net tavrının KDP’yi tekrardan bir değerlendirme yapmak zorunda bıraktı. Ancak KDP içinde baskın bir kanadın gerillayla aktif bir çatışma durumu yaratmak için var gücüyle çalıştığı görülmektedir.

KDP’nin güç sevkiyatı sürüyor

Nitekim KDP güçleri gerilla alanlarına sevkiyatını da hiç durdurmadı. Özellikle Zagroslar’daki direnişi baltalamak amacıyla Rênçbiraxa hattına askeri güçleri sevk etmek için Şêladizê’de ağır silahlı bir gücün hazırda bekletildiği bilinmektedir. Rênçbiraxa’ya yani Zagroslar’a yapılacak olası bir askeri harekatın gerilla ile geri dönülemez bir çatışma durumunu yaratacağı herkesçe bilinmelidir.

Mesut Barzani’nin Kürt sanatçılara, “Ben Kürt savaşını haram ettim bir daha böyle bir iç çatışmaya izin vermeyeceğim” dediği belirtildi. Ancak sahadaki durum hiç de söylendiği gibi değil. Ya Barzani politik bir söylem olarak bunu söylemiştir ya da Barzani’ye rağmen birileri gerilla ile çatışma zemini yaratmanın peşindedir. Son günlerde gerek Metina’daki hareketlilikleri olsun gerekse de Şêladizê ve Amediye hattında olsun KDP’nin güç sevkiyatı, ağır silah sevkiyatı ve gerillanın bağlantı yollarına pusu kurması, gerillaların kullandığı yollara hendek kazması ve kontrol noktaları oluşturması ciddi bir hazırlık içinde olunduğunu gösteriyor. Bunlar son birkaç gündür tekrardan hız kazandığı için kamuoyunun bilmesinde yarar var.

Mesut Barzani’nin haberi var mı?

Daha vahimi üç gün önce KDP’nin özel güçlerinden sorumlu üst düzey bir komutanın Metîna’da KDP gücüyle yaptığı toplantıda; gerilla güçlerini buldukları yerde vurmaları yönünde emir verdiği iddia ediliyor. Bu sorumsuz davranıştan veya böyle bir bilginin halk içerisinde yayılmasından acaba Mesut Barzani’nin haberi var mıdır?

Metîna’da KDP’nin yeni karakol yapımları ve bölgeye sevkiyatları da devam etmektedir. Gerilla ile KDP güçleri arasında birkaç metre mesafe olması, her an yeni bir provokasyonun patlak vermesi anlamına gelmektedir. Gazeteci Seyit Evran’ın paylaştığı görüntülerde de görüldüğü üzere, bölgede tam bir savaş hazırlığı söz konusu.

Çatışma isteyen KDP'liler kim?

Sahada karşılaştığımız durum, Türk devletinin KDP’nin yaptığı istihbarat paylaşımı ile yetinmediğini gösteriyor. Bundan ötürü bu girişimlerin Türk devletinin yoğun teşviki sonucu gerçekleşmiş olma olasılığı yüksektir.

Ne yazık ki KDP’nin içindeki bazı kişilerin gerilla ile aktif bir çatışma durumu yaratmak için özel bir çaba içinde oldukları da bilinmelidir.

Özetle; ulusal birlik için yoğun ve kıymetli çabaların olduğu şüphesizdir. Ancak bazı söylemlerin sahada hiçbir karşılığının olmadığı da bir gerçektir. Bu konuda PKK’nin tavrı net ve gerilla da bu çerçevede sağduyulu olmaya çalışıyor. Aynı şeyi KDP için söylemek ise çok güçtür. Samimiyet denen olgu sözlerin hayatta karşılık bulmasıdır. Bu sebeple niyet okuması yapmaya gerek olmadığı kanısındayım. Karşılaştığımız durum ve açığa çıkan tablo niyeti açıkça tasvir eden niteliktedir.

KDP güçleri Çarçel'e saldırdı

Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na bağlı Avaşîn, Metîna ve Zap'a yönelik 23 Nisan’da başlattığı sınır ötesi operasyon üç ayı geride bıraktı. Türk ordusuna destek veren KDP güçlerinin gerilla alanlarına yönelik sevkiyatı sürerken önceki gün KDP’ye bağlı askeri güçler, Metina’ya bağlı Çarçel bölgesinde HPG gerillaların bulunduğu alanlara saldırdı.

HPG Basın İrtibat Merkezi, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri kamuoyuyla paylaştı:

“KDP’ye bağlı güçler 5 Haziran günü Metîna bölgesine bağlı Girê Çarçel ve Girê Hakkari arasındaki bölgeye saldırı biçiminde gelip yerleşmişti. Tüm uyarı ve çağrılara rağmen bu alanda mevzilenmesini devam ettirerek yeni yollar yapan, güç ve zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştiren KDP güçleri; çok manidar bir şekilde özellikle 24 Temmuz günü sabah saatlerinde Girê Çarçel alanında yeniden harekete geçerek gerilla noktalarına doğru ilerlemeye çalıştı. Söz konusu alan gerilla güçlerinin yıllardır mevzilendiği temel bir bölgedir, alana yeni gelen KDP güçleri ile arasında çok kısa bir mesafe bulunmaktadır. KDP güçlerinin gerilla noktalarına doğru ilerlemesi sonucu kısa süreli bir çatışma yaşandı. KDP güçleri alanı ağır silahlarla taramış ve bunun sonucunda arazide yangın çıktı. Aynı zamanda Türk devletine ait keşif ve savaş uçaklarının bölge üzerindeki yoğun hareketliliği de devam etmektedir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.