KDP’den kadınlara esir muamelesi

Kadın Haberleri —

CIWANA EBDULBAKQI

CIWANA EBDULBAKQI

  • RJAK Diplomasi üyesi Necbir Efrîn, üyeleri Ciwana Ebdulbaqî’den 55 gündür haber alamadıklarını belireterek, KDP’nin alıkoyduğu kişilere esir muamelesi yaptığını söyledi. Efrîn, “Bölgede kanunlar hiçbir şekilde uygulanmıyor” dedi.

ZEYNEP DURGUT / MA

Başûrê Kurdistan’da başlayan ekonomik, siyasal ve sosyal krizle birlikte halka dönük baskılar da arttı. Baskılara karşı direnen ya da sesini yükselten herkes bir şeklide KDP’nin hedefi olup ya alıkonuluyor ya da farklı uygulamalara tabi tutuluyor.

En son Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) üyesi 3 kadın, DAİŞ’in, Êzîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirdiği fermanın yıldönümü dolayısıyla Şengal’den dönerken, Hewlêr’de KDP asayişi tarafından alıkonuldu. Bunlardan Xewla Mihemed Hesen ve Seyran Ehmed Hesen 33 gün sonra serbest bırakılırken, Ciwana Ebdulbaqî’den ise 55 gündür haber alınamıyor. 
 
Ciwana Ebdulbaqî’den 55 gündür

Ebdulbaqi’nin durumunu ve kadın tutukluların maruz kaldığı uygulamaları Mezopotamya Ajansı’na anlatan RJAK Diplomasi üyesi Necbir Efrîn, üyeleri olan Ciwana Ebdulbaqî’nin 55 gün boyunca bir kereye mahsus ailesi ile telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Ciwana Ebdulbaqî ile şimdiye kadar yüz yüze bir görüşmenin sağlanmadığını dile getiren Efrîn, gönderilen avukatların da kabul edilmeyerek geri çevrildiğini söyledi. Kanunları gerekçe göstererek, zorlukların çıkarıldığını ifade eden Efrîn, alıkonulan iki üyelerin kefaletle serbest bırakıldığını hatırlattı.

Kadın mücadelesini tasfiye etmek istiyorlar

Bırakılan üyelerine yönelik RJAK’ta yer almamalarına yönelik baskı uygulandığını dile getiren Efrîn, “Çalışmalarımızı tamamıyla durdurmak istiyorlar. Kadınları gözaltına aldıklarında özellikle korku psikolojisini devreye sokarak onları evlerinde oturmaya zorluyorlar. ‘Kadın çalışmalarını yürütürseniz ya da onların yaptığı eylemlerde yer alır veya katılırsanız size karşı yaklaşımımız çok farklı olur’ diyorlar. Bu yöntemle çalışmalarımızı tamamıyla durdurmak ve kurumumuzu, kadın mücadelesini tasfiye etmek istiyorlar” dedi. 
 

Kadına yönelik stratejik özel savaş politikaları devrede

Başûrê Kurdistan’da uygulamalar ile Türkiye arasındaki benzerliğe dikkat çeken Efrîn, "Çok stratejik ve özel savaş uygulamaları devrede. Bölgede tutuklu kadın gazetecilerin ve siyasetçilerin sayısı da oldukça fazla. Türkiye ve Bölge Hükümeti arasında herhangi bir fark yok. Türkiye’de hükümetin tutuklulara dönük politikası neyse burada da öyledir. Çünkü zihniyet de, sistem de aynı. Boş gerekçelerle çok rahat ceza verebiliyorlar" diye konuştu.
 
Esir muamelesi yapılıyor

Tutuklulara dönük ciddi hak ihlallerinin yaşadığını aktaran Efrîn, şunları kaydetti: “Bölgede kanunlar hiçbir şekilde uygulanmıyor. KDP, gözaltına aldığı kişilere aylarca esir muamelesi yapıyor ve mahkemeye çıkartılmadan tutuklayabiliyor. Kişi tek başına hücrede bırakılıyor ve kanun adına, hukuk adına bir şey yok. RJAK olarak kadın tutuklularla birçok defa görüşme gerçekleştirmek istedik. Ama bu talebimiz hiçbir şekilde karşılanılmadı. Hukuk, hak ve kanunları tanımıyorlar."

RJAK Diplomasi üyesi Necbir Efrîn, kadınlara yönelik özel politikalar karşısında geri adım atmayacaklarını belirterek, mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.