KDP’den kurtulan gerilla konuştu

.

.

  • KDP güçlerinin Zap Suyu’nda pusu kurduğu 7 kişilik gerilla grubundan kurtularak HPG’ye ulaşabilen Haki Zilan, yaşananları anlattı.

"Direkt bize saldırdılar. Amaçları bizi durdurmak veya esir almak değil katletmekti. Taradıkları gibi önümdeki arkadaşlar yere düştüler. Hemen önümdeki Tolhildan, Axîn ve Brûsk’un son nefeslerini işittim. Kayalıklara yakın bir yerdeyim ve kendimi taşların arasına attım…"

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Xelîfan’da KDP güçlerinin pususunda şehit düşen gerillalara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şunları belirtmişti: “28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece 7 kişilik gerilla grubumuzun Kandil alanından Behdinan bölgesine geçmeye çalışırken Zap Suyu üzerinde saat 02.30 sıralarında KDP güçlerinin saldırısına uğradığı kesinleşmiştir. Gerilla grubumuz Zap Suyu’nu geçerken KDP güçlerinin herhangi bir seslenişi veya uyarı ateşi olmadan direkt dört koldan ağır silahlarla yoğun bir şekilde ateş altına alınmıştır. Bu saldırı sonucunda 5 yoldaşımızın şehit olduğu, bir yoldaşımızın ise muhtemelen yaralı esir düşmüş olabileceği netleşmiştir. 7 kişilik grupta yer alan Haki yoldaşımız ise bu olayı bizzat gözlemlemiş ve bir süre sonra sağlam bir şekilde olay yerinden ayrılmayı başarmıştır. Sağ kurtulan Haki yoldaşımız güçlerimize ulaşarak, KDP güçleri tarafından gerçekleştiren saldırıyı birçok yönüyle açıklığa kavuşturmuştur."

HPG gerillası Haki Zilan anlattı

BİM’in kurtulup HPG’ye ulaştığını ve yaşananları tüm ayrıntılarıyla anlattığını açıkladığı HPG gerillası Haki Zilan’ın dün ANF’de paylaşılan anlatımlarından bazı bölümler şöyle: "Bazı çalışmalar için Kandil alanında kalıyordum. Çalışmalarım bittikten sonra Behdinan alanına düzenlemem oldu. Behdinan’a geçecek olan grubumuz 7 kişiden oluşuyordu. Gruptaki iki arkadaş kurye idi. 23 Ağustos akşamı yola çıktık. Zap Suyu’na kadar sorunsuz bir şekilde gittik. Kimseyi rahatsız etmemek ve kimseye görünmemek için gece yol alıyorduk. Gündüzleri de durup etrafımızı ve önümüzü kontrol ediyorduk. Zaten sivil yerleşim yerlerine ve askeri noktalara yaklaşmıyorduk. Bundan dolayı yolumuz daha da uzadı. 

Zap Suyu’na kadar

28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gecede Zap Suyu’na eriştik. Zap Suyu’na yetiştiğimiz yerde su epey genişliyordu ve derinliği de azalıyordu. Suyu geçmek için burayı seçtik. Suya vurup kendimizi Behdinan dağlarına doğru verecektik. O çevrede ne KDP’nin ne de başka bir gücün herhangi bir üssü ve de kontrol noktası vardı.

Suyu geçtikten sonra

Zap Suyu’nu geçtik. Suyun kenarındaydık. Serdem kuryelerimizden biri  olduğu için hepimizin önünde yürüyordu. Onun hemen arkasında Şoreş Colemêrg, Şoreş Mêrdîn, Tolhildan, Axîn, Brûsk arkadaşlar ve en sonda da ben vardım. Aramızdaki mesafe fazla değildi. Gerilla yürüyüşü şeklinde sıralandık ve yola koyulduk. 

Mermi yağmuru başladı

Suyun kenarından daha 100 metre kadar uzaklaşmamıştık ki, çok yoğun ve aralıksız bir mermi yağmuruna tutulduk. Suyun kenarından biraz uzaklaşmış ve önümüze düzlük bir arazi çıkmıştı. Kimin bize saldırdığını anlamadık, o düz araziye hakim tepelerde konumlanıp ağır silahlarla bizi tarıyorlardı. Çok kalleşçe bir pusu ve namert bir saldırıydı. Herhangi bir uyarı yapmadan, kim olduğumuzu sormadan, dur ihtarında bulunmadan ya da havaya herhangi bir uyarı ateşi açmadan direkt saldırdılar. Amaçları bizi durdurmak veya esir almak değildi, katletmek için saldırdılar. 

Önümdeki arkadaşlar düştü

Taradıkları gibi önümdeki arkadaşlar yere düştü. Ben de kendimi yere attım. Bana çok yakındılar, onlara seslendim ama cevap vermediler. Hemen önümde oldukları için tüm mermiler onlara isabet etti. Axîn, Tolhildan ve Brûsk’un inleme ve son nefeslerini işitiyordum. Kayalıklara yakın bir yerdeyim ve kendimi taşların arasına attım.

Arkadaşlarım şehit oldu

İlk tarama ve mermi yağmuru 15-20 dakika kadar aralıksız ve yoğun bir şekilde sürdü. Bu mermi yağmuru altında yüksek bir sesle her iki Şoreş’e ve Serdem’e seslendim ama cevap alamadım. Zaten dünya karanlıktı ve insan bir şey göremiyordu. Anladım ki arkadaşlar şehit olmuş. Saat 02.30’dan sabaha kadar aralıklarla bize ateş ettiler. Silahım o karmaşada elimden kaymış ve yapabileceğim fazla bir şey yoktu, kendimi biraz daha geriye verip kamufle ettim. 

KDP’li olduklarını anladım

Onları göremiyordum ama seslerini iyi duyuyordum. Sabaha doğru hava aydınlandı, bir sessizlik oluştu ve KDP’nin zırhlı araçlarının sesi geldi. Konuşmalarından ve arabalarından bunların KDP’li olduğunu anladım. Direkt olay yerine geldiler. Sonra pusuya düştüğümüz ve arkadaşların olduğu yerden belli aralıklarla tarama sesleri geldi. 

Yaralı kalmışsa da taradılar

M16 ferdi silahlarının sesi geliyordu. Sonra 9 mermi, ondan sonra 12 mermi sesi art arda geldi. Her seferinde farklı bir silahın tarama sesi geliyordu. Bu şekilde eğer yerdeki arkadaşlarımdan bazıları sağ kalmışsa da orada katledildiler. Daha sonra mermi sesleri tümden kesildi.

Günlerce yürüdü

Behdinan’a doğru yola çıktım. Ayakkabısız bir şekilde yürüyordum. Elbisemden bir parça koparıp ayaklarıma sardım ki yürüyebileyim. Biraz uzaklaşınca olay yerini uzaktan görebiliyordum, orada herhangi bir askeri nokta bulunmuyordu. Günlerce arazide yürüdüm. Bir kayalığın altında arkadaşlarınkine benzer bir parke gördüm. Anladım ki arkadaşların yerine yaklaşmışım. Artık vadi vadi, taş taş arkadaşları arıyordum. 

16 gün sonra ulaştı

Kendimi bir ormanın içine bıraktım. İçinden geçen patikayı takip ettim ve aniden ağaç altında oturmuş iki kadın arkadaşla karşılaştım. Yeniden dünyaya gelip partiye katıldığımı hissediyordum. Arkadaşlara doğru haykırıp sordum; ‘siz heval misiniz?’ Onlar da, ‘evet, evet biz hevaliz’ dediler. Ben tekrar tekrar aynı soruyu arkadaşlara soruyordum. Başımızdan geçen olayı arkadaşlara anlattım. Arkadaşlardan hangi gün ve tarihte olduğumuzu sorunca, anladım ki 16 gündür yoldaymışım. 

Kuzey dağları hayalleriydi

Grubumuzdaki tüm arkadaşlar son nefeslerine kadar da Dersim, Serhat ve Botan dağlarına gitmenin ve özgür bir Kürdistan’a ulaşmanın hayalini kuruyordu. Sonuna kadar bu kahramanların izinde yürüyeceğim." BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.