Kenan Ayaz’ın dostlarıyız

Yurt Dışı Haberleri —

Hamburg Eyalet Mahkemesi önünde Kenan Ayaz ile dayanışma eylemi

Hamburg Eyalet Mahkemesi önünde Kenan Ayaz ile dayanışma eylemi

  • Kıbrıs’ın Almanya’ya iade ettiği Kenan Ayaz’ın davasına Hamburg’da devam edildi. Kıbrıs’tan bir heyet de davayı takip etti. Kıbrıslı vekil ve deneyimli avukat Constantinos Efstathiou, “Kenan Ayaz yıllar önce imkansızı başardı. Kıbrıslı Yunan, Kürt ve Türkleri demokrasi için birleştirdi. Her zaman Kenan Ayaz’ın dostlarıyız” dedi.

REWŞAN DENİZ/HAMBURG

Alman Ceza Kanunu’nun 129/b maddesinden 7 aydır tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın Hamburg Eyalet Mahkemesi’ndeki davasına 10 Ocak’ta devam edildi. Ayaz’ın davasını Kıbrıs Cumhuriyeti’nden aralarında Kıbrıs Parlamentosu Milletvekili Constantinos Efstathio, gazeteci Alekos Michaelides’in de aralarında bulunduğu bir heyet izledi. Ayrıca seçilmişler Leyla İmret, Selma Irmak, Ziya Pir, Ahmet Yıldırım, Tuba Hezer, Leyla Birlik, Kemal Aktaş, Lezgin Botan da davayı takip etti. Duruşma arasında mahkeme önünde yapılan açıklamada “Kür hareketinin kriminalizasyonuna son verin. Kenan Ayaz’a özgürlük” pankartı ardında basın açıklaması yapıldı.

Ayaz Kıbrıs’ta imkansızı başardı

Kıbrıs Parlamentosu Milletvekili Constantinos Efstathio, Kenan Ayaz’la dayanışma için Almanya’ya geldiğini belirtti. Kıbrıs’ın 50 yıldır Türk işgali altında olduğunu hatırlatan Efstathio, “Kenan Ayaz’ın, Kürt halkı ve işgal altında yaşayan tüm Mezopotomya halklarının duygularını paylaşıyorum” dedi. Kenan Ayaz’ın “Birleşik mücadele, özgürlük ve insan haklarının sembolü” olduğunu ifade eden Efstathio, “Kenan Ayaz yıllar önce imkansızı başardı. Kıbrıslı Yunan, Kürt ve Türkleri barış ve demokrasi için birleştirdi” diye konuştu. “21. yüzyılda işgal ve baskı sona erecek, Kürt halkının işgalden kurtulacağını inanıyoruz” diyen Efstathio şöyle devam etti: “Barış için birlikte mücadele edeceğiz. Kenan Ayaz’ın her zaman barış için beraber mücadele ettiği dostları olacaktır. Onun düşmanları yoktur tek düşmanı işgalcilerdir.” Milletvekili Constantinos Efstathio konuşmasını “Ayaz’a özgürlük” sloganıyla bitirdi.

Türkiye’ye alet olma

HDP Amed eski Milletvekili Ziya Pir, Kenan Ayaz’ın Türkiye ile pazarlığın sonucu Almanya’da yargılandığının altını çizerek, “Alman devleti, yargısı Erdoğan’ın çıkarlarına alet oluyor” dedi. “Almanya, Erdoğan’ın isteği ya da emri üzerine burada siyasi davalar açıp Kürtleri yargılamamalı” diyen Pir, Kenan Ayaz davasına ilişkin bilgi vererek şöyle konuştu: “Ayaz aleyhine elde bir şey yok. Bu çok bariz bir siyasi davadır. Durdurulmasını, Almanya’nın Türkiye’nin oyunlarına alet olmamasını talep ediyoruz.”

Bırakın siyasetimizi yapalım

Yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret ise şöyle konuştu: “Almanya’da Kenan arkadaşımızla beraber 10 arkadaşımız daha siyasi çalışmalarından dolayı tutuklu bulunuyor. Kuzey Kürdistan’da ve diğer alanlarda Kürt kimliği için mücadele eden arkadaşlarımız hedef alınıyor. Kriminalizasyon politikası çözümsüzlüğe hizmet ediyor. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözümüne hizmet etmiyor. Bırakın siyasetimizi yapalım. Demokratik bir biçimde kendimizi ifade etmemizi engellemeyin, kriminalize etmeyin. Biz de diğer halklar gibi eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Kenan Ayaz’a özgürlük diyoruz.”

Ayaz 10 aydır tutsak

Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, 15 Mart 2023’te Larnaka Havaalanı’nda Alman devletinin iade talebiyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki duruşmalar sonucunda Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verilmişti. Haziran 2023’ten bu yana Hamburg’daki Damtor Cezeevi’nde tutuklu bulunan Ayaz, 2018-2020 yılları arasında Almanya’da PKK çalışması yürüttüğü gerekçesiyle yargılanıyor. Ayaz’ın davası 3 Kasım 2023’te Hamburg Eyalet Mahkemesi’ne başlamıştı. Daha önce de Türkiye’de birkaç kez yargılanan Ayaz, 12 yıl cezaevinde kalmış ve 2012 yılından bu yana da siyasi mülteci olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yaşıyordu.

Kenan Ayaz’ın davasına 15 Ocak’ta devam edilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.