Kendiniz için sandığa gidin

Yurt Dışı Haberleri —

Mainz'de oy verme işlemi sürüyor

Mainz'de oy verme işlemi sürüyor

  • “Bizim Kılıçdaroğlu’ndan bir beklentimiz yok. Ama bu zalimleri göndermek için Kılıçdaroğlu’na oy veriyoruz” diyen Altıntaş, halen ne için oy kullanayım diyenlere “kendiniz için” dedi. Kurdistanlı seçmen firavuna savaş açtı.   
  • Yurt dışında yaşayan seçmen oy kullanmak için temsilciliklere gitmeye devam ediyor. YSK verileri ilk iki günde kullanılan oyların 1 milyon 157 bini geçtiğini açıkladı. Dördüncü günde seçime katılımın artarak devam etmesi bekleniyor. 

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT 

Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı ikinci turu için seçmenler sandık başına gitmeye devam ediyor. Hafta sonu temsilcilikler önünde uzun kuyruklar oluşurken, ilk 2 günde oy kullananların sayısı 1 milyon 154 bini buldu. Pazartesi günü ise ilgi hafta sonuna göre düşerken, sandığa gidenler tüm seçmenlere “geç kalmadan siz de oyunuzu kullanın” çağrısında bulunuyor. 

2 günde 1 milyon 154 bin
20 Mayıs’ta başlayan oy verme süreci 24 Mayıs Çarşamba akşamı 22.00’da sona eriyor. Yani seçmenlerin oy kullanmak için sadece 2 günü var. İlk günün sonunda temsilcilik ve gümrüklerde 471 bin 734 seçmen oy kullanırken; ikinci gün temsilciliklerde oy kullananların sayısı 1 milyon 99 bin 841, gümrük kapılarında ise 54 bine ulaştı. 

Sandık sayıları arttırıldı
Yurt dışında seçmenlerin en fazla olduğu Almanya’da Erdoğan’a yüzde 65 oranında oy çıkarken, Kılıçdaroğlu’na oy verenlerin oranı ise yüzde 40’a yaklaştı. İkinci turda ise muhalefetin hedefi Kılıçdaroğlu lehine bu oyları arttırmak. Yaklaşık 128 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Köln’de ilk turda sandık başına gidenlerin sayısı 65 bini aşmıştı. Sandığa ilginin yoğun olduğu kentte bir önceki seçimde 12 olan sandık sayısı, bu seçimde hafta sonu 24, hafta içi ise 20 sandığa çıkartıldı. Köln’de iki günde oy kullananların sayısı 38 bini aştı.

Bu zalim geleceğimizle oynadı
Mehmet Altıntaş ve ailesi de Köln’de oy kullandı. Henüz 5 ay önce Almanya’ya sürgün gelen aile üyeleri Euskirchen’deki mülteci kampında kalıyor. “Bu zalim iktidar benim ve ailemin geleceğiyle oynadı. Bana ve kızıma KCK adı altında davalar açtılar. Tüm Kürtler bu iktidarın gözünde potansiyel terörist. Biz de bu zalim hükümeti devirmek için oyumuzu ilk turda Yeşil Sol’a verdik. Cumhurbaşkanlığı’nda da Kılıçdaroğlu’na verdik” dedi. 

Kendiniz için sandığa gidin
“Bizim Kılıçdaroğlu’ndan bir beklentimiz yok. Ama bu zalimleri göndermek için Kılıçdaroğlu’na oy veriyoruz” diyen Altıntaş’ın çağrısı şöyle: “Başta Cizira Botan'ın yiğit halkına ve bütün Kurdistanlılara seslenmek istiyorum: Kılıçdaroğlu için değil kendiniz için sandığa gidin.”

Faşizmi yenilgiye uğratalım
Oy vermeye amcasının oğluyla gelen Şakir Yetkin de genç bir mülteci. Muşlu olan Yetkin “İlk turda Yeşil Sol Parti'ye oyumu verdim. Cumhurbaşkanlığında ise Erdoğan karşıtlığına verdim. Bugün de Erdoğan karşıtlığına oy verdik” dedi. “Biz Kılıçdaroğlu'na güvenerek oy vermedik. Kendimize, halkımıza güvenerek oy verdik” diyen Yetkin şöyle konuştu: “Bu seçim süreci bize Türkiye'de sadece tek adam rejimi sorunu olmadığını, faşizmin sorun olduğunu gösterdi. Artık halkın yüzde 50'si Erdoğan gibi oldu. Faşizm sıradanlaştı. Bu bir devlet politikası. Onları yenilgiye uğratarak bunu kırabiliriz. Tavrımız nettir.”

Firavun’u yenmek için
Çetin Yetkin de oyunu kullandığı için oldukça heyecanlı. Yetkin, ilk turda Yeşil Sol Parti'ye, Cumhurbaşkanlığında ise “Erdoğan'a inat ve YSP'nin çağrısıyla Kılıçdaroğlu'na” oyunu verdiğini söylüyor. Yetkin, “20 yıldır Erdoğan iktidarda ise bu Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet partileri sayesindedir. Kılıçdaroğlu'nun Musa olmadığını biliyoruz ama biz Firavun’u yeneceğiz” diye konuştu. 

Oyum değişime
Köln'de herkesin “Şeker Dayı” olarak tanıdığı 84 yaşındaki Hasan Atasever de Köln konsolosluğunda oyunu kullandı. Atasever her zamanki gibi bizi görür görmez yanımıza gelerek şeker uzatıyor. Elindeki bastonu görünce “artık yaşlandın” diyoruz ve birden gülmeye başlıyor. “Ben aslında 1940 doğumluyum. Ama bu benim gerçek doğum tarihim değil. Daha yaşlıyım diyor (gülüyor). İlk turda Yeşil Sol Parti'ye oyumu verdim. Bugün de Kılıçdaroğlu'na oyumu verdim. Türkiye'de sistem artık tıkanmış. Sadece Kürt halkı için değil, Türk halkı için de bu böyle. Biz sadece değişim için Kılıçdaroğlu'na oyumuzu verdik. Bu iktidar miadını doldurmuştur. Bu değişim olmazsa bunların kötülüğünden herkes nasibini alır.”

Seve seve sandığa götürürüz
Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere ve daha birçok ülkede seçmenler araçlarla oy kullanılacak temsilcilik ve merkezlere taşınıyor. Almanya’nın Mainz kentinde ilk turda seçmenleri araçla konsolosluğa taşıyan Ozan Ayhan Aldanmaz yine direksiyon başında. Rüsselsheim ve çevresinden seçmenleri sandığa götüren Aldanmaz, “Saat 13.00’e kadar üç tur yaptım. Bu da yetersiz bence, umarım daha çok katılım olur. Seçmenleri seve seve sandığa götürürüz. Oy hakkı olanlar bizi arasın, minibüs ile alıp, sandığa götürüp tekrar evlerine bırakalım” dedi. Hafta sonu Mainz konsolosluğu önünde yığılma oluşurken, Koblenz’den de 4 otobüs seçmen Mainz’a gelerek oyunu kullandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.