Ekoloji Birliği, koronavirüs günlerinde hız verilen yıkım projelerini haritaladı. Kürdistan ve Türkiye'nin dört bir yanına yayılan inşaat, enerji ve maden projeleri nedeniyle ağır saldırı altında.
Ekoloji Birliği, koronavirüsü salgını sebebiyle insanların çoğunlukla evlerinde kaldıkları bu sürecin “sermaye güçleri ile iktidar tarafından fırsata çevrildiğini” belirterek, yapılan tahribatı raporladı.
Ekolojik yıkım projelerinin bir an önce durdurulması gerekildiği belirtilen raporda, yaşamın, kapitalist sistemin yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle ciddi tehdit altında olduğu kaydedildi.
Ekoloji Birliği raporunda virüs sürecinde ekolojik yıkıma yol açan projelerin bir bölümü şöyle:
- Çanakkale Kumarlar köyünde baraj inşa etmek isteyen Doğu Biga Madencilik isimli şirket tarafından, köylülere mera alanlarını boşaltmaları için baskı yapıldı.
- Erdoğan’ın memleketi Rize Güneysu Gürgen köyünde halkın tepkisine rağmen HES projesini yürüten şirket, koronavirüs gündemini fırsat bilerek çalışmalarını hızlandırdı.
- Artvin’deki maden ve HES çalışmaları devam ediyor. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul’daki maden sahalarında faaliyete ara verilmedi.
- Artvin Yusufeli’nde ilçe halkının itiraz ettiği HES projesiyle ilgili çalışmalara başlanıldı.
- Salda Gölü 1’inci derece doğal sit ve korunan alan statüsüne sahip olmasına rağmen, millet bahçesi yapmak amacıyla iş makineleri ile Salda’ya girip bölgeye özel kumulları taşıdılar ve Millet Bahçesi kapsamında yapacakları yol ve otopark alanına serdiler. Tepkiler üzerine faaliyet durdu.
- UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hevsel Bahçeleri, Amed Sur’ları ile Dicle Nehri arasındaki bir bölgede yer alıyor. Kültürel bir miras olan bu alan, millet bahçesine dönüştürülmek isteniyor.
- Erdoğan’ın kararıyla, Adana’dan 9, Artvin’den 1, Bolu’dan 3, Erzurum’dan 7. toplamda 14 Bin Dönümlük alan, ‘Yayla Alanı’ olmaktan çıkarıldı.
- Ilısu Barajı’nın su toplaması sonucunda, Hasankeyf ve 40 köy bütünüyle sular altında kalırken, 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümü suya gömüldü.
- Mersin Karaduvar’da Polipropilen Fabrikası: Mersin’de doğayı kirleteceği iddiasıyla büyük tepkiye neden olmasına rağmen yapılmak istenen polipropilen tesisi için Toros Tarım AŞ’nin olduğu bölge Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi.
- Eskişehir’de 9 adet Jeotermal kaynak arama sahası için ruhsat verileceği açıklandı.
- Kanal İstanbul projesi öncesi iki köprünün taşınmasıyla ilgili ihale yapıldı. İhale meslek odalarınca dava edildi.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afşin’e üçüncü termik santrale “ÇED Olumlu” kararı verdi.
- Bursa’ya bağlı Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyü sınırları içindeki alanda Lübnanlı Maden Şirketi Meyra tarafından bakır ve çinko madeni için zenginleştirme tesisi yapılması amacıyla ağaç kesilmeye başlandı. Köylüler direniyor.
- Ordu-Fatsa’da altın madeni için alan genişletme faaliyetleri tekrardan başladı. Yeraltı ve yerüstü suları zehirlendi.
- Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy mevkiinde yer alan termik santralin su ihtiyacı giderilmesi amacıyla, İkizköy susuz bırakıldı.
- Ordu ilinde Perşembe-Gürgentepe-Fatsa ilçelerinde 1.967.61 hektarlık alanda maden arama için ihale yapıldı, ruhsat verildi.
- Dersim’de her geçen gün sayıları artan kum ve taş ocaklarının yerleşim ve yaşam alanlarına, verimli tarım arazilerine, bağ bahçelere ve ürünlere ciddi zararlar vermesi nedeniyle DEDEF tarafından taş ve kum ocaklarına karşı kampanya başlatıldığı açıklandı.
- Tokat’ın Yağmurlu ve Mercimek köyleri yakınında yapılmak istenen taş ocağı projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Köylüler kararı dava etmeye hazırlanıyor.
İSTANBUL