KESK: AKP 2021’de örgütlenme özgürlüğünü hedef aldı

  •  “2021 Yılı Sendikal Hak İhlalleri” raporunu açıklayan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, AKP’nin örgütlenme özgürlüğünü hedef almasına karşı meşru mücadele haklarını kullanacaklarını söyledi. 

 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2021'de yaşanan ekonomik kriz, sendikal haklar ve çalışma yaşamına ilişkin “Sendikal Hak İhlalleri Raporu”nu düzenlediği basın toplantısında açıkladı. KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin katıldığı toplantıda, “2021 yılı sendikal hak ihlalleri, örgütlenme, baskı, mobbing, düşünce ve ifade özgürlüğü, sürgün, KHK 35. Madde” yazılı pankart asıldı. Basın toplantısında konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın, yönetememe halini kutuplaştırma stratejisi üzerinden aşmaya çalıştığını söyledi. Bozgeyik, “Karamsarlığı yayarak ve toplumsallaştırarak, sorunun kaynağı kendileri değilmişçesine ‘kurtarıcı’ postuna bürünmek isteyenlerin, ülkemize ve emekçilere verecekleri hiçbir şey kalmamıştır. Hayata geçirdikleri kararların etkisi birkaç günde yitip gitmekte, ekonomik kriz derinleşerek devam etmektedir” dedi.

KHK'larla 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç eden iktidarın, OHAL’i fiilen devam ettirme uygulamalarından birinin de 7145 sayılı Kanun’un 26. maddesiyle 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. madde eliyle devam ettirilen ihraçlar olduğu bilgisini veren Bozgeyik, “Uygulama en çok da iktidarın sendikal hak ve özgürlükler karşıtı politikalarını eleştiren, tutum alan KESK’lileri hedef almaktadır. Geçici 35. madde eliyle şu ana kadar 98 KESK’li bakanlıkların onayıyla ihraç edildi. Son olarak Eğitim Sen Diyarbakır üyelerinden 21’i bu şekilde işlerinden edildi, okul ve öğrencilerinden uzaklaştırıldı. Arkadaşlarımızın dosyalarına baktığımızda suç olarak isnat edilen eylem ve etkinliklerin hemen hepsi konfederasyonumuz ya da Eğitim Sen’in kararıyla hayata geçirilen etkinliklerdir. AKP örgütlenme özgürlüğünü hedef almakta, sendikal ayrımcılığı derinleştirerek üyeleri istifaya zorlamaktadır” şeklinde konuştu.

Sürgün ve genel olarak sendikal ayrımcılığın, baskı atmosferinin de etkisiyle son yıllarda giderek artmakta olduğunu kaydeden Bozgeyik, “Birçok kurumda benzer uygulamalar görülmektedir. Özellikle PTT gibi bazı kurumlarda artış göstermesi dikkat çekmektedir. PTT yönetimi AKP bürosu gibi çalışmakta, keyfi, ceberut uygulamalarda sınır tanımamaktadır. Yerel yönetimlerde örgütlü sendikamız TÜM BEL-SEN üyelerine yönelik olarak da kayyumlar sonrası mobbing, sendikal ayrımcılık, sürgünler, soruşturmalar, mali hak kayıpları vb. çığ gibi artmıştır” diye ekledi. 

Fiili ve meşru mücadele hakkı

KESK’in, demokrasi ve emek mücadelesini sürdürmekte kararlı olduğunun altını çizen Bozgeyik,şunları örguladı: “Yasaklamalar, zulüm, faşizan baskı ve uygulamalar iktidarın siyasal ömrünü kısaltmaktan başka bir işe yaramayacaktır. İşçi sınıfının, emekçilerin yüzyıllardır bin bir türlü bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçe ile olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız.”

KESK'in bazı talepleri

Bozgeyik, şu taleplerini yineledi: “Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. İş güvencesi iktidarın sindirme aracı haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı gibi temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır.”

Hak ihlallerinden örnekler

Rapora göre, 2021'de yaşanan hak ihlallerine ilişkin bazı veriler şöyle:

*  29 kamu görevlisi sürgün edildi, isteği dışında görevi veya görev yeri değişti.

* 8 kamu görevlisine kademe ilerlemesinin durdurulması kararı verildi.

* 20 kamu görevlisi işten çıkarıldı veya görevden uzaklaştırıldı.

* 17 kamu görevlisine uyarı-kınama cezası verildi ya da soruşturma açıldı

* 28 kamu görevlisinin sendikal faaliyetleri engellendi. 15 kez sendikal eylemler engellemelere maruz bırakıldı

* 15 kamu görevlisine ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle ifade özgürlüğü ihlalleri gerçekleşti.

 ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.