KESK mitinglere hazırlanıyor

  • Kriz nedeniyle kimsenin dayanacak gücü kalmadığını belirten KESK, Amed, İzmir, İstanbul ve Ankara’da bölge mitingleri düzenliyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2022 bütçesine ilişkin “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla 18 Aralık’ta Amed ve İzmir’de, 19 Aralık’ta ise İstanbul ve Ankara’da miting düzenleyecek.

KESK, Ankara, İstanbul, İzmir ve Amed’de yaptığı açıklamalarda, tüm kesimlere “mitinglerde hep birlikte itirazımızı ve sesimizi yükseltelim” çağrısı yaptı. Eğitim Sen Ankara 2 No’lu şube binasında dün yapılan toplantıda konuşan KESK Genel Mali Sekreteri Gönül Kural Şimşek, olağanüstü bir dönemden geçildiğine dikkat çekerek, iktidarın tüm halka karşı ekonomik darbe yaptığını belirtti. İktidarın politikalarıyla emeğin ucuzladığını, işsizliğin ve güvencesizliğin arttığını vurgulayan Şimşek ”Enflasyon aldı başını gidiyor. TÜİK’e göre yüzde 19,89, bağımsız araştırmacılara göre yüzde 50 civarındadır. 2021 için geçerli olan yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 iken 2022’de rekor bir artışla yüzde 36,2 yapıldı. Bu zam, cebimizdeki yangının 2022’de daha da büyüyeceği, temel yaşam giderlerimizi karşılayamaz hale geleceğimizin habercisidir” dedi. 

Maaşlar ve alım gücü eriyor

Maaşların ve alım gücünün gün geçtikçe eridiğini vurgulayan Şimşek, ”TİS görüşmelerinin bağıtlandığı 22 Ağustos 2021’de, yani daha üç ay önce, Merkez Bankası döviz kuruna göre 8.45,72 TL olan dolar dün itibarıyla 12.65,95 TL olmuştur. TL dolar karşısında Ağustos’tan bu yana yüzde 49,6 değer kaybetmiştir. Enflasyon artışı da dikkate alındığında yandaş konfederasyonla 2022 için yüzde 5 artı yüzde 7, 2023 için yüzde 8 artı yüzde 6 olarak yapılan maaş artışı şimdiden hükmünü yitirmiştir” şeklinde konuştu.

İşsizlik Fonu da çalınıyor

İşsizlik parasının da patronlara aktarıldığını söyleyen Şimşek, şöyle devam etti: ”İktidar bir yandan istihdam yaratacak yatırımlar yapmıyor, bir yandan çalışanların da işsiz kalmasına yol açacak politikaları hayata geçiriyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. İşsizlerin sayısı 10 milyona yaklaştı. Gençler ve kadınlarda işsizlik oranı daha fazla. İşsiz kaldığımızda ise İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik parası alamıyoruz, çünkü sürekli patronlara aktarılıyor. 2017-2021 yılları arasında Fon’dan işverenlere doğrudan aktarılan destek ve teşvikler, yine işverenlere eğitim programları için ayrılan 10 milyar TL eklendiğinde 62 milyar TL’yi geçiyor.”

Nefes alamaz haldeyiz

”Bir avuç azınlık dışında artık kimsenin dayanacak gücü kalmadı” diye konuşan Şimşek, şunları kaydetti: ”Nefes alamaz hale geldik. Bıçak kemiğe dayandı. Toplumsal öfke ve tepki giderek büyüyor. Bakınız son günlerde tüm illerde çeşitli protestolar gelişmeye başladı ve iktidar ciddi şekilde ürktü. Ne zaman iktidarı kaybetme korkusu yaşasalar hemen baskıya, algı operasyonlarına, gündem saptırmalarına, kutuplaşma yaratacak politikalara başvuruyorlar. Krize karşı yapılmak istenen birçok eylem ve etkinlik ya yasaklanıyor ya da kitleselleşmesinin önüne geçmek için her türlü yola başvuruyorlar. Ülkeyi uçurumun kenarına getirdiler ama ‘istifa’ sesini duymak bile istemiyorlar. Dünyada olmayan bir şey icat ederek ‘hükümet istifa’ demeyi suç kategorisine eklediler. Alın size yeni bir katalog suç.”

Dört ilde miting

 “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla miting düzenleyeceklerini söyleyen Şimşek, şunları ekledi: ”Bölge mitinglerimizde sadece kamu emekçilerinin değil krizden etkilenen tüm kesimlerin seslerini duyurmasını ve taleplerini dile getirmesini amaçlıyoruz. Sizler aracılığınızla kamu emekçilerine, işçilere, işsizlere, güvencesiz çalışanlara, kadınlara, emeklilere, esnaflara, gençlere, ‘geçinemiyoruz’ diyen tüm kesimlere seslenmek istiyoruz: Diyarbakır ve İzmir,  İstanbul ve Ankara’da yapacağımız mitinglerde hep birlikte itirazımızı ve sesimizi yükseltelim.”

İstanbul, İzmir ve Amed’de konuyla ilgili toplantılar yapılarak, çağrı tekrarlandı.  ANKARA

 

TÜİK’in büyütmesi de üretimsiz

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TÜİK’in açıkladığı büyüme verilerinin bile üretimsizliği saklayamadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamlarınaa göre; Türkiye, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 büyüdü. GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,7 oranında artış kaydetti. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 22,6, üçüncü hizmetlerde yüzde 20, 7 büyüme oldu. Bunların üçünün de üretimsiz büyüme anlamın geldiğini belirten HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, ”Bu büyüme yoksullaştıran verilerdir. Tarım, ormancılık ve balıkçılıkta ise yüzde 6’ya varan bir düşüş olmuştur. Yani istihdam yaratan bir büyüme söz konusu değildir. Büyüyen bir avuç ihracatçı ve kamu garantileriyle çalışan şirketlerdir. Bu son derece vahim bir durumdur” dedi.

2021 ikinci çeyrekteki iş gücü payının yüzde 32,7, üçüncü çeyrekte iş gücünün de yüzde 29,8’e indiğini belirten Oluç, ”Emeğin sömürüsünü artıran, yok pahasına ihracatla sağlanan bir büyümedir. Dolayısıyla adaletli bir büyümeden söz etmek mümkün değildir. Uluslararası alandaki ülke risk primine baktığımızda 500 dolayındadır Türkiye’nin risk pirimi” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.