Kimyasal için bir çağrı daha

.

.

  • Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı ve KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın ardından KCK Sağlık Komitesi de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), BM ve insan hakları örgütleri ile tüm hak savunucularını, kimyasal silah ve zehirli gazları araştırmaya çağırdı; bunun için her türlü destek ve yardımı sunmaya hazır olduklarını ifade etti. 

KCK Sağlık Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, soykırımcı Türk devletinin, uzun yıllardır Kürt halkına ve özgürlük gerillasına karşı kimyasal silahlar ve zehirli gazlar kullandığı ama bunu bunu gizli yapıp sakladığı hatırlatıldı. Son 6 ay içinde Heftanîn, Metîna, Zap ve Avaşîn’de de yoğun kimyasal silah ve zehirli gazlar kullandığının kanıtlandığı belirtilen açıklamada, ”TC soykırımcı devleti, kullandığı kimyasalları artık gizleyemiyor ve en büyük destekçileri olan NATO ve KDP güçleri de kamufle edemiyor. Bundan dolayı artık saklamaya ihtiyaç duymadan açıktan kullanmaktadır” denildi.

Yeterince bulgu var

Açıklamada, kullanılan bu kimyasal silahların ve zehirli gazların üretimi, saklanması, taşınması ve kullanımının çok kolay olmalarına rağmen tespit edilmeleri ve etkilerinin, sonuçlarının kapsamının nasıl olacağının anlaşılmasının güçlüğüne dikkat çekildi. Bunun için birçok imkan ve ekipmanın gerektiği anımsatılan açıklamada, ”Ancak nasıl etkiler ve zararlar oluşturduğu göz önündedir ve ilgili herkesin araştırmasına yeteri kadar veri/kanıt sunacak bulgular mevcuttur” diye kaydedildi.

Kullanılan silahların etkileri

KCK Sağlık Komitesi açıklamasında Türk devletinin gerillaya karşı kullandığı kimyasal silahlar ve zehirli gazların etkisiyle ilgili şunlar paylaşıldı: ”Daha çok boğucu, yakıcı, sinirleri etkileyici, dokuları tahrip edici ve çürütücü etkiler yaratan ölümcül silahlardır. Kullanıldığı alanlarda tüm canlıları ve çevreyi yok eden etkiler yaratmaktadır. Bunun yanında kullanıldığı bölgede havaya, toprağa, suya ve bitki örtüsüne karışarak yıllarca sürecek etkiler yaratarak bölge halkının da sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir.”

Sivil halka karşı da

 Bu kimyasal silahların sadece gerillaya değil, bölgedeki sivil halka karşı da kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: ”Bundan kaynaklı sivil insanlarımızda şimdiden ciddi sağlık sorunları çıkmakta ve bu sayı hiç de küçümsenmeyecek boyuttadır. Hatta bölgede kullanılan bu kimyasal silah ve zehirli gazlardan etkilenip de hastanelere gitmek isteyen insanlar, KDP ve TC tarafından engellenmekte ve gizli oluşturdukları askeri hastanelerde tedavi edilmektedir.”

Ortak olmayın

Bütün bu gerçeklere rağmen yine de Türk devletinin suçlarının görülmeyip sessiz kalınarak ya da açıktan destek verilerek meşrulaştırıldığına işaret edilen açıklamada, OPCW, BM, CPT ve özel olarak MSF’ye seslenildi: ”TC devletinin, Kürdistan ve Ortadoğu’da işlediği soykırım suçlarına karşı neden sessiz kalıyorsunuz? Kimyasal silahların kullanılmasına sessiz kalmak, kullanana ortak olmak ve destek olmak anlamına gelmektedir. Özellikle OPCW ve MSF’ye açık çağrımız şudur; bir an önce ve daha fazla zaman kaybetmeden rollerini oynamaya ve gerilla alanlarında TC işgalci güçlerinin kullandığı kimyasal silah ve zehirli gazları araştırmaya, durdurmaya çağırıyoruz. Biz bu konuda her türlü destek ve yardımı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.